ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

نسل سوم چه مزیت‌هایی برای کاربران دارد؟

| سه شنبه, ۲۸ مرداد ۱۳۹۳، ۰۹:۴۹ ق.ظ | ۱ نظر

این روزها زمزمه عرضه خدمات نسل سوم و چهارم شبکه تلفن همراه توسط اپراتورهای کشور بیشتر به گوش می‌خورد. وزیر ارتباطات در نشست بیست سالگی تلفن همراه از این موضوع خبر داد که تمام اپراتورها می‌توانند از پایان شهریورماه که مصادف با پایان دوران انحصار رایتل است، خدمات نسل 3 و 4 در کشور ارایه کنند.

اگرچه تکلیف نسل 4 به روشنی مجوز نسل 3 نیست ولی به هر حال برای بسیاری از مردم و کاربران تلفن‌همراه این پرسش وجود دارد که با ارتقای نسل شبکه‌های تلفن همراه در کشور که هم اکنون نسل دومی‌محسوب می‌شود، چه تفاوت و مزیت‌هایی ایجاد می‌شود.

به گزارش عصر ارتباط، برای روشن شدن این موضوع باید نگاهی گذرا به نسل‌ فعلی تلفن همراه در کشور داشته باشیم.
** شبکه نسل یکم

نسل۱ (۱G) کوتاه شده عبارت «نسل اول فناوری تلفن بیسیم» است. این استاندارد در سال ۱۹۸۰ مطرح شد و تا هنگام جایگزینی با تلفن‌های دیجیتال نسل۲ ادامه داشت. تفاوت اصلی بین دو سیستم تلفن همراه، نسل۱ و نسل۲ این بود که شبکه‌های نسل۱ از سیگنال‌های رادیویی آنالوگ استفاده می‌کردند در حالی که شبکه‌های نسل۲ از سیگنال‌های رادیویی دیجیتال.
** شبکه نسل دوم

شبکه‌های تلفن قدیمی‌(شبکه‌های سلولی نسل دوم) مانند ‏GSM، که فقط برای انتقال صوت مورد استفاده قرار ‏می‌گیرند، ذاتا دارای تکنولوژی سوییچ مداری هستند. ‏

شبکه‌های نسل 5/2 مانند ‏GPRS، مدل گسترش یافته ‏شبکه‌های نسل2 هستند که از تکنولوژی سوییچ مداری ‏برای انتقال صوت و از سوییچ بسته‌ای برای تبادل دیتا ‏استفاده می‌کنند.

تکنولوژی سوییچ مداری ایجاب می‌کند ‏که کاربران بر مبنای زمان سنجیده شوند نه بر مبنای ‏میزان دیتای انتقال داده شده، چراکه پهنای باند فقط ‏برای کاربر اختصاص داده شده است.

در مقابل، ‏تکنولوژی سوییچ بسته‌ای، پهنای باند را بیشتر مورد ‏استفاده قرار داده و به بسته‌های هر کاربر اجازه ‏رقابت برای بدست آوردن پهنای باند را می‌دهد و ‏کاربرها را بر مبنای میزان دیتای انتقال داده شده، ‏مورد حسابرسی قرار می‌دهد.
** شبکه نسل سوم

کلمه G3 توضیحی برای نسل سوم تکنولوژی ارتباطی سیار (سلولار آنالوگ برای نسل اول و دیجیتال PCS برای نسل دوم) است. شبکه‌های نسل 3 ‏‎(UMTS)‎‏ قصد داشتند مشکلات متعددی که ‏نسل‌های 2 و 5/2 با آن روبرو شده بودند را بر طرف ‏کنند. از جمله این مشکلات می‌توان به سرعت پایین و وجود ‏تکنولوژی‌های ناهمخوان و سازگار ناپذیر‎(TDMA/CDMA) ‎‏ ‏در کشورهای مختلف اشاره کرد.‏

G3 شبکه‌ای با تکنولوژی سلولی است که علاوه بر تماس‌های تلفنی و دسترسی به اینترنت پرسرعت واقعی، منطقه وسیعی را هم پوشش می‌دهد.

عاملی که باعث تفاوت G3 و سیستم کنونی تلفن همراه است شبکه‌های آن‌هاست. شبکه‌های G3 حجم بسیار وسیع‌تری از اطلاعات را منتقل می‌کنند. مانند ارسال ویدیو کلیپ، آهنگ‌ها، بازی‌ها و بسیاری از این دست از شخصی به شخص دیگر.

