وزارت ICT به دنبال رفع محدودیت سرعت اینترنت
وزیر ارتباطات و فناروی اطلاعات با تاکید براینکه محدودیت برای سرعت 128k خارج از اراده این وزارتخانه بوده است، گفت: ولی ما با جدیت به دنبال رفع محدودیت در این زمینه هستیم، مانند MMS که پس از یکسال و نیم تلاش و پیگیری این وزارتخانه رفع شد.
محمد سلیمانی در گفت وگوی تفصیلی با فارس به مباحثی چون محدودیت دسترسی به سرعت 128 کیلو بیت برثانیه، انتقاد منتقدان مبنی بر فعالیت کمی وزارتخانه و سایر موارد اشاره کرد که بخش نخست این مصاحبه در ذیل میآید:
*فارس: آقای وزیر در خصوص جلسه با شرکتهای ندا و نتایج آن و نیز سرانجام ارائه اینترنت پر سرعت توضیحاتی بفرمائید؟
کمیسیون تنظیم مقررات قرار است تعرفهای را برای مشارکت papها وشرکتهای مخابرات استانی تصویب و ابلاغ کند.در این رابطه شرکتهای ندا مختار هستند تا مشارکت کنند. اگر در این پروژه پیش قدم شوند که آمار به صورت مشارکتی پیش می رود ولی اگر منصرف شوند کار توسط شرکتهای مخابرات استانی انجام میشود.
* فارس: شرکتهای مخابرات استانی نیازمند سرمایهگذاری بالایی هستند در این رابطه مشکلی نیست؟
در مورد مخابرات استانی پیشبینی میکنیم که بتوانند این پروژه را انجام دهند. برخلاف برآوردهای قبلی میزان سرمایهگذاری کمتر از آنچه است که ما فکر میکردیم.
* فارس: در مورد فعالیت شرکتهای ندا برای اینترنت پرسرعت ضربالاجل تعیین شده است؟ و آیا نرخی برای شرکتها تعیین شده است؟
ضربالاجل کار برای papها تعیین کردهایم. در این خصوص نیز تفاهم شده ولی هنوز تصویب و ابلاغ نشده است.
در مورد نرخ نیز پیشنهاد این است که پهنای باند 128k با ضریب اشتراک 10 به قیمت زیر 10 هزار تومان خواهد بود. اگر این پهنای باند با این نرخ عملی شود مطمئن هستم به سرعت گسترش خواهیم داشت و شاهد نرخ رشد خوبی خواهیم بود.
* فارس: آیا بحث سرعت بالایk 128 نیز مطرح شده است؟
فعلا در مورد سرعت بالاتر از 128k حرفی نزدهایم. قصد داریم مشکل عموم مردم را حل کنیم. پهنای باند بیش از این نیز طبق روال گذشته عمل میشود و مشکلی ندارد بر اساس تقاضا ارائه می شود.
* فارس:بسیاری سرعت 128 را پائین تر از نرخ معمول جهانی میدانند؟
اکنون به تقاضاهای سرعت بالاتر پاسخ داده می شود چند دانشگاه و موسسه پهنای باند چند 100 مگاتی دارند. بر اساس تقاضا هر سرعتی قابل تامین است.128 شاید برای فردی پرسرعت باشد شاید کم سرعت، اما برای عموم مردم سرعت متوسط و مناسبی است.توجه کنید در شرایط حاضر همین مقدار با قیمت مناسب در سطح وسیع ارائه نشده است.
برخی نیز این میزان را سرعت پایین میدانند کسانی که 56 را وقتی با 128 تعویض میکنند ابراز رضایت میکنند. مطئنا باید برای ارائه سرعت های بیشتر تلاش و سرمایه گذاری و تحریک تقاضا کرد.
* فارس: چرا محدودیت دسترسی به سرعت بالاتر از 128 را رفع نمیکنید؟
الان هم به نوعی محدودیت در این باره نیست چون بر اساس تقاضا بررسی و ارائه می شود. محدودیت برای 128k خارج از اراده وزارتخانه است ولی ما با جدیت به دنبال رفع محدودیت آن هستیم مانند MMS که پس از یکسال و نیم تلاش و پیگیری این وزارت رفع شد.البته این امر به وجود اراده عمومی نیاز دارد رسانه ها در این امر می توانند کمک شایانی انجام دهند.
