ناکارآمدی فیلترینگ هوشمند و تجربه موفق "پدیده پاشایی"
عباس پورخصالیان - از سالهای دهه 1360 خورشیدی که سامانههای دیجیتالی سیلوار وارد کشور شدند تاکنون، متولیان فاوای کشور، همواره از هوشمندسازی ارتباطات و فناوری اطلاعات بشارت داده و صحبت کردهاند و تا هنگامی که نپذیرفتهاند، «هوش مصنوعی» استعارهای تجاری و حوزه علمی، فنی، فلسفی و اخلاقی بزرگی است که به این سادگیها، به تسخیر انسان در نمیآید. در آینده نیز از آن داد سخن خواهند داد، شاید بدون آن که بدانند از چه ابعادی صحبت میکنند. به همین دلیل، به "فیلترینگ به اصطلاح هوشمند سه مرحلهای" مطرح شده در هفته اخیر، نیز چندان اعتماد و امیدی نیست. داستان فیلترینگ هوشمند با وجود فیلترشکن-های هوشمندتر، بازی موش و گربه است، دلخوشکنکی پرهزینه و بیثمر.
اما مدیریت هوشمند جهانهای کوچک در فضای سایبری، هم شدنی است و هم به نفع همه.
بجای صحبت از فیلترینگ هوشمند اینترنت و رسانههای اجتماعی باید از فضای سایبری، هوشمندانه استفاده کرد.
«پدیده پاشایی» و آغاز «دوران پساپاشایی» نمونهای از استفاده هوشمندانه از اینترنت را در پدیدهای بازمییابیم به نام «پدیده پاشایی». خدایش بیامرزاد! این نامی است که تحلیلگران رسانهای به رفتار حاکمیت و مردم در مراسم سوگواری فوت زودهنگام مرتضی پاشایی دادهاند؛ پدیدهای که از لحاظ ماهوی و کیفی، بیسابقه نیست، اما از لحاظ ابزاری و کمی بدیع است.
هنوز زود است، تمام ابعاد این پدیده را شناخت و تحلیل کرد، اما میتوان به درستی دریافت که:
• «پدیده پاشایی» باید نقطه عطفی تلقی شود در مدیریت هوشمند «جهانهای کوچک» توسط یارگانی زنده و پویا در ایران، شامل طیف گستردهای از اشخاص حقیقی و حقوقی، یاریرسانهای کسب-وکارش، دوستان واقعی و سایبریاش، پدر و مادر و عمویش، صداوسیما، مطبوعات، وزارت ارشاد، نیروی انتظامی، پلیس راهوار، و ... که هنوز زندهاند و روی «پروژه پاشایی» کار میکنند و خواهند کرد.
• اکنون چند روزی است که «عصر پساپاشایی» برای مدیریت هوشمند فضای سایبری شروع شده است. تمام دوران پیش از 23 آبان 93 را باید از این منظر، «دوران پیشاپاشایی» قلمداد کرد. دیدگاه اغلب تحلیلگران و مدیران دولتی فضای سایبری کشور در دوران پیشاپاشایی، پاشان بود و تاحدودی پاشیده؛ اما در دوران کنونی دارد سامانمند میشود.
• موردکاوی «پدیده پاشایی» نشان میدهد که بجای طرح و اجرای فیلترینگ در دوران پساپاشایی، اینک با تجربه موفقیـت¬آمیز نظام، باید در و پنجره فضای سایبری را باز ِباز گذاشت، از تمام ظرفیتهای فضای سایبری سود بـُرد، و هوشمندانه به مدیریت «جهان¬های کوچک» شکل گرفته در فضای سایبری و تأثیرگذار بر فضای واقعی پرداخت. (منبع:عصرارتباط)
- ۹۳/۰۹/۰۵