مردم از دولت الکترونیکی چه میخواهند؟
میثم لطفی - بزرگراه فناوری - با ورود به قرن سوم میلادی و افزایش روابط سیاسی بین کشورها، دولتها کوشیدند با توسعه مبحثی بهنام دولت الکترونیکی (e-government) ضمن پاسخگویی هرچه بیشتر و بهتر به نیازهای مخاطبان خود امنیت بیشتری را در دستگاههای دولتی ایجاد کنند. دولت الکترونیکی که در اصل اشاره به استفاده بخشهای مختلف دولتی از فناوری اطلاعات دارد قادر است روابط با شهروندان، بازرگانان و دیگر بازوهای دولت را گسترش دهد. این سامانه نسبت به تعامل فعال دولت و شهروندان (G2C) و یا دولت با شرکتهای تجاری(G2B) که بیشتر بر انتشار اطلاعات از طریق اینترنت تمرکز میکنند، فعالیتهای خود را انجام میدهد. بهطور کلی دولت الکترونیکی استفاده سهل و آسان از فناوری اطلاعات بهمنظور توزیع خدمات دولتی بهصورت مستقیم و 24 ساعته در تمام روزهای هفته به مشتری است که این عامل باعث شده تا تمایل مسؤولان بلندپایه کشورها برای نصب و راهاندازی چنین سیستمهایی افزایش یابد. برای توضیح و شفافسازی هرچه بیشتر فعالیتهای دولت الکترونیکی، خبرگزاری سیانان گفتوگویی را با مایک هرنون(Mike Hernon) انجام داده است. مایک هرنون هماکنون معاونت دولت الکترونیکی در ایالت نیویورک آمریکا را برعهده دارد که تمامی نرمافزارها و خدمات دولت الکترونیکی را در مرکز GovWorks پشتیبانی میکند. وی پیشتر فرماندار ایالت بوستون و کلمبیا در آمریکا بود که با این گفتوگو میکوشد اهمیت دولت الکترونیکی را بیش از پیش برای همگان نمایان کند.
تعریف شما از دولت الکترونیکی چیست؟
دولت الکترونیکی استفاده صحیح و آسان از فناوری ارتباطات و اطلاعات برای عرضه خدمات دولتی به مشتریان بهصورت شبانهروزی در هر موقع از سال است. افرادی که این خدمات را دریافت میکنند میتوانند یک فرد عادی، بازرگان و یا یکی از اعضای کابینه دولت باشند. باید اظهار کرد، دولت الکترونیکی خدمات خود را در سادهترین حالت ممکن به کاربران عرضه میکند و در آن واحد به دولت امکان میدهد تا این خدمات را در ارزانترین حالت ممکن بهدست مشتریان خود برسانند. نخستین مرحله از خدمات دولت الکترونیکی عرضه خطوط اینترنت بر روی رایانههای شخصی است که در این میان گفته میشود کیوسکهای خیابانی اینترنتی و تلفنهای همگانی متصل به اینترنت مهمترین تحولاتی از این دست است که در سه تا پنج سال آینده اجرا خواهد شد. بزرگترین آرزو و انتظار من از دولت الکترونیکی برقراری ارتباطی صمیمانه و بیشتر بین مردم و دولت است. هرچه که در این زمینه دولت کارآمدتر میشود و خدمات بیشتری را بهدست مردم میرساند، ارزش آن در نزد شهروندان بیشتر خواهد شد و در کنار آن آرزوهای مقامات دولتی به حقیقت نزدیکتر میشود.
نقش یک مدیر در مراکز دولتی و یا وزارتخانهها چگونه از نقش مدیران در مراکز خصوصی مجزا میشود؟
اگر بخواهیم این دو دسته مدیر را با یکدیگر مقایسه کنیم، بیشک مدیران بخش عمومی فعالیت بیشتری را نسبت به مدیران بخش خصوصی انجام میدهند. من بهعنوان یکی از مدیران بخش عمومی سعی میکنم با استفاده از توان خود سیری صعودی را در فعالیتهای روزانه خود دنبال کنم و این روند را در زندگی مردم بهوجود آورم. اگرچه همه روزه طرحهای کامپیوتری و شبکهای فراوانی به من پیشنهاد میشود، من معمولا پروژههای الکترونیکی که آموزش، امنیت عمومی و توسعه اقتصادی را شامل میشود ترجیح میدهم. هر یک از این فضاها نقشی مهم و حیاتی در جامعه ما دارند که در جای خود میتوانند ضمن ترکیب با دستاوردهای نوین فناوری ارتباطات و اطلاعات نتایجی چشمگیر را بهدنبال داشته باشند.