اما بگذارید نگاهی دقیق تر به مزایا و امکانات نسل 3 تلفن همراه داشته باشیم. برخی از این امکانات به این شرح است:

نمایش تصویری و ویدیو کنفرانس

همانطور که از عنوان می‌توان تصور کرد، شما در حال صحبت با مخاطبتان می‌توانید تصویر زنده او را نیز ببینید. از این امکان می‌شود در ارتباط چند کاربر به صورت ویدیویی یا همان ویدیو‌کنفرانس نیز استفاده کرد.

اینترنت پر سرعت روی موبایل

با استفاده از تکنولوژی G3 می‌توانید سرعتی تا 2 مگابایت بر ثانیه برای دسترسی به شبکه (و اینترنت) در حال سکون، یا در حال حرکت کند (مثل راه رفتن) سرعتی تا 348 کیلوبیت بر ثانیه و در اتومبیل سرعتی حدود 128 کیلوبیت بر ثانیه داشته باشید. این خود تحولی عظیم نسبت به اینترنت در نسل‌های قبلی تلفن همراه است.

تماس و ارتباط صوتی

در این تکنولوژی ارتباط صوتی به تماس تلفنی دو کاربر خلاصه نمی‌شود بلکه می‌توان کنفرانس‌های صوتی برگزار کرد یا ایمیل و پیغام صوتی نیز ارسال کرد.

انتقال پیام

انتقال پیام‌های مختلف از دیگر توانایی‌های تکنولوژی G3 است. اینگونه که شما می‌توانید پیام‌های چند ‌رسانه‌ای یا MMS ارسال و دریافت کنید. به‌عنوان مثال شما در ورزشگاه تصویر گل تیم مورد علاقه‌تان را ضبط کرده و در کمتر از چند لحظه به دوست خود در نقطه‌ای دیگر، خارج از ورزشگاه ارسال می‌کنید. دیگر اینکه می‌توان انتقال پیام‌های الکترونیکی را نیز انجام داد و ضمیمه‌های آن‌ها را نیز با سرعتی بسیار بالا دانلود کرد.

تشخیص موقعیت جغرافیایی

این امکان برای کاربر فراهم است که موقعیت جغرافیایی خود را در هر کجا که هست تشخیص دهد، فقط کافی است یک نقشه دیجیتال بر روی موبایل خود در اختیار داشته باشد. تصور کنید برای کسی که در جایی گم شده و نیاز دارد که بداند کجاست چقدر می‌تواند مفید باشد.

چت

همه ما به ارزش امکان چت کردن روی تلفن همراه آگاه هستیم. کاربردی که پیش‌بینی می‌شود در کشور ما نیز از محبوبترین امکانات ارایه شده در این تکنولوژی باشد.

توانمندی‌های این تکنولوژی بسیار بیشتر از موارد یاد شده است که برای مثال می‌توان به موج جدیدی از سرگرمی‌ها، بازی‌های آنلاین روی تلفن همراه، تبلیغات نوین و غیره اشاره کرد.
** نسل 3 و چالش‌های مختلف پیش رو

اما با وجود موجی از نرم‌افزارهای پیام رسان که با نصب روی گوشی و اتصال به اینترنت می‌توان از تمام مزیت‌های ذکر شده در نسل سوم تلفن همراه بدون محدودیت‌های قانونی بهره برد، این چالش جدی و مهم وجود دارد که آیا کاربران همچنان به این نسل احتیاج دارند. چراکه امروز کاربران در بستر مجازی تمام این خدمات را به رایگان در اختیار دارند.

از سوی دیگر ارایه تماس تصویری و اینترنت پرسرعت به کاربران خانگی بر اساس قوانین ممنوع است. از سوی دیگر با توجه به گسترش روزافزون شبکه‌های وای‌فای، وایمکس و ADSL در کشور قیمت استفاده از این خدمات بسیار مقرون به صرفه‌تر از استفاده از اینترنت روی شبکه نسل 3 تمام می‌شود.
** شبکه نسل چهارم

اما در کشور ما همزمان با اعلام واگذاری شبکه نسل 3 اظهاراتی در خصوص ارایه شبکه نسل 4 که با نام LTE نیز در دنیا شناخته می‌شود نیز مطرح است. اما این شبکه چیست و چه تفاوت‌هایی با شبکه نسل 3 دارد.

