پنجره دولت الکترونیکی به بلوغ کامل نرسیده است
فرشته آزادیپرند، مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی درباره دستاوردهایی که دوره کرونا برای حوزه فناوری اطلاعات دانشگاهها داشت، گفت: «من در دورهای که کرونا بود ایران نبودم؛ البته دانشگاه ما از همان زمان به سمت آموزش مجازی رفته و خوشبختانه زیرساختهای مجازی آموزش همچنان باقی است. بهطور مثال برای استادهایی که نتوانستند کلاسهای جبرانی خود را به صورت حضوری تشکیل دهند، امکانات و تسهیلاتی را فراهم کردیم تا با زیرساختهایی که داریم بتوانند در صورت تمایل آموزش مجازی داشته باشند.»
به گزارش فرهیختگان او ادامه داد: «علاوهبر آن برای استادان دانشگاه امکانات دیگری هم در نظر گرفتیم. برای مثال اگر میخواهند با دانشجویان دکتری خود جلسه بگذارند، با توجه به اینکه شاید دانشجو شهرستان باشد و به همین دلیل نتواند حضوری به دانشگاه بیاید، امکان برقراری ارتباط به صورت مجازی را با تامین زیرساختها فراهم کردیم. نکته دیگر این است که بعد از کرونا برخی از زیرساختهای الکترونیکی و روندها و گردشهای جریان کاری که مرتبط با وظایف دانشجو بود، کاملا الکترونیکی و تسهیل شد. دانشگاه به این سمت رفت که دانشجو را مجبور نکند تا بسیاری از فرآیندها را به صورت حضوری انجام دهد.» مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی درباره اتصال دانشگاهها به پنجره دولت الکترونیک بیان کرد: «پنل دولت هوشمند الکترونیک مشکلاتی داشت. یکی از مشکلات اساسی آن این بود که به بلوغ کامل نرسیده بود، در مرحله استفاده از نهایی نبوده و خود تصمیمسازان و تصمیمگیرانی که در این حوزه هستند همچنان در مرحله آزمون و خطا به سر میبرند. البته از ابتدای کار اوضاع بهتر شده است اما همچنان به بلوغ نرسیده است. به یک سری از سوالات پاسخ داده نشده که حول محور کارشناسان حوزه فناوری و مدیران تصمیمساز و تصمیمگیر است که باید به آنها پاسخ داده شود تا روند کار را تسهیل کنند.»
آزادی پرند تصریح کرد: «اگر واقعا ما این تصمیم را داریم که به سمت دولت الکترونیک برویم باید طرح single sign on را که اساس دولت الکترونیک است به پختگی برسانیم. باید به یک سری از سوالات پاسخ دهیم تا نگرانیهای امنیتی ما رفع شود. دانشگاهها نیز در این زمینه همکاری میکنند.»
مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه جای آزمون و خطا نیست
او درخصوص تعریف پروژه فناوری اطلاعات برای دانشجویان عنوان کرد: «مرکز فناوری اطلاعات دانشگاه جای آزمون و خطا نیست تا بخواهیم براساس طرحهای دانشجویی کاری را انجام دهیم. تجربه نشان داده است که کارهای فناوری برای بخشهایی که حوزههای مشخصی دارند، با استفاده از نیروهای انسانی که وابسته به جایی نیستند اشتباه است. من سالهای سال مشاور و برنامهنویس و مدیر آیتی بوده و شخصا از موضوع تعریف پروژه تجربه مثبتی ندارم.» مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی افزود: «نرمافزار نیاز به پشتیبانی و توسعه و تغییر دارد و ما نمیتوانیم از افراد استفاده کنیم چراکه ممکن است به ما سرویس ندهند. ما برای محلی که قرار است به صورت مستمر خدمات دهد نمیتوانیم از این نوع نیروها استفاده کنیم.» آزادیپرند در ادامه با اشاره به این موضوع که در مواردی از خلاقیت نیروها استفاده کردهاند، افزود: «این موضوع از جنس دانشگاهی و تعریفشده نبوده است. باز هم این موارد با چنین مشکلاتی روبهرو بودهاند. برای مثال به ما نرمافزاری با قیمت یک میلیون دادهاند و در سال بعد برای نگهداری آن از ما 100 میلیون طلب میکرد. به این دلیل که شرکت شناختهشدهای نیز نداشت که برای اعتبار خود ارزش قائل باشد، این روند برای او هزینهای نداشت و این موضوع به راحتی میتواند سازمانها را دچار مشکل کند.»
پرند در توضیح هوش مصنوعی و تاثیرات منفی و مثبت آن در دانشگاهها اضافه کرد: «هوش مصنوعی به جاهای خطرناکی میرسد و دنیا باید به این سمت برود که برای آن مقرراتی وضع شود. ما باید چنین قوانینی را داشته باشیم و مطمئن باشیم که هوش مصنوعی به نقاط و حوزههایی که نقش انسان را کمرنگ میکند، وارد نمیشود. هوش مصنوعی به بسیاری از حوزهها نباید ورود کند. هوش مصنوعی که با یادگیری عمیق آمد، مشکلی دارد و آن اینکه به راحتی میتواند هوش مصنوعی دیگری را خلق کند و اضافه بر این موضوع ما به آن نمیگوییم که دنبال چه الگوهایی باشد و خودش میتواند تشخیص الگو دهد. یعنی هوش مصنوعی به خلاقیت رسیده است.»
هوش مصنوعی میتواند بهعنوان دستیار پژوهشی عمل کند
او افزود: «هوش مصنوعی اگر در حوزههایی که نباید، ورود کند، ما باید بتوانیم قوانینی به صورت مشخص و مدون داشته باشیم تا براساس آن این حوزه بتواند عملکرد خوبی داشته باشد. تا مدتی دیگر خواهیم شنید که بسیاری از پایاننامهها را به چتGBT میدهند تا نگارش کند و این موضوع عملا ابزار تقلبی بسیار قوی را به وجود میآورد اما در برخی از موارد ممکن است بتواند کمک کند. میتوان بهعنوان دستیار پژوهشی از آن استفاده کرد. یعنی در حوزه خدماتی که به دانشجویان میدهند هوش مصنوعی میتواند کمکهای بسیاری انجام دهد.»
او درمورد بخش بودجه فناوری اطلاعات در دانشگاهها توضیح داد: «واقعیت این است که آیتی موضوع پرهزینهای است. بخشی از هزینهها به نیروهای انسانی بازمیگردد که در شرکتها مشغول به کار هستند. بنابراین من نمیتوانم بگویم که بودجه کمی به آن تخصیص داده میشود؛ چراکه برای خدماتی که مرتب باید گرفته شود مجبور هستیم تا هزینهها و مخارجی داشته باشیم. اما از آن جایی که حتی دانشگاهها برای بودجههای خود تحت فشار هستند و ممکن است بسیاری از مسائل ابتدایی را سبک و سنگین کنند، مسلما آیتی نیز تحت فشار قرار دارد.»
مدیر مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: «در حوزه نیروی انسانی نیز چالش داریم؛ چراکه حقوق سیستمهای دولتی ما برای کارمند عادی طراحی شده است و بچههای توانمند آیتی میتوانند در خارج از دانشگاه مشاغلی با درآمد بسیار بالا داشته باشند. دولت و وزارت علوم باید برای کارمندان حوزه آیتی هزینه بیشتری متقبل شوند. ما تحت فشار هستیم چون نمیتوانیم از حدی بیشتر در حقوق آنها دخالت کنیم.»
- ۰۲/۰۴/۱۱