هشدار پرسپولیس به دیجی کالا و دیوار
معاون حقوقی باشگاه پرسپولیس در مورد اقدامات جدید این باشگاه برای حفاظت از برند خود توضیحاتی ارائه کرد. اتفاقی که برای نخستین بار در فوتبال ایران رخ می دهد.
هومن هدایتی، معاون حقوقی باشگاه پرسپولیس به «اعتماد» گفت: مثلا یک روزی ما با ۲۰ تا مغازه روبهرو بودیم که محصولات پرسپولیس را بدون مجوز میفروختند. امروز وقتی لیست کردیم با ۲۰۰ مغازه مواجه هستیم که نیازمند تیم حقوقی بزرگتر است و انشاءالله تیم حقوقی هم تقویت میکنیم. ما سراغ سایتهای متخلف هم رفتیم؛ جاهایی که بستر فروش اینترنتی را برای افرادی که مجوز فروش البسه ما را ندارند فراهم میکنند، مثل دیجی کالا و دیوار.
به گزارش «اعتماد» یکی از معضلهای فوتبال ایران در بخش اقتصادی عدم انتفاع شخصی از برند و قانون کپیرایت است که متاسفانه در کشور ما رعایت نمیشود. در مناطق مختلف کشورمان میبینیم که مغازهها و مدرسه فوتبالهای مختلفی وجود دارد که با نام پرسپولیس و استقلال فعالیت میکنند اما مجوزی از این دو باشگاه پرطرفدار ندارند و به طبع سود مالی هم به این باشگاهها نمیرسد. یا بحث فروش البسه را داریم که در دنیای فوتبال یکی از مهمترین راههای درآمدزایی است اما در کشور ما هر شرکتی میتواند کیت باشگاههای مختلف را تولید و به فروش برساند و از درآمد آن ریالی هم سهم باشگاهها نمیشود. حالا به نظر میرسد وضعیت در فوتبال ما در حال تغییر است و باشگاه پرسپولیس برای درآمدزایی از این راه دست به اقدامات عملی زده که میتواند ضمن اینکه دست سودجویان را کوتاه کند و از برند خودش پول در بیاورد الگویی برای سایر باشگاههای کشورمان باشد.
برای پیگیری در این خصوص با هومن هدایتی، معاون حقوقی باشگاه پرسپولیس تماس گرفتیم. هدایتی درباره زمان شروع کار باشگاه پرسپولیس برای دفاع از حقوق برند پرسپولیس و اینکه از کجا آغاز کردید به «اعتماد» گفت: «استارت این قضیه در واقع قبل از دوره تصدی من در باشگاه شروع شده یعنی از زمان تصدی آقای حسین دوام. آن زمان هیاتمدیره و مدیرعامل تصمیم گرفتند بحث استفاده از لوگوی باشگاه یا همان کپیرایت را اجرایی کنند چون مدتها بود این حرفها زده میشود و همه میگفتند چرا باشگاههای ایرانی نمیتوانند از برند و لباس و پرچم باشگاه خود درآمدزایی کنند یا اجازه میدهند برند باشگاه شان مورد سوءاستفاده قرار بگیرد.»
او ادامه داد: «خودم در آن زمان وکیل باشگاه بودم و به عنوان نفر اجرایی باشگاه این موضوعات را تعقیب میکردم و خیلی علاقه داشتم این اتفاق رخ بدهد. اما چون لوگوی ما قبلا ثبت شده بود رفتیم در فضای ثبتنام پرسپولیس که هم به فارسی و هم به انگلیسی آن را ثبت کردیم و الان تمام طبقات کالاهای تولیدی و حتی معدنی یا هر چیزی که شما فکرش را کنید در هیچ سطحی نمیتوانند اسم کالاهای خود را به نام پرسپولیس بگذارند و ما هم با شکایت کیفری شناسایی میکنیم.» هدایتی اضافه کرد: «یک اتفاقی که در دوره ما رخ داد این بود که یک کارگروه درست کردیم به نام صیانت از حقوق معنوی باشگاه و این کارگروه وظیفه دارد آدمهای اجرایی ما را همراهی کند و درباره شیوههای کار سیاستگذاری کند.»
