وزارت ارتباطات امنیت، قیمت و سرعت اینترنت را گروگان گرفته است
در صورت تداوم کرونا و همچنین شکل گیری بخش جدیدی از فعالیت های اداری در بستر فضای مجازی، امنیت این فعالیت ها نکته مهمی است که تنها با راه اندازی و بهره گیری از شبکه ملی اطلاعات میسر می شود.
به گزارش راه دانا؛ حدود 4 ماه است که کشور با ورود کرونا به حالت نیمه تعطیل در آمده و البته دانشگاه ها و مدارس هم تعطیل شدهاند؛ کرونا موضوعی قابل پیش بینی برای همه جوامع بود اما چین علیرغم اینکه اولین کشوری بود که با این پدیده مواجه شد اما با وجود زیرساخت های قوی در بستر اینترنت ملی فعالیت های موثری انجام داد که در نهایت منجر به نزولی شدن سیر شیوع این بیماری شد.
کسب و کارهای زیادی که معیشت مردم مستقیما با آنها در ارتباط بود ظرف چند ماه گذشته به ویژه اسفند و فروردین ماه از رونق افتاده و تعطیل شدند؛ بسیاری از آنها می توانستند به راحتی در بستر فضای مجازی به فعالیت خود ادامه دهند اما به خاطر نبود زیرساختهای کافی مشکلات جدیدی برای آنها به وجود آمده و کسب و کار خود را از دست دادند.
شبکه ملی اطلاعات و ایجاد این شبکه در سالهای اخیر بارها تکرار شده است، شبکهای که قرار است بهعنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور ایجاد شود اما تعلل در تکمیل شبکه ملی اطلاعات وابستگی کشور را برای روزهای بحرانی در کشور افزایش داده است.
اگرچه وزارت ارتباطات و آذری جهرمی بارها مدعی شده است که 80 درصد از زیرساخت های شبکه ملی اطلاعات تکمیل شده است اما به اعتقاد کارشناسان و نمایندگان مجلس شبکه ملی اطلاعات هنوز به جایگاهی که بتواند نیاز مردم را برطرف کند، نرسیده است.
امروز در زمینه ارائه خدمات اینترنتی به مردم از بسیاری از کشورها عقب تر هستیم؛ به گفته کارشناسان حوزه بهداشت و درمان کشور و همچنین بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، کرونا همچنان در کشورها باقی خواهد ماند و در ماه های آتی ممکن است با شیوع فصل سرما مشکلات جدیدتری به وجود بیاورد.
مسئولان شهری تهران و همچنین زالی، رئیس دانشگاه شهید بهشتی در روزهای گذشته اعلام کرد که با شایع شدن کرونا امکان بازگشت محدودیت ها وجود دارد؛ از آنجایی که رفتار کرونا قابل پیش بینی نیست، پیگیری بسیاری از امورات کشور و همچنین کسب و کارها بر بستر فضای مجازی می تواند بهترین راه حل باشد اما نکته قابل توجه تعلل وزارت ارتباطات در این مساله است.
با وجود خسارت های مختلف که به کسب و کارها وارد شده، این روزها دغدغه اصلی وزارت ارتباطات توسعه و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات نیست و در همین راستا ضرر زیادی تاکنون متوجه کشور شده است.
شرایط کرونا در آخرین روزهای سال 98، شرایط کنونی اینترنت کشور یک مانور خوبی برای تشخیص نقاط ضعف و قوت شبکه ملی اطلاعات فراهم کرده است و باید با ارزیابی دقیق نقاط ضعف آن از بین برود و نقاط قوت آن تقویت شود.
در بسیاری از کشورهای حتی غیر پیشرفته دنیا بستر همه فعالیت های اقتصادی و فروشگاهی شبکه های ملی و اینترنت داخلی آنهاست به همین خاطر کرونا تنها در مسیر تولید به آنها خساراتی وارد کرده و در بحث های دیگر نظیر خدمات و همچنین کسب و کارهای واسطه ای خللی ایجاد نشده است.
«فضای مجازی خیلی مهم است و آنچه از همه مهمتر است، مسئله شبکه ملی اطلاعات است»، «امروز فضای مجازی مخصوص ما نیست و همه دنیا با فضای مجازی درگیرند و کشورهایی که شبکه ملی اطلاعات درست کرده و فضای مجازی را به نفع خودشان و ارزشهای موردنظر خودشان کنترل کردهاند، یکی دوتا نیستند. متأسفانه درزمینهٔ شبکه ملی اطلاعات در کشور کوتاهی شده و کاری که باید انجام گیرد، انجام نگرفته است.
«ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» سندی بود که در سوم دیماه سال ۹۲ در شورای عالی فضای مجازی تصویب و به وزارت ارتباطات بهعنوان مجری شبکه ملی اطلاعات ابلاغ شد.
در این سند بر ایجاد شبکهای متشکل از زیرساختهای ارتباطی با مدیریت مستقل کاملاً داخلی، شبکهای حفاظتشده نسبت به اینترنت و شبکهای با امکان عرضه انواع محتوا و خدمات ارتباطی سراسری برای آحاد مردم با تضمین کیفیت، تأکید شده اما اجرای آن هنوز با اماواگر روبرو شده است.
با وجود تأکیدات گسترده رهبر انقلاب بر راه اندازی شبکه ملی اطلاعات همچنین نیاز مبرم کشور به این شبکه، تعلل وزارت ارتباطات جای بسی سوال دارد
طبیعی است که شبکه ملی اطلاعات بهعنوان زیرساخت فضای مجازی کشور میتواند مزیتهای بسیاری را برای مردم و سرویسدهندههای داخلی از حیث کاربری و نیز درآمدزایی ایجاد کند.
امنیت شبکه ملی اطلاعات در شرایط مختلف یکی از مهم ترین ویزگی هایی است که بر اساس آن کارشناسان بر این شبکه تاکید می کنند. به همین منظور در صورت تداوم کرونا و همچنین شکل گیری بخش جدیدی از فعالیت های اداری در بستر فضای مجازی، امنیت این فعالیت ها نکته مهمی است که تنها با راه اندازی و بهره گیری از شبکه ملی اطلاعات میسر می شود.
نکته قابل توجه سرعت شبکه ملی اطلاعات است؛ در شرایطی که به گفته مسئولان متولی، میزان و تعداد افرادی که از اینترنت بعد از کرونا و در شرایط قرنطینه استفاده کرده اند، افزایش پیدا کرده است، افزایش سرعت اینترنت بیشتر از قبل معنا پیدا می کند.
وعده های زیادی زا سوی آذری جهرمی برای افزایش سرعت اینترنت بین المللی داده شده اما طبیعی است که در صورت افزایش سرعت، افزایش قیمت نیز برای کاربران به وجود خواهد آمد؛ راه اندازی شبکه ملی اطلاعات می توانددر کنار افزایش سرعت، هزینه کمتری برای کاربران به دنبال داشته باشد.
در شرایطی که خروج ارز از کشور در کمترین میزان باید باشد و شرایط تحریم می تواند محدودیت های جدیدی برای میزان ارز کشور فراهم کند اما وزارت ارتباطات با بهره گیری از اینترنت بین المللی زمینه خروج ارز فراوانی از کشور را در قالب افزایش سرعت و کیفیت اینترنت فراهم کرده است.
در چنین شرایطی با اینترنت ملی و شبکه ملی اطلاعات می توان علاوه بر افزایش سرعت، جلوی خروج ارز از کشور را نیز گرفت که تهدیدات ارزی نیز کمتر می شود.