مسافران تابستانی مراقب کارتخوانهای سیار باشند
فرشید رضایی - تابستان فصل رونق مسافرت است، اما همین رونق جابهجایی با خود رونق فرصتهای شغلی و دزدی را نیز به همراه میآورد.
حتما در جادهها به ویژه مسیرهای فرعی متوجه حضور افرادی شدهاید که محصولات و کالاهای تولید خود را به لب جاده آورده و به فروش میرسانند. اما مساله اینجاست که برخی در پوشش این افراد و با وانمود کردن به بیاطلاعی از قیمتها، عمدتا نرخهای پایینتر از حد معمول را به مسافران اعلام میکنند.
تا اینجای کار خطری در کار نیست، خطر اصلی وقتی رخ میدهد که با دستنوشته «کارتخوان موجود است» مواجه شوید. از این مرحله به بعد باید محتاط باشید و به شکل کوتاه بدانید که راهحل ابتدایی و ساده، پرداخت پول نقد به افرادی است که نسبت به فروشنده بودن آنها شک داریم، نه استفاده از کارت بانکی. البته راههای دیگری نیز وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
اگر تصور میکنید کارتخوانها به هر حال متعلق به یک بانک است و فردی با مشخصات واقعی در آن بانک حساب باز کرده و سیمکارت موجود درون کارتخوانهای سیار هم به هر حال احراز هویت شدهاند و در کل امکان اختفای چیزی وجود ندارد، سخت در اشتباهید. تمام این موارد به راحتی هر چه تمام دورخوردهاند و نظارت کافی نیز بر این تخلفات وجود ندارد.
روش کپی اطلاعات کارت بانکی
به زبان ساده سارقان میتوانند دستگاه (اسکیمر) را روی کارتخوانهای فروشگاهی (پوز) نصب کنند که در ایران نمونههای زیادی از این سرقت کشف شده است.
فروشندگانی که قصد سرقت اطلاعات کارت بانکی را داشته باشند کارتخوان را پشت پیشخوان قرار داده و کارت و رمز مشتری را دریافت کرده و خود اقدام به کشیدن کارت میکنند. بنابراین اطلاعات مشتری و کارت وی در اختیار فروشنده یا سارق قرار میگیرد. در این حالت علاوه بر اینکه کارت روی پوز کشیده میشود روی دستگاه دیگری که در کنار پوز قرار دارد نیز کشیده میشود.
سپس اطلاعات به دست آمده از کارت و رمزی که مشتری در اختیار سارق میگذارد، روی کارتهای خام کپی شده و کار خالی کردن حساب بانکی قربانی آغاز میشود.
پس توصیههای ساده از این قرار است؛ اول اینکه کارت را به فروشنده ندهید و خود کارت را بکشید و نکته دوم و مهمتر اینکه فروشنده به هیچ عنوان نباید رمز شما را در هنگام وارد کردن ببیند، چه برسد به اینکه رمز را به خود او بگویید.
کارتخوان باید جلو دست و چشم مشتری باشد و اگر وضعیتی غیر از این دیدید، تخلفی آشکار است که فعلا رسیدگی نمیشود و شما هم وقت خود را نباید تلف کنید و به جای کارت کشیدن، همان پول نقد را بپردازید و اگر پول نقد ندارید، قید خرید را بزنید بهتر است.
به عبارت دیگر بهتر است کشیدن کارت و خرید کردن با حضور دو نفر صورت گیرد؛ یعنی هم خریدار و هم فروشنده. همچنین در صورت استفاده از عابربانکی که نسبت به آن مشکوک بودید میتوانید از آن استفاده نکنید.
فصل افزایش تخلفات
آمار پلیس فتا میگوید در فصل تابستان کلاهبرداری موسوم به اسکیمر یا همان کپی اطلاعات کارت بانکی قربانیها افزایش مییابد.
به گفته رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا، شهروندان حتما مراقب باشند در خرید از دستفروشان یا افرادی که دستگاههای کارتخوان سیار دارند در دام «اسکیمر» نیفتند و دستگاه کارتخوان آنها چسب خورده یا شکسته نباشد یا قطعهای اضافه نداشته باشد. لذا وارد کردن رمز عبور توسط مشتری میتواند تضمینکننده امنیت کارت بانکی وی باشد؛ زیرا حتی در صورت نصب اسکیمر روی دستگاه کارتخوان، بدون اطلاع از رمز عبور، امکان برداشت از حساب وی امکانپذیر نخواهد بود.
رییس اداره پیشگیری از جرایم سایبری پلیس فتا ناجا، اعتماد بیش از حد هموطنان را یکی از عوامل موثر در وقوع چنین کلاهبرداری دانست و افزود: اگر هموطنان عزیز در هنگام خرید، خودشان عملیات پرداخت را انجام دهند و رمز عبور را وارد کنند، امکان سوءاستفاده وجود نخواهد داشت.
