پروندههای ماینرهای غیرقانونی زیاد شده است
تهران - ایرنا - معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تهران گفت: پروندههای مرتبط با استفاده غیرمجاز از برق یارانهای در مراکز استخراج ارزهای دیجیتال افزایش یافته و حساسیت جدی بر عدم استفاده از برق یارانهای در این مراکز ضروری است.
به گزارش معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تهران، علی دیزجی در نامه ارسالی به معاونان دادستان و سرپرستان نواحی دادسرای عمومی و انقلاب تهران اظهار داشت: با توجه به تأکیدهای مقام معظم رهبری و توجه وافر رئیس قوه قضاییه بر موضوع پیشگیری از وقوع جرم، نظر به اینکه استفاده غیر مجاز از برق یارانه ای ( واحدهای کشاورزی، صنعتی و ..) برای خرید و فروش ارزهای مجازی (ماینرها) مانند بیت کوین نمود بیشتری در جامعه پیدا کرده و این امر پرونده های متعددی را در مراجع قضایی تشکیل داده است، بنابراین در این خصوص دو فرضیه مدنظر است.
وی ادامه داد: براساس فرضیه اول، برخی استفاده کنندگان غیر مجاز از برق یارانه ای از ابتدای امر نسبت به دریافت مجوز اقدام نکرده اند و براساس فرضیه دوم، برخی دیگر از استفادهکنندگان غیر مجاز از برق یارانه ای نسبت به دریافت مجوز از اداره مربوطه اقدام کرده اند ولی این اشخاص به صورت غیر مجاز از برق یارانهای در مصارف ارز دیجیتال استفاده میکنند.
دیزجی افزود: با توجه به این وضعیت، لازم است برای اشخاصی که به صورت غیر مجاز از برق یارانه ای استفاده می کنند مجازات قانونی در نظر گرفته شده است، که در ماده یک قانون مجازات استفاده کنندگان غیر مجاز از آب، برق، تلفن، فاضلاب و گاز مصوب سال ۱۳۹۶ مقرر داشته است: « هر شخصی بدون دریافت انشعاب قانونی آب، برق، گاز و شبکه فاضلاب و اشتراک خدمات ارتباطی و فناوری اطلاعات مبادرت به استفاده از خدمات مزبور کند و با داشتن انشعاب مبادرت به استفاده غیر مجاز کند، علاوه بر الزام به پرداخت خدمات مصرفی و جبران خسارت و سایر حقوق مربوطه جریمه شود.
وی با اشاره به نحوه جریمه این متخلفان گفت: در خصوص مصارف خانگی به جزای نقدی درجه شش موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی مصوب اول اردیبهشت سال ۹۲ و در مصارف غیر خانگی به یک تا دو برابر بهای خدمات مصرفی و در صورت تکرار حسب مورد به حداکثر جریمه مقرر در بند (الف) و قطع انشعاب به مدت سه ماه تا شش ماه انجام شود.
دیزجی افزود: همچنین براساس دستورالعمل دریافت مجوز ماینینگ و صدور پروانه بهره برداری ماینینگ به شماره ۹۴۰۵۵/ت ۹۹۶۵۵ ﻫ مصوب هیأت وزیران همه اشخاصی که درصدد استخراج ارز دیجیتالی هستند می بایست به موجب دستورالعمل مذکور از وزارت صنعت مجوز لازم را دریافت کنند و استقرار ماینینگ ها در مراکز صنعتی و تولیدی ممنوع است.
وی گفت: نظر به اینکه مصرف برق برخی واحدها (اعم از صنعتی، کشاورزی و ...) به صورت غیر منتظره افزایش یافته است بنابراین در مورخ ۲۹ خرداد ۹۸ شرکت تولید، توزیع و انتقال برق ایران نسبت به صدور ابلاغیه ای مبنی بر «جمع آوری انشعاباتی که به خرید و فروش ارزهای مجازی اختصاص داده شده است» اقدام کرده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان تهران افزود: بنابراین با عنایت به مستندات قانونی یادشده و به منظور پیشگیری از وقوع جرم استفاده غیر مجاز از برق یارانه ای و کاهش ورودی پرونده ها، خواهشمند است با تعامل و هماهنگی با شرکت توزیع برق حوزه قضایی مربوطه ترتیبی اتخاذ شود تا اداره مذکور حسب ابلاغیه شرکت توانیر نسبت به شناسایی و مدیریت واحدهای تولید ارز دیجیتال با همکاری ادارات صنعت، معدن و تجارت و همچنین ضابطین آن حوزه در این مقوله مهم با نظارت آن دادستانی اقدام کنند. به نحوی که با اتخاذ راهبردهای پیشگیرانه به شرح فوق، زمینه استفاده غیرمجاز از برق یارانه ای حذف و ارتکاب جرم استفاده غیرمجاز از برق تقلیل و آمار ورودی چنین پرونده هایی کاهش یابد. بدیهی است که در صورت عدم موفقیت تدابیر پیشگیرانه به شرح فوق، اتخاذ رویکرد واکنشی و قانونی اقدامی بازدارنده خواهد بود.