نظر متفاوت بخش خصوصی با وزارت ارتباطات
امیر احدی – یکی از وعدههای اولیه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کاهش قیمت و افزایش کیفیت اینترنت در کشور بود، این وعده همچنان نیز پابرجاست. اما ظاهرا نظر خصوصیها در رفع مشکل اینترنت چندان منطبق با آنچه در وزارت ارتباطات میگذرد نیست.
این روزها به روشی مسبوق به سابقه دایماً خبر از افزایش پهنای باند اینترنت کشور و چند برابر شدن ظرفیت اینترنت داده میشود. وزیر ارتباطات نیز ظاهراً تداوم افزایش ظرفیت پهنای باند و کم کردن سود طرف دولتی در قالب تخفیف 20 درصدی را به عنوان عاملی برای تسریع و بهبود اینترنت میداند.
اما فعالان بخش خصوصی در حوزه اینترنت نظری متفاوت با وزیر ارتباطات دارند. خصوصیها معتقدند روش وزارتخانه برای اصلاح امور به حل مشکل اینترنت کشور ختم نخواهد شد. جالب آنکه در این میان هیچ نظر متفاوتی نیز شنیده نمیشود و تقریبا تمام این شرکتها که اتفاقا در رقابت با یکدیگر هستند راهکاری یکسان ارایه میدهند.
** نیازی به پهنای باند بیشتر نیست
برای مثال ایمان میری - عضو سازمان نظام صنفی رایانهیی استان تهران همچنین در رابطه با میزان پهنای باندی که اخیرا افزایش پیدا کرده است گفت: از نظر آنچه که متولی تامین پهنای باند یعنی شرکت ارتباطات زیرساخت اعلام کرده پهنایباند به اندازه کافی وجود دارد؛ این بر طبق آمار رسمی بوده که این شرکت اعلام کرده است. درحقیقت اگر درخواستی در زمینه پهنای باند در کشور باشد این شرکت پاسخگو خواهد بود اما دلیل اینکه شرکتهای خصوصی این پهنایباند را از ارتباطات زیرساخت خریداری نمیکنند این است که شرکتها پهنای باند خود را براساس میزان نیاز خود تهیه میکنند.
او درباره خصوصیسازی پهنای باند هم تاکید کرد: باید شرکتهایی خصوصی بتوانند خودشان پهنایباند را به کشور وارد کنند. در کنار این موضوع باید توجه داشت که در تمام نقاط دنیا بحث نظارت حاکمیت برروی سرویسها مطرح است و این موضوع چندان هم غیرممکن نیست.
میری با ذکر مثالی افزود: برای مثال وقتی شرکتی هنوز آنقدر مشتری ندارد که از پهنایباند خود استفاده کند چرا باید پهنایباندی اضافی را بخرد؟! درحیقیت بحث عرضه و تقاضا مطرح است تا زمانی که تقاضا به حد مطلوب نرسد پهنای باند نیز خریداری نمیشود.
** قیمت 7 برابری پهنای باند در ایران
در همین رابطه سهیل مظلوم نایب رییس پیشین سازمان نظام صنفی نیز در اینباره میگوید: بزرگترین مشکل اینترنتی که گریبانگیر شرکتهای خصوصی شده انحصار شرکت ارتباطات زیرساخت است که باعث رشد نکردن کشور در زمینه فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیک شده است. درحال حاضر قیمت پهنای باند در ایران هفت برابر قیمت جهانی آن است.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر کاربران اینترنت در کشور با مصیبتی بزرگ به نام کم بودن سرعت اینترنت مواجهند؛ واقعا با این پهنای باند میتوان توسعه تجارت الکترونیک کرد و دولت الکترونیک راه انداخت؟
او آیندهی بعد از برداشته شدن انحصار پهنای باند را اینگونه ترسیم کرد که قیمتها کاهش مییابد، محدودیتهای پهنای باند رفع خواهد شد و این به این معنی است که پهنای باند کشور تا ترابایت نیز افزایش پیدا میکند.
مظلوم در مورد پالایشی که توسط شرکت ارتباطات زیرساخت انجام میشود اظهار کرد: در رابطه با پالایش سوالی دارم، وقتی من به عنوان تاجر جنسی را از خارج به داخل کشور وارد میکنم و آن را تا گمرک میآورم و جنس را به گمرک میفروشم و بعد همان جنس را دوباره از خود گمرک با چند برابر قیمت میخرم؟ درحقیقت تنها باید روی پهنای باند نظارت شود و کسی با پالایش این زیرساخت مخالفتی ندارد ولی باید این فرآیند مانند گمرک شود. یعنی پهنای باند را شرکت خصوصی تا مرز بیاورد و دولت بعد از اعمال نظارتها روی آن به شرکت مورد نظر تحویلش دهد.
** رفع مشکل اینترنت دو سال زمان نمیخواهد
محمودرضا خادمی - عضو کمیسیون اینترنتی سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران نیز معتقد است: باید به شرکتهای خصوصی اجازه داد تا در زمینه ورود پهنای باند به کشور فعالیت خود را آغاز کنند. این موضوع باعث میشود تا فضایی رقابتی بوجود آید و دیگر نیازی به تعیین قیمت در رابطه با پهنای باند نیست.