وی در ادامه با اشاره به مکاتبه با بعضی از فعالان مجازی که از نام پرسپولیس استفاده میکنند افزود: «خب یک آدمهایی یک پیجهایی درست کرده بودند به نام مثلا کانال مرکزی هواداران پرسپولیس یا صفحه اصلی هواداران پرسپولیس اما اینها فقط رفیق روز خوش باشگاه بودند یعنی هر وقت پرسپولیس قهرمان میشد پرچم پرسپولیس را در دست میگرفتند اما با کوچکترین اتفاقی جانب انصاف را رعایت نمیکردند و بعد با تبلیغات شرطبندی به حیثیت باشگاه خدشه وارد میکردند و هواداران گمراه میشدند. ما در اولین گام اینها را شناسایی کردیم و به باشگاه دعوت شدند و مشخصات آنها را گرفتیم و باز هم مجوز فعالیت را به آنها دادیم و گفتیم نمیخواهیم مزاحم کار افراد شویم بلکه میخواهیم حقوق قانونی پرسپولیس رعایت شود.»
هدایتی درباره چگونگی رسیدگی حقوق برند باشگاه پرسپولیس در خارج از فضای مجازی هم گفت: «در فضای واقعی با ابلاغ اظهارنامه به افراد شروع کردیم، بیایند و توضیح بدهند. حتی با مذاکره هم کسی حق ندارد لباس پرسپولیس را بفروشد بلکه باید حقوق مالی باشگاه را تامین کند. در فروشگاههای منیریه و جاهای مختلف در حال پیگیری هستیم و انشاءالله گام باشگاه این است که بزرگترین فروشگاه محصولاتش باشد. همان طور که میگوییم از فرد الف نخرید گام بعدی باید این باشد که از آقای ب بخرید! بعد از حفظ فضای صیانت میآییم سراغ درآمدزایی باشگاه و انشاءالله الگویی باشد برای همه آنهایی که به حقوق معنوی اعتقاد دارند و شاید الگویی شود تا تیمهای دیگر وارد این مسیر شوند.»
مقام باشگاه پرسپولیس تصریح کرد: «ما خیلی قوانین خوبی در حوزه معنوی داریم که میخواهیم از آنها استفاده کنیم. تا اینجا که کار را پیش بردیم؛ حالا ببینیم انشاءالله از اینجا به بعد چه میشود.» معاون حقوقی باشگاه پرسپولیس درباره اینکه سایر ارگانها برای احقاق حق پرسپولیس کمک کردند یا خیر، گفت: «بله؛ دادسرا مهمترین مرجع در این خصوص هست که همیشه با یک شکایت پای کار آمدند و خودشان هم به این مسائل حساس هستند که جای تشکر و قدردانی دارد. قوه قضاییه خیلی دوست دارد تا این فضا سالم شود. ضمن اینکه شرکای تجاری ما هم همین را میخواهند.»
وقتی کسی شریک تجاری و اسپانسر یا حامی مالی باشگاه است این انتظار را دارند که وقتی تبلیغات ما روی لباس شما درج شده چرا هزاران نوع لباس تیم در جاهای مختلف به فروش میرسد؟ یا حامی لباس ما انتظار دارد که همراهی کنیم و اقدامات اجرایی کنیم به دلیل اینکه آنها هم اوضاع اقتصادی خوبشان را حفظ کنند و این مسیر را بازهم با ما ادامه بدهند.» هدایتی گفت: «باز هم جا دارد از طرف باشگاه پرسپولیس از قوه قضاییه محترم و دادسرای محترم تشکر کنم که همکاری میکنند.»
هدایتی در ادامه صحبتهایش با اشاره به فعالیت گسترده اماکنی که بدون مجوز از برند پرسپولیس استفاده میکنند به «اعتماد» گفت: «مثلا یک روزی ما با ۲۰ تا مغازه روبهرو بودیم امروز وقتی لیست کردیم با ۲۰۰ مغازه مواجه هستیم که نیازمند تیم حقوقی بزرگتر است و انشاءالله تیم حقوقی را هم تقویت میکنیم. ما سراغ سایتهای مختلف هم رفتیم؛ جاهایی که بستر فروش اینترنتی را برای افرادی که مجوز فروش البسه ما را ندارند، فراهم میکنند. مثل دیجی کالا و دیوار. دیوار که خودش کالا نمیفروشد اما بستری فراهم شده که عدهای در آنجا کالاهای فیک ما را به فروش برسانند. مکاتبات لازم را انجام دادیم و عمدتا هم در پاسخ به ما اعلام کردهاند که قصد و غرضی ندارند و آماده هستند تا با ما در این مسیر همراه باشند. با آنهایی که موافق هستند، مذاکره میکنیم و آنهایی که مخالفت کردهاند و گفتهاند همینی که هست، قطعا برخورد قانونی خواهیم کرد.»