منظور از تاخیر در اجرای شبکه ملی اطلاعات چیست؟
علی شمیرانی - این روزها ماجرای شبکه ملی اطلاعات به واسطه تذکر مجلس به وزیر ارتباطات بار دیگر مورد توجه قرار گرفته است.
اگرچه این شبکه همچنان موضوعی ناشناخته بوده و به درستی مشخص نیست چه اتفاقاتی، بر اساس چه برنامه زمانبندی و بودجه مشخص قرار است به اجرا برسد.
به همین جهت است که یکی از نمایندگان منتقد از پیشرفت شبکه ملی اطلاعات میگوید این شبکه 5 درصد رشد داشته است و وزیر ارتباطات هم میگوید 27 اردیبهشت خواهید دید که شبکه ملی اطلاعات نسبت به سالهای گذشته تا چه میزان پیشرفت در اجرا داشته است.
یا این که گفته میشود شبکه ملی اطلاعات در حد یک پاورپوینت دو صفحهای است.
در واقع ناظران از جمله شورای عالی فضای مجازی نیز گویی خواسته عملیاتی روشن و خطکشی برای اندازهگیری میزان پیشرفت این شبکه ندارند.
شبکه ملی اطلاعات حالا دغدغهای با عمر نزدیک به یک دهه در ایران است که همواره با چالشهای مختلفی در کشور رو به رو بوده و در حالیکه هنوز تعریف شفاف و مشخصی از آن ارایه نشده و برنامه عملیاتی آن نیز در دست نیست، تنها به تکالیف قانونی بر اجرای آن تاکید میشود.
آنگونه که از توضیحات بر میآید این شبکه طرحی بسیار کلان و بزرگ است که از صدر تا ذیل دستگاههای دولتی و خصوصی و کاربران را در بر میگیرد.
انگیزههای شکلگیری شبکه ملی اطلاعات نیز طیف وسیعی از مسایل اقتصادی گرفته تا امنیتی را شامل میشود.
اما به هر حال همانطور که ذکر شد برای طرحی با این ابعاد هنوز چارچوب زمانبدیشده مشخصی در دست نیست. برای مثال هنوز مشخص نیست که تا پایان سال 90 باید چه اتفاقاتی رخ میداد و تا پایان سال جاری نیز کدام اجزای این شبکه باید شکل بگیرد.
اسکیموها مثل معروفی دارند که میگوید برای خوردن نهنگ ابتدا باید آن را قطعه قطعه کرد.
در مورد شبکه ملی اطلاعات نیز وضع دقیقا به همین شکل است و مجلسیها و دولتیها به وضوح اعلام نمیکنند چه باید میشد که حالا نشده و از این بابت چه کسی مقصر است.
شاید بد نباشد اگر بناست این طرح واقعا اجرا شود، فازها و خردهطرحهای ذیل این کلانطرح به درستی برای رسانهها و افکار عمومی تبیین شود، تا مشخص شود تکههای پازل شبکه ملی اطلاعات چگونه و در چه بازه زمانی باید به هم بپیوندد تا این شبکه شکل گیرد.
به این ترتیب شائبه سیاسیکاریها نیز کمتر شده و همگان میتوانند قضاوت صحیح و منصفانه داشته باشند.(منبع:فناوران)
- ۹۴/۰۲/۱۳