شهروندان دقت داشته باشند پیدا کردن و ردیابی فروشندگان سیار به علت ثابت نبودن مکان کسبوکار مشکل خواهد بود، این درحالی است که مزایای این دستگاهها باعث شده است فروشندگان دورهگرد و دستفروشان برای انجام تبادلات بانکی به استفاده از آن سوق پیدا کنند.
گاهی اوقات قیمت نازل کالا یا خدمات، مشتری را مجاب میکند تا خریدی داشته و وجه آن را از طریق کارتخوان سیار پرداخت کند که این امر باعث شده تا وقوع کلاهبرداری در این حوزه افزایش پیدا کند.
به گفته پلیس فتا فصل تابستان و افزایش سفرها فرصت مناسبی برای حضور سارقان در مسیرهای بینراهی و استفاده از این روش برای کلاهبرداری و سرقت اطلاعات کارت بانکی مردم است.
روشهای مسدود کردن کارت بانکی
اما اگر به هر دلیل کارت بانکی شما مفقود یا سرقت شد و در سفر بودید، باید برخی نکات مهم را نیز فرابگیرید. همانطور که بسیاری از ما رمز کارت بانکی و احتمالا شماره کارت، Cvv2 یا رمز دوم کارتهای بانکی خود را میدانیم، باید حتما و با یک مطالعه ساده و سریع، روش مسدودسازی حساب و کارت بانکی خود را نیز بدانیم.
اول اینکه حتما سرویس پیامک برداشت از حساب بانکی که سالانه رقمی در حدود 10 تا 12 هزار تومان میشود را فعال کنید تا بلافاصله متوجه برداشت پول از حساب خود شوید.
دوم اینکه همه ما معمولا یک کارت بانکی اصلی داریم که عمدتا برای خریدها و کارهای رایج از آن استفاده میکنیم. اگرچه روشهای مسدودسازی کارتهای بانکی عمدتا یکسان است، اما برای اطمینان بیشتر، با روشهای خاص بانکی که از کارت آن استفاده میکنید، شرایط انسداد مخصوص به آن بانک را حتما مطالعه کنید.
سوم اینکه در صورت مواجهه با برداشت غیرمجاز از حساب بانکی خود، خونسردیتان را حفظ کرده و از یکی از روشهای عمومی که در ادامه ذکر میشود، نسبت به مسدودسازی کارت و بعد از آن پیگیری و اقدامات پلیسی و قضایی اقدام کنید.
این روشها عبارتند از:
- دستگاه خودپرداز
- مراجعه به بانک
- تماس با تلفنبانک
- اینترنتبانک
دستگاه خودپرداز
سریعترین راه ممکن، مراجعه به نزدیکترین دستگاه عابربانک است (نیازی نیست حتما دستگاه خودپرداز متعلق به بانک کارت مفقودی باشد). با فشردن دکمه خدمات بدون کارت گزینه مسدود کردن کارت انتخاب شود. در مرحله بعد مشخصات کارت بانکی (شماره کارت و رمز ورود) وارد شده و دکمه تایید فشرده شود. با این روش به سادگی و در سریعترین زمان ممکن کارت بانکی سوزانده میشود.
(* برای استفاده از این خدمات لازم است شماره کارت بانکی به خاطر سپرده شود.)
مراجعه به بانک
راه دیگر برای غیر فعالسازی کارت بانکی، مراجعه به یکی از شعب بانک صادرکننده کارت است. باید با در دست داشتن کارت ملی، به شعبه بانک مراجعه کرد. با دریافت فرم مربوط به اعلام مفقودی کارت، مشخصات کارت را وارد کرده و درخواست سوزاندن کارت صادر میشود.
( * مزیت این روش این است که با مراجعه به شعبه بانک همزمان میتوان علاوه بر سوزاندن کارت مفقودی، اقدام به دریافت کارت جدید کرد.)
تماس با تلفن گویا
با داشتن تلفن گویای بانک صادرکننده کارت، میتوان از طریق تلفن، اقدام به سوزاندن کارت کرد. برای این کار و پس از برقراری ارتباط باید مشخصات کارت بانکی و مشخصات شخصی وارد شود و پس از آن درخواست انسداد کارت تایید میشود.
اینترنتبانک
از طریق اینترنتبانک نیز میتوان با وارد کردن مشخصات کارت (شماره کارت، رمز دوم، کد امنیتی CVV2 و تاریخ انقضای کارت)، کارت بانکی را مسدود کرد.
در برخی از بانکها نیز میتوان با استفاده از همراهبانک یا کد دستوری (USSD)، کارتهای صادر شده از طریق آن بانک را مسدود کرد.