وزارتخانه نیمهشفاف ارتباطات
آذری جهرمی در حالی پرچم شفافسازی را به دست گرفته که وزارت ارتباطات کارنامه درخشانی در سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات ندارد.
وزیر ارتباطات در ماههای اخیر پرچم شفافسازی را در حالی به دست گرفته که میزان پاسخگویی وزارت متبوع او در سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات چندان تعریفی ندارد، هرچند که خیلی بد هم نیست.
روز گذشته بحث بر سر توییتهای محمدجواد آذری جهرمی در خصوص لزوم شفافسازی داغ بود. او شامگاه جمعه از اژدهای هفت سر فساد با 1300 امضای طلایی نوشت و از صداوسیما خواست که به او فرصت دهد تا «به تشریح فرآیندهای مافیاپرور و امضاهای طلایی فسادزا» بپردازد. این توییتها با استقبال و انتقاد کاربران مواجه شد. موافقان جوانترین وزیر کابینه دوازدهم او را به دلیل پافشاری بر شفافسازی تحسین کردند. منتقدانش هم بابت سکوت او در برابر فیلترینگ و البته افشا نکردن برخی فشارها، شماتت کردند.
این اولین بار نیست که وزیر ارتباطات از مبارزه با فساد با سلاح شفافسازی میگوید. او در جریان تخلفات رخ داده در واردات کالاها با ارز 4200 تومانی اولین وزیری بود که خواستار اعلام اسامی شرکتهای دریافت کننده ارز دولتی شد. در همین راستا اولین لیست اعلام شده، شرکتهای حوزه وزارت ارتباطات بودند. اما آیا آذری جهرمی به همان اندازه که حرف از شفافسازی میزند به آن عمل میکند؟ برای پاسخ به این پرسش سری به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات زدیم. این سامانه از خرداد سال گذشته در راستای اجرای قانونی به همین نام آغاز به کار کرده و تاکنون 441 دستگاه به آن پیوستهاند که وزارت ارتباطات یکی از آنهاست. دستگاههای مختلف در صورت درخواست از سوی شهروندان باید ظرف 10 روز اطلاعات مورد نیاز را در اختیار آنها بگذارند.
پاسخگویی 71 درصدی
تا ساعت 14 روز شنبه، سوم شهریور، در مجموع دو هزار و 955 درخواست در سامانه ثبت شده که دو هزار و 455 پاسخ از سوی دستگاههای مختلف به مردم داده شده. یعنی 83 درصد درخواستها با پاسخ همراه بوده. وزارت ارتباطات اما از 75 درخواست داده شده، 53 مورد را پاسخ داده. یعنی 71 درصد پاسخگویی داشته که اگرچه خیلی بد نیست اما از میانگین کل کمتر است. این وزارتخانه در میان 441 دستگاه، رتبه 131 را از نظر پاسخگویی دارد. البته از آنجا که بسیاری از دستگاهها درخواستهای کمی برای انتشار اطلاعات داشتند، برای پی بردن به وضعیت پاسخگویی وزارت تحت امر آذری جهرمی، بهتر است مقایسه درصد پاسخگویی به نسبت میزان درخواست باشد.
آمار ناامیدکننده
10 دستگاهها بیش از 70 درخواست از سوی شهروندان برای انتشار اطلاعات داشتند که وزارت ارتباطات یکی از آنهاست. این وزارتخانه در بین این ارگانها، نهمین دستگاه از نظر میزان پاسخگویی است. وزارت کشور، سازمان برنامه و بودجه، استانداری هرمزگان، وزارت بهداشت، وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، وزارت کار و وزارت ارشاد در این دستهبندی وضعیت بهتری از نظر میزان پاسخگویی دارند.
اگر تعداد درخواستها را بیش از 50 مورد در نظر بگیریم، 15 دستگاه در این دستهبندی جای میگیرند که وزارت ارتباطات دوازدهمین دستگاه از نظر پاسخگویی میشود.
در بازه دستگاههایی که بیش از 20 درخواست برای انتشار اطلاعات داشتند، وزارت تحت امر آذری جهرمی رتبه 27 از نظر پاسخگویی در میان 32 دستگاه را دارد.
64 دستگاه هم بیش از 10 درخواست انتشار اطلاعات داشتند که وزارت ارتباطات پنجاه و دومین دستگاه از نظر میزان پاسخگویی است.
آمارهای بالا نشان از این دارد که آذری جهرمی اگرچه بر شفافسازی تاکید زیادی دارد اما نتوانسته در وزارت متبوع خود این امر را به طور کامل عملی کند، هرچند که نباید از اصرار او بر مقابله با فساد و تبدیل شفافسازی به یکی از اولویتهای دولت چشم پوشید.
وزیر ارتباطات در یک رشته توییت نوشت که «باید اژدهای هفت سر فساد را با همه ۱۳۰۰ امضای طلاییاش، به مسلخ برد. انباشت پرونده در دستگاه قضا و انتظار برخورد سخت، بعنوان تنها راه مبارزه با فساد، نه منطقی است و نه نتیجه مطلوب خواهد داشت. آمادهام؛ اگر سیمای ملی وقت کافی دهد، به تشریح این فرآیندهای مافیاپرور و امضاهای طلایی فسادزا پرداخته و برای مردم توضیح دهم، چرا دولت الکترونیکی آن گونه که باید پیش نمیرود. #دولت_الکترونیکی هم معنا با مکانیزاسیون امورات داخلی سازمانها یا ایجاد یک وبسایت اطلاع رسانی یا احداث مرکز داده و خرید تجهیزات گران قیمت سخت افزاری برای دستگاهها نیست. اتصال فرآیندهای بین دستگاهی و امکان نظارت دستگاهها بر یکدیگر مطلوب نظر است.» (منبع:روزنامه پیام ما)