مشکل جدید صنعت چندپاره
علی شمیرانی - صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور ما سالهاست که از چندپارگی مدیریت رنج میبرد.
حالا از شوراهای عالی مرتبط با فناوری اطلاعات گرفته تا وزارت ارتباطات، ارشاد، صنعت، علوم، صدا وسیما و حتی تعدادی از معاونتهای ریاست جمهوری با این مقوله درگیر بوده و هر کدام تکهای از این صنعت را به نام خود زدهاند.
شوراهای عالی هم در کشور تجربه موفقی نبوده و هیچگاه آرزوی تصمیمسازی و تصمیمگیریهای واحد و منسجم در حوزه فاوای کشور را محقق نکردهاند.
این چند بخشی بودن نیز هر از چندگاهی مشکلات جدیدی را برای فعالان صنعت ICT کشور ایجاد کرده که اخیرترین نمونه آن، شکست 200 مناقصه IT در دو سال گذشته بوده است.
به گفته مدیر یکی از شرکتهای خصوصی دلایل شکستهای سنگین در مناقصات این عرصه نیز به بیثباتی اقتصادی و نوسانهای نرخ ارز مربوط میشده است.
در نتیجه این مشکلات برندگان مناقصههای فناوری اطلاعات یا با زیان ناشی از نوسان نرخ ارز کار خود را تحویل دادهاند تا به اعتبار ایشان خدشه وارد نشود و یا آنکه مجبور به پرداخت ضرر و زیان لغو قرارداد شدهاند.
دستگاههای دولتی هم که در جایگاه کارفرمای این مناقصهها بودند نیز چارچوبها و پروتکلهای خاص خود را داشته و هیچ عذری را نپذیرفتهاند.
شکست 200 مناقصه در بازار فناوری اطلاعات که تحرک و گردش مالی بالایی ندارد به معنای زیان 200 شرکت است.
وقتی شرکتهای خصوصی ضعیف شوند نیز تکلیف روشن است، شبه دولتیها وارد عمل میشوند، مناقصهها را میبرند و در نقش واسطه کار را به خصوصیها میسپارند.
در نتیجه خصوصیها نیز کوچک و کوچکتر میشوند.
حال پرسش اینجاست که واقعا در چنین موردی کدام یک از چندین متولی فاوای کشور که تمامی نهادهای کشور از آن حرفشنوی داشته باشند، به این مشکل ورود کرده و تدبیری بر آن خواهد کرد؟
منبع : فناوران
- ۹۲/۱۱/۲۶