* فارس: در خصوص سند جامع فناروی نیز توضیح دهید که به دنبال چه اهدافی است؟
سند جامع نظام فناوری یک سند کلی و بالا دستی است و به عموم مردم مستقیم مربوط نمیشود و وظایف دستگاههای اجرایی و سایر موارد را تعیین میکند.
* فارس: بسیاری از منتقدان بیان میکنند که موفقیت مخابرات کمی بوده و کیفی نیست ؟
در این رابطه باید با آمار مقایسهای باید صحبت کنیم تا نتایج کار ما مشخص شود. به عنوان مثال ظرفیت اینترنت کشور در سه سال آخر دولت قبلی یعنی 81 تا 84، حدود 2118 مگابیت شده بود ولی این میزان درسه ساله دولت نهم به 13 هزار و 330 مگا بیت رسیده که بیش از 6 برابر شده است.
ضریب نفوذ کاربران اینترنت نیز در سه سال آخردولت قبلی 7 درصد رشد داشته ولی در دولت نهم 5/22 درصد افزایش داشته است یعنی بیش از 3 برابر شده است.
زمان انتظار برای واگذاری پورتهای پرسرعت نیز در سه سال آخر دولت قبل بیش از 30 هفته بوده است ولی در دولت نهم این رقم به حدود یک ماه رسیده است که رشد 9 برابری را نشان میدهد.
تعداد پورتهای پرسرعت در سه سال آخر دولت قبلی 10 هزار و 385 پورت واگذار شده بود ولی اکنون بیش از 200 هزار پورت واگذار شده که این رقم حدود 20 برابر شده است.
قبل از شهریور 84 تعداد دانشگاهی که با فیبر نوری به شبکه متصل شده بود از تعداد انگشتان دست نیز کمتر بود اما اکنون 330 دانشگاه و مراکز آموزشی از طریق فیبر نوری به شبکه متصل شدهاند و هر چه پهنای باند بخواهند ما میتوانیم عرضه کنیم؟
* فارس: وزارت علوم میگوید بهای پهنای باند شما بالاست؟
بله، ولی در این رابطه باید رایزنی شود.ولی ازیک طرف هر خدمات گیرنده ای باید هزینه خدمات را پرداخت کند و بنابراین پیش بینی بودجه کند و از طرفی دیگر برای کاهش بها تلاش می کنیم و از هر پیشنهاد و هم فکری استقبال می کنیم. لحاظ فنی ما امکانات را فراهم کردهایم.در سه سال آخر دولت قبل تنها 3346 بانک به شبکه متصل شده بودند اما اکنون 15 هزار و 474 بانک به شبکه متصل شدهاند که 3 برابر رشد داشته است.
تعداد روستاهایی که بالای 100 نفر جمعیت دارند و به شبکه اطلاعرسانی وصل شدهاند در سه سال آخر دولت قبل 35/2 درصد بود اما اکنون 07/16 درصد روستاها دارای ارتباط شدهاند.
در سه سال آخر دولت قبل 830 دفترعرضه خدمات ارتباطی ICT روستایی راهاندزای شده بود اما اکنون بیش از 5837 روستا صاحب دفتر ICT شدهاند.
در این موارد رشد ما چند برابر شده است و شیب خدمات و امکانات صعودی شده است ولی ما با آرمانها و ایدهالها قطعا فاصله داریم.
* فارس: یکی از انتقادات به حوزه ارتباطات رشد خدمات از لحاظ کمی است.بسیاری اختلالات در شبکه تلفن همراه چون خط رو خط را از این مشکلات و عدم توجه به مقوله کیفیت مطرح میکنند نظر شما چیست؟
در مورد کیفیت خدمات هم مقایسهای و هم آرمانی باید نگاه کنیم در مورد مقایسهای آمار در اختیار است و نمیتوان آنها را کتمان کرد. افزایش میزان موفقیت asr تلفن همراه در سه سال آخر دولت قبل 5 درصد بوده که اکنون این رقم به 10 درصد بهبود پیدا کرده است
میزان موفقیت CSSR تلفن همراه یعنی میزان موفقیت برقراری ارتباط در سه سال آخر دولت قبل 4 درصد افزایش داشته که این نرخ در دولت نهم 12 درصد رشد داشته است.
براساس نظرسنجی مخابرات از مردم در کشورحدود 3 درصد نارضایتی مردم از شبکه تلفن همراه کاهش یافته است یعنی مردم بهبود شبکه را اعلام کردهاند ولی با رسیدن به نقطه آرمانی و ایدهال فاصله داریم و در حال تلاش برای رسیدن به این نقطه آرمانی هستیم در گذشته هیچ اشرافی بر روی شبکه تلفن همراهنبود و نمیتوانستند بگویند کجا و کدام خیابان و بزرگراه مشکل دارد ولی اکنون این بحث رفع شده است و تماما بر روی شبکه اشراف داریم.