محمد نصیری یک کارشناس مخابراتی در این باره می‌گوید: مهمترین مزیتی که شبکه‌های G4 به ما ارایه می‌دهند نرخ داده یا data rate با سرعت بسیار است. در ارتباطات موبایل با جابجایی‌های بسیار بالا ، شبکه‌های نسل چهارم می‌توانند سرعتی بالغ بر 100 مگابیت بر ثانیه را ارایه دهند و در شبکه‌های موبایلی که جابجایی آنها کم است یا حتی ثابت هستند این سرعت می‌تواند بالغ بر یک گیگابیت بر ثانیه هم باشد.

به گفته وی در واقع شبکه‌های موبایل نسل چهارم یک انقلاب در تکنولوژی‌های بیسیم محسوب می‌شوند و با دریافت سرویس‌های G4 بیشتر احساس می‌کنید که یک شبکه LAN خریداری کرده‌اید تا یک دستگاه موبایل که قابل هم هست.

به عبارت دیگر G4‌ها می‌توانند تمامی ‌ارتباطات IP را با سرعت بسیار بالایی برای گوشی‌های هوشمند ، تبلت‌ها و هر دستگاه هوشمند قابل حمل فراهم کنند. در بیان تئوری شبکه‌های G4 برای سرویس‌های ارتباطی مبتنی بر IP سرعتی بیشتر از شبکه‌های کابلی و DSL را ارایه می‌دهند

با یک بررسی ساده و مقایسه بین شبکه‌های G4 و شبکه‌های اینترنت DSL متوجه می‌شوید که سرعت شبکه‌های موبایل نسل چهارم از ADSL و ADSL2 و حتی ADSL2+ هم بیشتر است.

زمانیکه شبکه‌های نسل چهارم یا همان G4‌ها به شبکه‌های تلفن همراه امروزی متصل شوند و سرعت حداقلی ارتباط شما چیزی برابر یا 54 مگابیت بر ثانیه شد، شما تقریبا تمامی ‌نرم‌افزارهای اینترنتی را که می‌توانید روی کامپیوتر منزل خود نصب و استفاده کنید را با سرعتی بهتر از اینترنت خانگی استفاده خواهید کرد.

برای مثال شما براحتی می‌توانید از سرویس‌هایی مثل اسکایپ ، یوتیوب و تلوزیون‌های آنلاین اینترنتی در گوشی خود براحتی استفاده کنید و ارتباطات Voip بسیار با کیفیتی را تجربه کنید. زمانیکه ارتباطات VOIP شما با استفاده از این شبکه‌ها ایجاد شود و شما بهترین کیفیت صدا به همراه تصویر و ارسال عکس و فایل ویدیو و انواع و اقسام ارتباطات را به صورت همزمان تجربه کردید مطمئن باشید که زمان مرگ استفاده از تلفن‌های همراه نسل گذشته رسیده است.

شبکه‌های G4 همانطور که عنوان شد علاوه بر سرعت 100 مگابیت بر ثانیه برای کاربران موبایل و 1 گیگابیت بر ثانیه برای کاربران ثابت در پی این است که بهترین سرویس را برای سرویس‌های Roaming خود ارایه دهد.
** شبکه نسل پنجم

کارشناسان معتقدند بعد از وضع استانداردهای نسل پنجم ایجاد و راه اندازی شبکه‌های مخابراتی بر این اساس تا سال 2020 به طول خواهد انجامید.

در واقع می توان گفت هر یک دهه شاهد تغییر اساسی در شبکه‌های مخابراتی و از راه رسیدن نسل جدیدی از شبکه‌ها هستیم که از امکانات و توانمندی‌های خاصی برخوردارند.

انتظار می رود در شبکه‌های نسل پنجم سرعت آپلود و دانلود از مرز یک گیگابیت در ثانیه بگذرد. این رقم در شبکه‌های نسل چهارم معادل 100 مگابیت در ثانیه تعریف شده است.

