نقش تلگرام در فروش پوشاک خارجی در ایران!
معاون دادستان کل کشور میگوید: تلگرام توانست در زمینه سلایق مردم و پوشاکی که مورد تقاضاست، اطلاعاتی جمعآوری کند و با استفاده از آن با چند شرکت تولید پوشاک خارجی در کشورهای همسایه وارد معامله شود و با ایجاد شراکت، بازار خوبی در کشورمان بهدست آورند.
این روزها فضای مجازی و همچنین دادهها و اطلاعات، نقش مهمی در اقتصاد دارند و نگاههای مختلفی درباره آنها وجود دارد. برخی اعتقاد دارند برای حفظ امنیت اقتصادی افراد جامعه و کسبوکارها، بهتر است استفاده از خدمات خارجی این حوزه، محدود شوند. در دیدگاه دیگر، ایجاد چنین محدودیتهایی در تضاد با تسهیل فضای کسبوکار و حذف موانع تولید تلقی میشود.
ایرنا در گفتوگو با جواد جاویدنیا، معاون دادستان کل کشور در امور فضای مجازی، از نقش این معاونت در ایجاد تعادل بین این دو مقوله پرسید، اینکه چگونه میتوان در استفاده از فضای مجازی و خدمات سرویسهای خارجی این حوزه، بین حفظ امنیت اقتصادی و رفع موانع تولید به توازن رسید، محور اصلی این گفتوگو بود.
جاویدنیا درباره دوگانه تهدید و تسهیل استفاده از سرویسهای خارجی برای کسبوکارهای ایرانی گفت: این یک بحث فنی است و ما باید ببینیم چه کاری میتوانیم انجام دهیم تا اطلاعات کسبوکارهای ما در بسترهای خارجی درز نکند و در اختیار بیگانگان قرار نگیرد. بهترین پاسخ به این صورت مسأله، شبکه ملی اطلاعات است.
دادههای استارتآپهای ایرانی را به دست رقبا ندهیم
وی درباره شبکه ملی اطلاعات و اهمیت آن در امنیت اقتصادی کشور گفت: در شبکه ملی اطلاعات گفته میشود که خدمات پایه و خدمات ارتباطی در تمام سطوح و لایهها در فضاهایی انجام شود که تحت اختیار و حاکمیت کشور هستند، یعنی اگر بانک اطلاعاتی، جستوجوگر، پست الکترونیک، خدمات پرداخت و مانند اینها نیاز است، همه را خودمان ایجاد کنیم. در واقع همه اینها در قالب یک مجموعه هستند و ما حتی میتوانیم مباحث مربوط به سیستم عاملها، اعم از اندروید، ویندوز، مک و… را هم در نظر بگیریم.
وی ادامه داد: اگر در هر یک از این موارد نقص داشته باشیم، امنیت اقتصادی بهطور کامل برای کشورمان محقق نخواهد شد و اطلاعات فعالان اقتصادی و مردم، از این نظر که چه نیازمندیهایی دارند، در اختیار سایرین قرار میگیرد. این اطلاعات میتواند بخشی از دادههای مشتریان یک استارتآپ خاص یا شرکت خاص باشد که در این زمینه فعالیت دارد و از این نظر، اهمیت پیدا میکند که استارتآپ یا شرکت ایرانی میخواهد با نمونه خارجی رقابت کند و بخش دیگر اهمیت موضوع آنجایی است که اطلاعات و سلایق مردم میتواند به کلیت اقتصاد کشور کمک کند.
تلگرام چگونه برای پوشاک خارجی در ایران بازارسازی کرد؟
جاویدنیا در ادامه، نمونهای از استفاده شرکتهای خارجی از اطلاعات کاربران در رقابت با تولیدکنندگان داخلی را یادآوردی کرد و گفت: همانطور که شنیده شد، تلگرام توانست در زمینه سلایق مردم و پوشاکی که مورد تقاضاست، اطلاعاتی جمعآوری کند و با استفاده از آن با چند شرکت تولید پوشاک خارجی در کشورهای همسایه وارد معامله شود و با ایجاد شراکت، بازار خوبی در کشورمان بهدست آورند. در تمام این موارد، بهترین پاسخی که برای ایجاد تعادل مورد نظر وجود دارد، شبکه ملی اطلاعات است که اجرای کامل آن میتواند حفاظت و صیانت از فعالان اقتصادی و مردم را به دنبال داشته باشد.
فضای مجازی باید در خدمت تولید داخلی باشد
معاون امور فضای مجازی دادستان کل کشور در پاسخ به انتقادهای مطرح شده درباره ایجاد دوباره فضاها، ابزارها و خدماتی که پیش از این در دنیا ایجاد شده، گفت: بسیاری از کشورها در این زمینه به دنبال استقلال هستند و برای دادههای خود ارزش قائلند؛ حتی برخی حرکت در این مسیر را نیز آغاز کردند. بحث شبکه ملی اطلاعات در ایران حداقل نسبت به سایر کشورهای منطقه، زودتر آغاز شده بود، اما کشورهایی مثل چین و روسیه آن را با قدرت بیشتری پیش بردند.
وی ادامه داد: تعبیری که کسبوکارها درباره فضای مجازی چین به کار میبرند این است که فضای مجازی چین، فضای کسبوکار است یعنی فضایی است که کسبوکار داخلی میتواند در آن پا بگیرد و به تعبیری، نیازمندیهای خودش را داشته باشد و مردم هم از آن استفاده میکنند و نیازمندیهایشان را مرتفع میکنند. در این فضا شرکتهای خارجی هیچ مزیتی نسبت به شرکتهای داخلیها ندارند و بلکه سختگیریها نسبت به شرکتهای خارجی بیشتر است.
جاویدنیا با اشاره به وضعیت ایران در این زمینه گفت: در کشور ما شرایط کاملاً برعکس است، یعنی ما تمام تلاش خود را روی لایه ارتباطی و رساندن اینترنت پرسرعت به دورافتادهترین نقاط کشور گذاشتیم. البته این کار خوبی است و آن را نفی نمیکنیم، اما در عمل، بستر کسب درآمد در فضای مجازی را برای کشورهای بیگانه، بدون کمترین ایجاد اشتغال و پرداخت مالیات ایجاد کردهایم.
به دنبال سهم ایران در اقتصاد دیجیتال هستیم
جاویدنیا درباره تأثیر شبکه ملی اطلاعات بر اقتصاد کشور گفت: ما برای شبکه ملی اطلاعات طراحی داریم و سند تبیین الزامات، که توسط شورای عالی فضای مجازی تدوین شده، بسیاری از الزامات صریحاً در آنجا ذکر شده است. باید از تجربه سایر کشورها هم در این زمینه استفاده کنیم و سهم خود را از اقتصاد دیجیتال ابتدا در کشور خودمان و بعد از این در دنیا، بهدست آوریم که در دستیابی به این هدف با وجود تواناییهایی کشور و دانش جوانان ایرانی، موفق خواهیم بود.