ازحدود 250 خیابان اصلی در حدود 230 خیابان اصلی مشکل وجود ندارد و پایداراست و 10 تا 20 خیابان مشکل پایدار و ناپایدار داریم .
در بزرگراهها نیزاز 70 تا 80 بزرگراه اصلی حدود 60 بزرگراه فاقد مشکل است.
مشکل تلفن همراه بهبود یافته است و اشراف بر روی شبکه داریم و رفع مشکلات باقی مانده به همکاری تمام دستگاهها و مردم نیاز دارد. دستگاههای چون شهرداری و برق باید همکاری بیشتری داشته باشند حتی موانع مردمی نیزوجود دارد که باید توجیه شوند و همکاری بیشتر شود.
برخی از مشکلات نیز مقطعی است. شبکه در حال ارتقا از نسل 2 به 75/2 است. از یکسال گذشته از لحاظ نرمافزاری و سخت افزاری در حال ارتقا شبکه هستیم. به خاطر همین سازگاری شبکه ممکن است چند روز یا هفته دچا اختلال شود ولی این امر به خاطر به روز رسانی شبکه است.
* فارس: در مورد سرویس gprs ایا امسال تمام کشور زیر پوشش این سرویس قرار میگیرند و ارائه این سرویس در چه مرحلهای است؟
GPRS نیز در مرحله تست و آزمایش در تهران و کرج است. تاخیر در ارائه این سرویس به خاطر ایجاد تغییرات گسترده از لحاظ نرمافزاری و سختافزاری در شبکه همراه اول است.امسال سعی میکنیم ارائه این سرویس را در کلان شهرها اجرایی کنیم.مناقصه مرحله دوم آن نیز انجام شده است.در مرحله اول این سرویس در تهران و چند شهر بزرگ انجام میشود.
هنوز نمیدانیم که در 4 شهر بزرگ یعنی مشهد، تبریز، اصفهان و شیراز چه زمانی این سرویس ارائه میشود چون شبکه، شبکه پیچیدهای است و تجهیزات آن 19 سال است که کار میکند و چند مرحله طراحی بروی آن انجام شده است.
به روز رسانی این شبکه با این موارد مشکل است.البته یکسان سازی تجهیزات شبکه به دلایل خاص و امنیتی صلاح نیست.
* فارس: در مورد عرضه سهام مخابرات در بورس آیا پیش بینی میکردید این استقبال از این سهام صورت گیرد؟
بورس دیگر در حوزه اختیار ما نیست. طبق قانون نیز ما اجازه دخالت در عرضه سهام مخابرات نداریم. استقبال از مخابرات در بورس قابل پیشبینی بود زیرا مخابرات شرکتی بزرگ، موفق است و سود تضمین شده دارد.
در ضمن از فناوری بخوبی استفاده میکند، 52 میلیون مشترک دارد که از این لحاظ بزرگترین اپراتور منطقه است. این یک پشتوانه است. آینده به نفع فناوری و تکنولوژی است و کمک میکند هزینهها کاهش و مدیریت بهتر شود. برای ورود موفق آن بیش از دو سال تلاش مجدانه انجام شد و نتیجه داد.
* فارس: مخابرات با ورود سرمایهگذارجدید به تالیا موافقت کرده است تالیا در دوسال گذشته توسعه چندانی نداشته است، شما به عنوان کارفرمای این پروژه چه دیدگاههی به این پروژه دارید؟
شرکت مخابرات ایران کارفرمای تالیاست و تالیا دیگر بهانهای برای عدم حمایت خود ندارد ضمن اینکه پیش از این نیز ما از تالیا حمایت کرده بودیم و اعلام کرده بودیم که سرمایهگذار جذب کند، مشکل اصلی تالیا نبود سرمایهگذار خارجی و داخلی است.
* فارس:آیا تالیا در مجموعه سهام مخابرات در بورس گنجانده شده و آینده آن چه خواهد شد؟
اکنون سهام تالیا در روند خصوصی سازی شرکت مخابرات ایران در بورس عرضه شده است. آینده آن نیز در مجمع مخابرات پس از خصوصِسازی مشخص میشود.
گفت وگو از علی طالبزاده
- ۸۷/۰۶/۱۹