مقاومت کافهبازار برای ساماندهی بازیهای خارجی
حمزه آزاد *-
بازی های رایانه ای کمتر از یک دهه است که در ایران به صورت جدی با تولیدات بازی های ایرانی بزرگ جایگاه مناسبی پیدا کرده و حدود ۲۳ میلیون نفر در ایران با گیم سر و کار دارند و وقت خود را صرف آن می کنند.
با تاسیس بنیاد ملی بازی های رایانه ای کلیه حوزه نظارت و مجوز و مباحث مرتبط حاکمیتی مرجعی مشخص پیدا کرد. اما نکته ای که سال هاست نتوانست ثبات این حوزه را بر همگان نشان دهد، تخصیص بودجه مشخص و حواشی دولتی یا خصوصی بودن این بنیاد بوده است که با توجه به مصوبات سال های اخیر این نهاد نقش حاکمیتی پیدا کرده است.
به دلیل علم پایین سرمایه گذاران در کشور شاهد آن هستیم که کمتر سرمایه گذاری در این حوزه صورت گرفته و در عوض سرمایه گذاری های زیادی در حوزه استارت آپ های اپ و وب انجام شده است.
دلایل زیادی دارد که مقاله مفصل خواهد شد. به صورت کوتاه جدی نگرفتن این حوزه در کشور، لمس نشدن اقتصاد جهانی این صنعت و تحریم ها باعث شده تنها منبع درآمدی بازی ها اکثرا در استورهای داخلی باشد.
نبود صندوق و جایی که بتواند بحث پشتیبانی مالی و حمایت این حوزه را از شرکت ها و تیم های بازی ساز انجام دهد، باعث شده تنها ۲۵ درصد شرکت ها پایدار بمانند و باقی شرکت ها که حدود ۲۰۰ شرکت بودند، از هم بپاشند و دیگر فعالیت رسمی انجام ندهند.
در روزهای اخیر شاهد نشر مطلبی درباره عوارض از بازی های خارجی و لزوم بررسی محتوا و صدور مجوز برای حضور تجاری آنها در ایران هستیم.
مسلما هر استارت آپ و محصول گیم برای حضور تجاری در یک کشور با واحد پولی آن کشور باید طی بررسی ها، صدور مجوز و کسورات مالیاتی و عوارض و ... قرار گیرد. کشورهای چین، ژاپن، کره و غیره مثال های مناسبی هستند. حتی بعضی ها چندین سال واردات را بستند تا تولید داخلی قوت گیرد.
با هوشمندی بنیاد و طرح پیشنهادی امسال در مجلس مقرر شده است که عوارض ۱۰ درصدی بازی های خارجی که حضور تجاری در ایران دارند، بعد از واریز به خزانه در اختیار وزارت ارشاد و بعد طرحی قرار گیرد که بنیاد به صندوق حمایت از گیم ایران می دهد که با راهکارهای نظارتی بخش خصوصی شکل خواهد گرفت.
در این بین استورهای داخلی و ناشرین بازی های خارجی که به صورت فارسی شده این بازی ها را در استورها قرار می دهند که شاخص ترین آن کافه بازار است، کمپین هایی را برای مخالفت با این طرح پیگیری می کنند و در جهت شلوغ کردن فضا و پرت کردن ذهن مخاطبان و نماینده های مجلس و توسعه دهندگان گام برداشته اند.
خب این حرکت طبیعی است؛ چرا که اولا بازاری که تا به حال نظارت زیادی بر آن نشده از لحاظ تجاری سازی بازی های خارجی مورد نظارت قرار می گیرد و مهم تر از آن سهم سود مالی این بازار نیز ده درصد کاهش و دولت بر آن نظارت می کند. اما همه اینها را اگر کلان تر و با دید پیشرفت کشور در حوره بازی های رایانه ای نگاه کنیم، خواهیم دید که این عوارض اگر برای گیم کشور هزینه شود، کمک بزرگی برای بحث های زیرساختی و کمک هزینه های شرکت ها و گروه های بازی ساز می کند که تا امروز بدون این پشتوانه تولیدات مناسبی حتی در سطح بین المللی داشتند. برخلاف خیلی از دوستان که این حوزه را با صنعت خودرو سازی مثل می زنند، کاملا در اشتباه هستند؛ چرا که بازی های ایرانی در چندین عنوان و رویداد بین المللی مقام آور و افتخار آفرین بوده اند و کیفیت بازی های موبایلی ایرانی را کسی نمی تواند انکار کند.
امیدواریم همه فعالان این حوزه کمک کنند تا این طرح در مجلس به تصویب برسد و برکات آن باعث پیشرفت حوزه گیم در کشور شود.
* دبیر جشنواره بازی سازان مستقل ایران (منبع:فناوران)