مرور گلایههای رهبری و واکنشهای وزارت ارتباطات
محسن سماوات - اوایل سال قبل بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی به انتقاد صریح از وزارت ارتباطات و شورایعالی فضای مجازی پرداختند بعد از گذشت قریب به یکسال، هفته گذشته ایشان بار دیگر تقریبا همان گلایهها و انتقادات را مطرح کردند.
اما نخستین بار شهریور ماه سال 94 بود که در بند پنجم حکم مقام معظم رهبری برای اعضای جدید شورایعالی فضای مجازی اینگونه آمده بود: تسریع در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات پس از تصویب طرح آن در شورایعالی و نظارت مستمر و موثر مرکز ملی بر مراحل راهاندازی و بهرهبرداری از آن.
به عبارت دیگر راهاندازی این شبکه، از جمله موضوعات مورد توجه و پیگیری جدی رهبری بوده که در سه سال گذشته روی آن تاکید ویژه داشتند.
انتقاد از رهایی فضای مجازی در سال 95
بعد از تاکید در حکم اعضای شورایعالی فضای مجازی در سال 94، سیزدهم اردیبهشتماه سال 95 بود که رهبر انقلاب اسلامی در دیدار هزاران نفر از معلمان و نومعلمان سراسر کشور، اشاراتی به اقدامات اساسی سایر دستگاهها داشتند و وزارت ارتباطات را نیز یکی از دستگاههای مسوول در زمینه تربیت نسل آینده برشمردند.
ایشان با اشاره به گستردگی فضای مجازی و سرعت روزافزون تحولات در این عرصه و ارتباط مستمر جوانان با فضای مجازی خاطر نشان کردند: کسی مخالف استفاده از فضای مجازی نیست بلکه موضوع اصلی این است که در چنین عرصهای که لغزشگاه است باید زمینه استفاده صحیح فراهم شود نه آنکه فضای مجازی به صورت رها و غیر قابل کنترل باشد.
رهبر انقلاب اسلامی با گلایه از وزارت ارتباطات و شورایعالی فضای مجازی گفتند: کسی به دنبال بستن فضای مجازی نیست؛ زیرا این کار عاقلانه نیست اما چرا هنگامی که کشورهای دیگر برای حفاظت از فرهنگ خود، در استفاده از فضای مجازی چارچوبهایی قرار میدهند، ما فضای مجازی را رها کردهایم؟
وزارت ارتباطات: رهنمودهای رهبرمعظم انقلاب چراغ راه مسوولان است
وزیر ارتباطات اما همان روز به انتقادات مذکور واکنش نشان داده و خبر از تشکیل کارگروهی ویژه در این راستا داد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: رهنمودهای مقام معظم رهبری چراغ راه تمام مسوولان نظام است و رفع دغدغه معظم له در برنامههای این وزارت قرار دارد.
واعظی در ارتباط با بهبود برنامههای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و هماهنگی بیشتر با برنامههای فرهنگی و اخلاقی کشور بالاخص در آموزش و پرورش با نگرانی و همراهی با مسوولان وزارت آموزش و پرورش گفت: سعی در بهبود فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی کاربران آموزش و پرورش در فضای مجازی داریم.
وی خاطرنشان کرد: در همین راستا بر اساس توافقنامهای که با وزارتخانه مذکور مبادله کردیم مقرر شد تا برنامههای متناسب با فرهنگ اسلامی ایرانی در فضای مجازی آموزش و پرورش تولید شود.
واعظی بیان کرد: بدیهی است با رهنمود اخیر مقام معظم رهبری بر این ارتباط و تعامل با وزارت آموزش و پرورش افزوده و تسریع خواهد شد تا کاستیهای موجود در این خصوص برطرف شود.
وی ادامه داد: به منظور رفع دغدغههای مقام معظم رهبری در حفاظت از فرهنگ در فضای مجازی کارگروه فرهنگی و اجتماعی با حضور نخبگان و دیگر دستگاههای مرتبط بهویژه وزارت آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هماهنگی شورایعالی فضای مجازی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تشکیل خواهد شد که تحت سیاستهای شورایعالی فضای مجازی مساعی لازم برای توجه به این مهم بهکار بسته و گزارش پیشرفت اقدامات فوق نیز اعلام خواهد شد.
اگرچه خروجی فعالیتها و اقدامات این کارگروه ویژه و توافقنامه امضا شده میان وزارت ارتباطات و وزارت آموزش و پرورش، حداقل در رسانهها منتشر نشد، تا آنکه نزدیک به یکسال بعد یعنی در بیست و سوم خردادماه سال جاری رهبر انقلاب بار دیگر به انتقادی مشابه از وضعیت فضای مجازی پرداختند.
