مروری اجمالی بر عملکرد معاونت پژوهش وزارت ICT
ایتنا - سیاستهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای تولید تجهیزات در داخل کشور چیست؟
این سوال وقتی اهمیت دوچندان پیدا میکند که در نظر بگیریم در ادامه فرآیند انتخاب اپراتور دوم تلفن همراه مبتنی بر تولید داخلی تجهیزات اصلی شبکه، یکی از سیاستهای مدنظر برای اپراتور سوم هم همین باشد.
این مطلب را هم اضافه کنید که این وزارتخانه سعی میکند استفاده از شبکههای نسل جدید(NGN) را نیز در دستور کار خود قرار دهد.
برای ملاحظه و بررسی اثرات ناشی از ابعاد سیاستهای اتخاذ شده و یا نشده این وزارت(که در دو صورت در نتیجه تفاوتی ندارد) میشود سری به تولید کنندگان جدید و قدیم کشور زد و شنید که آیا آنها توانستهاند حتا موفق به زیارت متولیان امر شوند یا خیر؟
مدتی است راهاندازی رشتهای به نام فناوری اطلاعات در دانشگاههای دولتی و آزاد در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد باب شده است.
با بررسی و مرور دروس پیشبینی شده در این رشتهها مشخص میگردد که هیچ تفکر تعریف شدهای برای هدایت این تلاشها در جهت حل معضلات عدیده بخش ICT در حوزه آموزش مشاهده نمیگردد و هر کس به سراغ دغدغههای نه چندان معلوم خود است.
آیا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این خصوص وظیفهای برای خود متصور است؟
نتیجه این همه هزینه، نه تحصیلکردگان بدردبخور IT است و نه برنامهنویسان حرفهای کامپیوتر و نه متخصصان سختافزار.
معاونت آموزش، پژوهش و امور بینالملل در این خصوص چه حرفی برای گفتن دارد؟
تحقیقات در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به تحصیلکردگان دانشگاهی ایران میتواند یک مزیت نسبی محسوب گردد که به نظر میرسد عملکرد مشعشع مرکز تحقیقات مخابرات ایران(که در مطلب دیگر بایست بطور مبسوطتری به آن پرداخت) طی دو سال گذشته و جهتگیری آتی آن(که اعلام نشده است) گویای سیاستهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات خواهد بود.
بگذریم از اینکه در واقع وزارت مذکور میبایست نقشی کلیدی در جهتگیری تحقیقات این حوزه در دانشگاههای کشور در کمک به وزارت علوم ایفا نماید.
موارد فوق فقط بررسی بسیار اجمالی مصادیقی از 5 وظیفه ذیل از وظایف بیش از 20 گانه معاونت آموزش و پژوهش و امور بینالملل این وزارتخانه و دفاتر مربوط به آن است که تاکنون جز در گزارش عملکرد 6 ماهه اول دولت نهم، گزارش دیگری در این خصوص ارائه نشده است و وظایف مهم ولی گمشده دیگری مانند وجوه اداره شده، دفاع از حقوق ایران در مجامع بینالمللی، اقدام در جذب سرمایهگذاری خارجی و... را میتوان به آن اضافه کرد که در این مقال نمیگنجد.
1. تعیین خطمشی همکاری متقابل با مجامع و مراکز آموزشی، پژوهشی، صنعتی و تولیدی خارج از کشور به منظور دسترسی کشور به فناوری مورد نیاز در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات و فراهم نمودن امکانات جهت بازدید متقابل از مراکز علمی و پژوهشی یکدیگر.
2. فراهم آوردن زمینه ایجاد روابط علمی و آموزشی و پژوهشی با دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور به منظور تبادل اطلاعات و تجربیات و جذب نیروی انسانی متخصص در زمینههای مختلف ارتباطات و فناوری اطلاعات و امور فضایی کشور.
3. .ایجاد تسهیلات لازم در جهت ارتباط با مراکز آموزشی، پژوهشی، علمی و صنعتی کشور در بخش ارتباطات، فناوری اطلاعات و امور فضایی.
4. نظارت بر بررسی و شناخت نیازها و اولویتهای تحقیقاتی و آموزشی کشور در زمینههای ارتباطات، فناوری اطلاعات و امور فضایی و همچنین در ارتباط با جذب کارآموز و کارورز.
5. نظارت بر انتشار دستاوردهای پژوهشی در قالب تألیف و ترجمه کتابهای موردنیاز در زمینه ارتباطات، فناوری اطلاعات و امور فضایی کشور.
- ۸۶/۰۷/۱۶