شما برای تایید هویت شخصی افراد در دولت الکترونیکی و فضای مجازی در سطح کلان چه روشی را مناسبتر میدانید؟
تمامی بخشهای مختلف ارتباط میان مردم و دولتها باید زیر نظر دولت الکترونیکی انجام شود و بهوسیله این ابزار مورد تهدید قرار نگیرد. امنیت و پوشش اطلاعات شخصی افراد دو مسئلهای است که بیشترین اهمیت را در دولت الکترونیک دارد و باید بیش از دیگر مقولهها به آن پرداخته شود. دولت الکترونیکی باید به گونهای فعالیتهای خود را دنبال کند که اطمینان و اعتماد عمومی و ملی را در مقابل ترس و واهمه اجتماعی بهدنبال داشته باشد. یک قانون محافظهکارانه توانمند و قوی نخستین گام برای ایجاد اعتماد ملی محسوب میشود. شهروندان یک جامعه باید مطمئن باشند که اطلاعات آنها تنها با اهدافی مشخص مورد استفاده قرار میگیرد و هرگز از آنها سوءاستفاده نمیشود. قوانین صریح و روشنی که در این زمینه موجود است و جزئیات آن به اطلاع کاربران میرسد میتواند علاوه بر تامین اهداف عموم مردم، اهداف دولتی را نیز محقق سازد.
در کشور آمریکا چگونه میتوانیم فعالیتهای فناورانه فدرال، ایالتی و محلی را با یکدیگر هماهنگ کنیم تا بتوانیم منبع اطلاعاتی دقیق و بدون مشکلی را تشکیل دهیم؟
همانطور که در قوانین ما مشخص شده، زمانی که بازوهای مختلف دولتی با هم و در کنار هم کار میکنند، شهروندان بهتر از هر زمانی تحت حمایت قرار میگیرند. آن دسته از گروههای دولتی که در زمینه فناوری ارتباطات و اطلاعات فعالیت میکنند مثل کنسول فدرال CIO، مرکز اطلاعات ایالتی ملی(NASIRE) و مرکز فناوریهای همگانی فعالیتهای شهروندان در این زمینه را تسهیل میکنند. برای اینکه دولتها در این زمینه بتوانند اهداف خود را محقق سازند، باید فعالیتهای آنها در بخشهایی نظیر خدمات مردمی افزایش یابد. مسئله مهمتری که در این زمینه وجود دارد توجه به سهامداران فناوری است. افرادی که در زمینه فناوری ارتباطات و اطلاعات بهعنوان سهامدار فعالیت میکنند باید بهعنوان بخشی از چرخه دولت الکترونیکی محسوب شوند. هدف اصلی دولت الکترونیکی عرضه خدمات بهتر و بیشتر است و در این سیر فناوری انتقال پیدا نمیکند و به همین خاطر مدیران دولتی در هر طبقهای که هستند باید با هم فعالیت کنند.