انتقاد از رهایی فضای مجازی در سال 96
رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر روز یکشنبه 22 خرداد 96 در بخشی از سخنانشان در دیدار سران قوا، مسوولان و کارگزاران نظام و جمعی از مدیران کشور، «فضای مجازی» را از دیگر مسایل مهم و تاثیرگذار در اداره صحیح کشور خواندند و خاطرنشان کردند: بهمنی از مسایل ضد ارزشی و مخالف منافع ملی، مطالب درست و نارست، اطلاعات غلط یا صحیح و حتی شبهاطلاعات بر ذهن جامعه فرود میآید که باید این فضا کنترل شود، اما نباید ملت را از فضای مجازی محروم کرد.
ایشان با انتقاد از کوتاهیها در زمینه ایجاد شبکه ملی اطلاعات افزودند: شماری از کشورها با ایجاد شبکه ملی اطلاعات، ضمن رعایت خطوط قرمز خود و کنترل صحیح فضای مجازی از اینترنت برای تامین منافعشان بهره گرفتهاند.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: باید همه مردم بتوانند از منافع فضای مجازی استفاده کنند و در زمینههایی که به ضرر کشور، افکار عمومی و به ویژه جوانان نیست، سرعت اینترنت افزایش یابد و هر کار لازم دیگر نیز انجام شود.
وزارت ارتباطات: رهنمودهای رهبرمعظم انقلاب راهگشا بوده است
وزیر ارتباطات اما یک روز پس از اظهارات رهبری، در متنی که روی سایت این وزارتخانه منتشر شد، گفت: همواره رهنمودهای رهبرمعظم انقلاب برای ما راهگشا بوده است و مصمم هستیم تلاشها را برای تکامل شبکه ملی اطلاعات افزایش داده تا به آنچه ایشان به عنوان اهداف بلند ملی ترسیم کردهاند، برسیم.
وی تاکید کرد: همه همکاران ما که در زیرساختها تلاش میکنند، آنهایی که در توسعه محتوا مسوولیت دارند و همه نهادهای متعدد که سهمی در توسعه و سالمسازی شبکه ملی اطلاعات دارند در چارچوب شورایعالی فضای مجازی در این خصوص با همگرایی و هماهنگی و همدلی بیشتر، تلاشهای خود را افزایش میدهند.
واعظی گفت: در اولین جلسه شبکه ملی اطلاعات با توجه به دغدغه طرح شده تمام برنامههای اجرایی به منظور سرعتبخشی به توسعه همهجانبه شبکه ملی و رفع دغدغههای ایشان و با بهرهگیری ازتمام ظرفیت کشور ادامه خواهد یافت و انشاءا... در فاز سوم شبکه ملی اطلاعات که تا پایان این دولت اجرا خواهد شد مسیر حرکت را با تعامل بیشتر با تمامی صاحبنظران تنظیم و با تلاش بیشتر اجرا خواهیم کرد .
وی تاکید کرد: به ویژه در زمینه تولید محتوای سالم وتلاش برای ایجاد خدمات بومی و حمایت همهجانبه از تمامی نوآوران محصولات و خدمات سختافزاری، نرمافزاری و محتوایی، فرمایش معظم له با همراهی همه نهادها همراه میشود و همدلانه و هماهنگ در جهت تکامل شبکه ملی اطلاعات گام برمیداریم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پاسخ به این سوال روابط عمومی وزارتخانه متبوع خود که نقطه کلیدی تحقق فرمایش مقام معظم رهبری در فضای مجازی را چه میدانید، گفته: مسوولیتپذیری تمامی دستگاهها و نهادها و نیز همه کاربران فضای مجازی نقطه کانونی توسعه فضای مجازی سالم است و البته تلاش ما در ایجاد زیرساخت اعتمادپذیر و ایمن و مسوولیتپذیر توسط همه دستاندرکاران در فضای مجازی است.
جمعبندی و نتیجهگیری
موضوع انتقادات رهبری و واکنشهای وزارت ارتباطات آنچنان که ذکر شد، نیاز به تاویل و تفسیر ندارد و باید تنها به ذکر این نکته بسنده کرد که وزارت ارتباطات، اگرچه در واکنش به دومین انتقاد ایشان، وعده تشکیل کارگروهی ویژه و اقدام مشخصی را نداده، اما تلویحا تحقق فرمایشات ایشان را منوط به همراهی و مسوولیتپذیری تمام نهادها و دستاندرکاران فضای مجازی دانسته است.
موضوعی که باید منتظر ماند و دید با توجه به روزهای پایانی کار دولت یازدهم، به سرانجام ملموس و عملیاتی خواهد رسید یا آنکه به دولت دوازدهم و متولیان بعدی منتقل خواهد شد.