وعدههای تصویری به مردم را خراب نکنیم
علی شمیرانی - 1- دو روز قبل یک گزارشگر تلویزیون به میان مردم رفته بود تا انتظار آنها از نمایندگان آتی مجلس را جویا شود. در میان مردم، فردی به زبانی ساده، پاسخی موجز و در عین حال جامع داد. او گفت: «لطفا وعده صوتی ندهید ما وعده تصویری میخواهیم!»
منظور او مثل بسیاری از مردم روشن بود، دیگر کسی را با حرف نمیتوان قانع کرد و باید به مردم عملکرد ملموس و به قول آن شهروند، تصویری ارایه داد.
2- همان روز تلویزیون سخنان رییس کل بانک مرکزی را پخش کرد که میگفت: «مگر یک بچه دوساله میتواند تراکنش 200 میلیارد تومانی در یک بانک داشته باشد و رییس شعبه متوجه نشود؟ رییس شعبه مسوول است و ما حتما با اینگونه موارد برخورد خواهیم کرد؛ بانک مرکزی مصمم به جلوگیری از پولشویی و سفته بازی است.»
اگرچه هنوز هستند برخی که با همین جنس سخنان کیف میکنند، اما این سخنان مصداق بارز یک وعده صوتی بود. چون در این سخنرانی نه نامی از آن بچه بود، نه نام شعبهای که احیانا و به زعم رییس کل بانک مرکزی مورد افشا قرار گرفته بود و نه پاسخ به انبوهی از ابهامات و پرسشهای دیگر.
3- از قضا چند روز قبل وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در توییتر، با انتشار عکسی از یک کاپشن (که ظاهرا قرار بود لباس یک فضانورد را تداعی کند)، یک وعده تصویری از اعزام انسان به فضا را داد که با انبوهی از واکنشهای منفی و طنز کاربران ایرانی مواجه شد و کار به جایی رسید که در برخی از رسانههای خارجی نیز این موضوع با کنایه و طعنه بازتاب یافت.
متعاقب این اقدام، فضای مجازی پر شد از تصاویری که در آن سایر اقدامات و دستاوردهای قبلی کشور مورد انتقاد و ابهام قرار گرفته بود.
4- این که در دنیا بسیاری از کشورها و در راس آن آمریکا در ارایه تمام دستاوردهای خود همیشه راست نمیگویند و صرفا با اتکا به تکنیکها و فریبهای تصویری، پیشرفتنمایی میکنند، امر غریبی نیست. برای مثال تا همین امروز در خصوص فرود فضانورد آمریکایی بر کره ماه نیز ابهامات زیادی مطرح است. برخی میگویند چنین اتفاقی رخ نداده و این دستاورد هالیود بوده، برخی هم میگویند در زمان مذکور چنین اتفاقی رخ نداده و صرفا برای پاسخ به شوروی سابق، آمریکا ناچار به واکنش شده و اتفاق اصلی بعدها رخ داده است. (به هر حال اینترنت مملو از پرسشها و ابهامات منتقدان است. از جمله آنکه چرا پس از گذشت بیش از سه دهه از این رویداد، شاهد تکرار دوباره آن نبودیم.)
5- مخلص کلام اینکه تمام کشورها در تلاش برای پیشرفت و نمایش توان و اقتدار خود به دنیا هستند. در این رهگذر، توان نظامی و موضوعاتی که کاربریهای چندگانه دارند و یک بخش آن به حوزه نظامی باز میگردد، کمگویی یا اغراق برای فریب دشمن از تمام توان یک کشور و یا ایجاد نگرانی در برآورد میزان قدرت نظامی و بازدارندگی، امری مرسوم و رایج است.
اما در این خصوص ملاحظات فوقالعادهای در نظر گرفته میشود تا مبادا با اقدامات سطحی و ناپختگی، وعدههای تصویری نیز به سرنوشت وعدههای صوتی دچار شده و اقدامات واقعی در آینده نیز زیر سوال رفته، غرور ملی خدشهدار شده و سوژه طنز شوند. (منبع:فناوران)