به نظر شما دولت الکترونیکی در آینده چگونه میتواند بر روی جرم و جنایت تاثیر بگذارد و هماکنون چه نتایجی از این روند بهدست آمده است؟
دولت الکترونیکی و تاثیرات آن برای کاهش میزان جرم و جنایت در جامعه بسیار زیاد است که متاسفانه تاکنون کمتر به آن پرداخته شده و توجه خاصی به آن نشده است. برای کاهشهای چشمگیر تخلفات در جامعه بهوسیله دولت الکترونیکی دلایل فراوانی وجود دارد، اما تطابق فناوری با امنیت عمومی امری است که بهوضوح در این زمینه دیده میشود. یکی از فعالیتهای قابل ملاحظهای که دولت الکترونیکی میتواند انجام دهد، ایجاد ارتباط دولت با دولت(G2G) است. مراکز دولتی با انتقال اطلاعات بین خود در سطح محلی، ایالتی و کشوری میتوانند همکاریهای بیشتری را با یکدیگر انجام دهند و بدون برگزاری جلسات هفتگی تاثیرات خود را در این زمینه برجای بگذارند. بسیاری از تبهکاران فراری که شامل قاتلین نیز میشوند در روند ارتباط الکترونیکی دولت با دولت شناسایی شده و به این وسیله امنیت اجتماعی برقرار میشود. این ظرفیت میتواند در سالهای آینده افزایش پیدا کند و بهعنوان شبکهای عمومی در سطح کشور به اجرا دربیاید. دولتهایی که خود را با فناوری تطابق میدهند بهعنوان بخشی از این شبکه عظیم وارد عمل میشوند که نتیجه آن جمع شدن متخلفان از سطح شهر و خیابانها خواهد بود. نکته مهمی که این روند بهدنبال دارد آن است که، جمعآوری متخلفان از سطح شهرها به کمک دولت الکترونیکی باعث میشد تا ماموران پلیس زمان آزاد بیشتری پیدا کنند تا بتوانند امنیت بیشتری را برای عموم مردم حاصل کنند.
مقامات دولتی که در سراسر آمریکا فعالیت میکنند در تلاشند تا امکانات بیشتری را برای تماس مردم با شمارههای ضروری عرضه کنند. به هرحال با گسترش روزافزون تلفنهمراه در بین مردم مشخص شده که ایجاد مراکز ارتباطی و فناوری در نقاط مختلف شهر برای شمارهگیری خودکار با مراکز اورژانس کمکم ارزش خود را از دست داده است. دولت برای تسهیل کردن تماس با مراکز اورژانسی چه خدماتی را در نظر گرفته است؟
تلفنهای همراه و دیگر ابزارهای مخابراتی بیسیم امروزه بهعنوان یکی از مهمترین وسایل در دولت الکترونیکی محسوب شدهاند. براساس اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان حفظ امنیت عمومی آمریکا، 40 درصد افرادی که با شماره اضطراری 911 تماس حاصل کرده بودند از تلفنهمراه استفاده کرده بودند. دولت آمریکا با استفاده از نوآوریهای جدید خود در این زمینه میکوشد تا به هنگام برقراری تماس با تلفنهمراه، ظرف مدت زمانی بسیار کوتاه محل تماس را مشخص کند. هماکنون در دولت آمریکا ضربالعجلی مشخص شده که تا پیش از رسیدن به آن باید این طرح عملی شود. من فکر میکنم که در آیندهای نهچندان دور ما این توانایی را پیدا خواهیم کرد که به هنگام برقراری تماس با شماره 911، کارشناسان ما بتوانند محل برقراری تماس را مشخص و در زمانی کوتاه خود را به آنجا برسانند.
آن دسته از کارمندان دولتی که با فناوریهای کنونی خود را تطابق دادهاند و از آنها استفاده میکنند چگونه میتوانند از مزایای دولت الکترونیکی بهرهمند شوند؟
فناوری امروزه بهگونهای طراحی میشود که کارمندان دولتی را در هر سطحی که هستند پوشش میدهد. با این روند تمامی کارمندان دولتی میتوانند بهجای آنکه بخش عظیمی از وقت روزانه خود را به کاغذبازیها اختصاص دهند، کارهای خود را بسیار منظمتر با کامپیوتر انجام دهند. امروزه دلایل بسیار موجهی وجود دارد که بهکمک آنها میتوان بر لزوم رشد و گسترش دولت الکترونیکی تاکید کرد. طبق آمارهای رسمی، ماموران پلیس شهر بوستون آمریکا سالانه بیش از 40 هزار ساعت با سیستمهای عکسبرداریهای امنیتی و... کار میکنند و از طریق شبکهای گسترده با ماموران پلیس دیگر شهرها در ارتباط هستند. در سطح ملی، یکی از مراکز دولت آمریکا سیستمی طراحی کرده که طی آن کارمندان این مرکز خواهند توانست که روزانه زمان بیشتری را به مخاطبان خود اختصاص داده و تمامی کارهای خود را بهصورت خودکار انجام دهند. عرضه خدمات بهتر و داشتن مخاطبان راضیتر نتیجه راهاندازی درست و صحیح دولت الکترونیکی است.