این رقم که بسیار سریع تر از سرعت تبادل دیتا از طریق شبکه‌های اینترنت فعلی در بسیاری از کشورهای جهان است دسترسی به تمامی خدماتی را که فعلا تنها از طریق شبکه اینترنت در دسترس است را ممکن می کند که از جمله آنها می توان به خدمات پیشرفته ویدیویی مانند ویدیو کنفرانس، تماشای هزاران شبکه تلویزیونی ماهواره ای و اینترنتی با کیفیت عالی، بهره مندی از سرویس‌های چندرسانه ای آموزش الکترونیک، بارگذاری دهها گیگابایت اطلاعات در عرض چند دقیقه و ... اشاره کرد.

بد نیست بدانید که سرعت تبادل دیتا در شبکه‌های مخابراتی با رشد بسیاری سریعی مواجه بوده است. این رقم در شبکه‌های نسل اول تنها 1.2 کیلوبیت در ثانیه بود که در شبکه‌های نسل دوم به 9.6 کیلوبیت در ثانیه و در شبکه‌های نسل سوم به 384 کیلوبیت در ثانیه و سپس بیش از دو مگابیت در ثانیه افزایش یافت. این رقم در شبکه‌های نسل چهارم 100 مگابیت در ثانیه بود و در شبکه‌های نسل پنجم هم به یک گیگابیت در ثانیه خواهد رسید.

باید توجه داشت که سازگاری این استاندارد با IPv6 یا پروتکل اینترنتی نسخه 6 یکی از مهم ترین مزایای آن محسوب می شود.

در حالی که راه اندازی شبکه‌های نسل پنجم در اکثر نقاط جهان تنها در مرحله مطالعاتی است، کره ای‌ها در این زمینه وارد مراحل اجرایی هم شده اند. این کشور در سال 2008 حدود 58 میلیون دلار را به توسعه فناوری‌های نسل چهارم و پنجم تلفن همراه اختصاص داد. قرار است کره در سال 2012 شاهد راه اندازی چنین شبکه‌هایی باشد.
** جایگاه ایران در دنیا

مهرماه سال گذشته بود که وحید صدوقی مدیرعامل همراه اول اعلام کرد، در سال ۷۳ با همت مهندس غرضی، ایران در بین ۱۶ کشور منطقه، چهارمین کشور و در جهان بیست و پنجمین کشور بود که نسل ۲ را ارایه می کرد.

وی گفت: در سال گذشته (91) که رایتل سرویس خود را ارایه کرد، یکصد و هشتاد و پنجمین کشور دنیا و چهاردهمین کشور منطقه بودیم که نسل سوم را ارایه کردیم البته برای کمتر از یک درصد مردم. اکنون نسل ۴ در ۹۰ کشور جهان و ۹ کشور منطقه راه اندازی شده است. اگر در پایان سال ۹۳ بتوانیم نسل‌های بالاتر را ارایه کنیم، این عدد بیشتر خواهد شد.

ورود ایران به فناوری نسل سوم در حالی از سوی اپراتورهای نسل دوم، روزشماری می‌شود که هم‌اکنون 80درصد جمعیت جهان تحت پوشش تلفن همراه قرار دارد و 7 میلیارد کاربر از تلفن همراه و 2 میلیارد کاربر از اینترنت موبایل در سراسر جهان استفاده می‌کنند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در ازای هر یکهزار کاربر باند پهن، 80 شغل جدید ایجاد می‌شود و هر 10 درصد رشد باند پهن یک درصد رشد GDP درپی دارد.

همچنین پیش‌بینی آینده حاکی ازآن است که تا سه سال دیگر تعداد تلفن‌های همراه در جهان به بیش از 9 میلیارد و 700 میلیون می‌رسد که از این تعداد 5 میلیارد و 100 میلیون آن فناوری باند پهن خواهد بود؛ همچنین تعداد موبایل‌های نسل چهارم حدود 920 میلیون پیش‌بینی می‌شود.

پیش از این موسسه تحقیقاتی اینفورما پیش‌بینی کرده بود که تعداد مشترکان فعال فناوری نسل سوم موبایل در ایران تا پایان سال 2014 به بیش از 30 میلیون نفر می‌رسد که باید دید در ماه‌های پایانی سال 2014 میلادی، اپراتورهای موبایل می‌توانند به این هدف دست یابند یا خیر.

منابع:

ویکی‌پدیا

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی

خبرگزاری فارس

خبرگزاری مهر

خبرگزاری ایسنا

gsm.itpro.ir

  • ۹۳/۰۵/۲۸

نظرات  (۱)

با سلام و تشکر مطالب خوبی بود.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">