او ادامه داد: درحقیقت قیمت پهنای باند در این مرحله توسط بازار که از عرضه و تقاضا تشکیل شده تعیین میشود.
وی کمفروشی را بحث امروز اینترنت ایران دانست و عنوان کرد: این موضوع ریشه در گرانی و انحصار دارد. وزیر ارتباطات در رابطه با این موضوع مطرح کرده که به دو سال زمان نیاز داریم اما من به عنوان یک کارشناس فکر میکنم شش ماه برای حل این موضوع کافی است و تنها نیاز به یک عزم ملی در این رابطه داریم.
** محرومیت بخش خصوصی مشکل اینترنت است
دکتر علی قدمیاری - عضو هیات علمی دانشگاه و متخصص حوزه فناوری اطلاعات - با تأکید بر اینکه همواره رابطه مستقیمی بین رشد اقتصادی کشورها و میزان دسترسی آنها به اینترنت پرسرعت و با کیفیت وجود دارد گفت: بر این اساس همواره یکی از تلاشهای کشورهای مختلف در زمینه ICT این است که بتوانند اینترنت را با کیفیت و سرعت قابل قبولی در اختیار حوزه کاربران خود قرار دهند.
وی اصلی ترین مشکل اینترنت در کشور را انحصار خرید و فروش آن توسط یک شرکت دولتی دانست و تأکید کرد: از دلایل اصلی گرانی اینترنت در داخل، محروم بودن بخش خصوصی از رقابت و خرید و فروش در این حوزه است و به همین دلیل شرکت ارتباطات زیرساخت به علت همین انحصار و بیرقیب بودنش در این حوزه، اینترنت را از خارج از کشور با قیمت نازل تهیه و با چندین برابر در ایران می فروشد.
** فضای ارایه اینترنت باید رقابتی شود
زهیر طیب، رئیس سامانه تبادل الکترونیکی دفاتر پیشخوان خدمات نیز با اشاره به اینکه شرکت ارتباطات "زیرساخت" از استانداردها عدول کرده است گفت: برای افزایش "سرعت اینترنت" و "پهنای باند" لازم است بخش خصوصی وارد بازار شده و یک فضای رقابتی برای این امر ایجاد شود.
وی افزود: هنگامیکه بازار رقابتی ایجاد شود قیمت پهنای باند و در نهایت اینترنتی که به دست کاربر نهایی می رسد کاهش خواهد داشت .
وی با تأکید بر اینکه دولت باید دست از بازار اینترنت بردارد اذعان داشت: دولت باید وظیفه نظارتی و حاکمیتی خود را در این حوزه انجام داده و تجارتی در این زمینه نداشته باشد.
** انحصار دولتی در اینترنت باید رفع شود
مهدی صرامی، مدیر عامل مجمع فرا نیز در خصوص انحصاری بودن اینترنت در شرکت ارتباطات زیرساخت گفت: کسی که گذرگاه اینترنت را در کشور ما مدیریت می کند همان شرکت ارتباطات زیرساخت است که سهم بسیار زیادی در مدیریت اینترنت کشور پیدا کرده است که این مسئله زمانی که در کنار آن تفکیک مناسب بین وظایف بخش خصوصی و بخش دولتی و تصدی گری به شکل روشن و شفافی وجود نداشته باشد موجب می شود که عملا یک شرکت دولتی بتواند یک سری انحصارات را اعمال نماید.
وی در ادامه عدم توسعه صحیح کشور در حوزه اینترنت از لحاظ کیفیت و سرعت را متاثر از تداخل وظیفه تصدی گری و وظیفه نظارتی دولت در این زمینه دانست و گفت: وجود چنین تداخلی منجر به یک اینترنت وابسته به خارج با سرعت پایین و وابسته به قیمت دلار و بی کیفیت می گردد چرا که وابسته به تحریم ها و محدودیت هاست.
** افزایش پهنای باند مشکل اینترنت را حل نمیکند
علی توسلی، مدیرعامل یکی از شرکتهای خدمات اینترنتی در پاسخ به این سوال میگوید: «یکی از عمده ترین مشکلات کشور در زمینه اینترنت خود به خود به مشکل کمبود پهنای باند باز میگردد و این یک موضوع کاملا ملموس است که اگر مسوولان مربوطه بخواهند مشکل اینترنت کشور را حل کنند باید در اولین گام ضعفها در بخش پهنای باند کشور را از میان بردارند.»
به باور وی، این حدود افزایش پهنای باندی که طی چند ماه گذشته اعمال شده نمیتواند تغییرات اساسی را در شرایط سرعت اینترنت کشور ایجاد کند.
از این دست نظرات به وفور در فضای مجازی و رسانهها یافت میشود. به هر تقدیر خصوصیها که نظری متفاوت با وزیر ارتباطات دارند اما ظاهرا وزیر راه خود را عامل حل مشکلات میداند. از این رو دیر نخواهد بود که شاهد آن باشیم که نظر خصوصیها درست بود یا نظر وزیر.(منبع:موبنا)
- ۹۲/۱۱/۰۲