آیا پیشنهادی دارید تا به واسطه آن کارشناسان جهانی بتوانند با نصب و راهاندازی دولت الکترونیکی از مزایا و خدمات کسب و کار الکترونیکی استفاده کنند؟
من فکر میکنم که امروزه تمایل مدیران سیستمهای بینالمللی برای استفاده از خدمات دولت الکترونیکی به میزان زیادی افزایش پیدا کرده است. در طول زمانی که بهعنوان فرماندار شهر بوستون فعالیت میکردم موفق شدیم که در یک دوره زمانی سه ساله بیش از نیمی از خانهها را از خدمات دولت الکترونیکی بهرهمند سازیم. خوشبختانه همواره افرادی هوشمند در جامعه وجود دارند که تمایل دارند برای ارگانهای دولتی فعالیت کنند، اما من فکر میکنم که ماموران دولتی باید بیشتر توجه خود را به نیروهای خارج از دستگاههای دولتی معطوف سازند. این امر به دولتها امکان میدهد تا هر گونه خدمات و امکاناتی را که در اختیار دارند آسانتر در اختیار مردم قرار دهند و رضایت بیشتری را برای کارهای خود کسب کنند.
فناوری اطلاعات باید از دولت الکترونیکی پشتیبانی کند، اما شما فکر میکنید که عواملی نظیر فرهنگ و مردم چگونه میتوانند در این رویه تاثیر بگذارند و موفقیت آن را بهدنبال داشته باشند؟
گروههای فعال در زمینه فناوری ارتباطات و اطلاعات باید بسیار دقیق باشند و به همه بخشها رسیدگی کنند، اما در عین حال باید توجه داشت که این گروهها الزاما نباید جزء صاحبان دولت الکترونیکی در یک جامعه محسوب شوند. اگرچه در جامعهای که زیر نظر دولت الکترونیکی اداره میشود همه فعالیتها بهصورت الکترونیکی و دیجیتالی کنترل میشود، گروههای فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات میتوانند ارتباط نزدیک و صمیمانهای با دولت الکترونیکی داشته باشند و سرعت انتقال اطلاعات آنها را بیشتر کنند. این بزرگترین موفقیتی است که دولت الکترونیکی بهدنبال خواهد داشت.
مسؤولان همواره میکوشند در راهبرد طرح جامعه اطلاعاتی و دولت الکترونیکی کوچکسازی حجم را بیش از دیگر موارد مد نظر قرار دهند تا با کوچکسازی دستگاههای دولتی بتوانند مزایای بیشتری را در این زمینه از آن خود کنند. دولت الکترونیکی میتواند به بسترسازی و آمادهسازی زیرساختهای یک جامعه ایدهآل بپردازد و تولیگری دولت الکترونیکی بهدست دستگاههای دولتی صورت گیرد. باید توجه داشت اگر دولت الکترونیکی محقق شود پدیدههای دیگری مانند دیپلماسی الکترونیکی یا دیپلماسی دیجیتال هم شکل میگیرند. با شکلگیری زیرساخت پیشرفته فناوری ارتباطات و اطلاعات امکانات و فرصتهایی پدید میآید که تمام بخشها و عناصر جامعه را به بهرهگیری از این فرآیند برای تحول بنیادین وامیدارد. این فرآیند جامعه را به سمتی سوق خواهد داد که بسیاری از مولفههایش با جامعه متعارفی که ما میشناسیم متفاوت است. اینگونه است که جامعه اطلاعاتی شکل میگیرد و بهتدریج به سمتی میرود که مهمترین فعالیتهای اجتماعی انسان نظیر کار، تولید، خرید، فروش، معاشرت، آموزش و پژوهش و... ازمحیطهای فیزیکی به عرصههای دیجیتال منتقل میشوند.
- ۸۵/۰۴/۱۲