پهنـای باند را به شـرکتهای خصـوصی بسپارید
مریم عسگری - انگشتانش به سرعت روی صفحه کلید کامپیوتر میلغزد، نگاهش به مانیتور است و حواسش نیز به آن!
آنقدر در کارش غرق شده که اگر چند بار هم صدایش کنی متوجه نمیشود.
ناگهان به خود میآید: نگاهی به کارت کوچک زردرنگ مقابلش میاندازد. چند لحظه با کامپیوتر کلنجار میرود.
اما... فایدهای ندارد. اینترنت قطع شده است در حالی که از کارت 10ساعته 2 ساعت هم استفاده نکرده است.
با واحد پشتیبانی شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنتی تماس میگیرد. اما... باز هم فایدهای ندارد.
با خود میگوید: اگر چند سال پیش بود و برای خرید این کارت 6 تا 7هزار تومان هزینه کرده بودم قضیه را جدیتر پیگیری میکردم. اما اکنون برای خرید این کارت فقط یکهزار و 500تومان پرداخت کردهام.
ضمن اینکه این قیمتها نسبت به اواخر سال گذشته 30درصد هم کاهش یافته است.
بهتر است یک کارت جدید تهیه کنم، یا شاید از یکی از ISPها اشتراک بگیرم.
به همین منظور با یک تماس تلفنی و پرداخت مبلغ اندکی حدود 5هزار تومان، یک اشتراک یک ماهه آن هم از نوع نامحدودش میگیرد و با خیال راحت طی یک ماه هر چهقدر دلش میخواهد از اینترنت استفاده میکند.
بگذریم از اینکه در پارهای موارد مشترکان به طور مقطعی یا چند روز مداوم به علت بروز اختلال در سیستم شرکت ارائهدهنده خدمات نمیتوانند از اینترنت استفاده کنند.
اما به هر حال برخی کاربران به همین شرایط نیز راضی هستند و معتقدند: «کاچی به از هیچی!»
کاهش 30درصدی نرخ تعرفه
کاهش 30درصدی تعرفه پهنای باند اینترنت، زمانی که برای نخستین بار از سایت رسمی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و از قول رییس هیاتمدیره شرکت مخابرات ایران اعلام شد، باعث شادی و مسرت بسیار از کاربران خانگی نیز شد.چرا که مخاطبان انتظار داشتند این حرکت مخابرات تاثیر مثبت خود را بر کاربران خانگی بگذارد و آنها در ازای استفاده از اینترنت مبلغ کمتری پرداخت کنند.
همین طور هم شد...
اما سوالی که اینجا مطرح میشود این است که آیا کاهش 30درصدی تعرفه پهنای باند تاثیر چشمگیری در کاهش هزینه کاربران خانگی اینترنت داشته است؟ محمودرضا خادمی، عضو کمیسیون اینترنت سازمان نظام صنفی رایانهای کشور در این زمینه میگوید: قیمت پهنای باند درصد کمی از هزینهای را شامل میشود که کاربر خانگی پرداخت میکند.
در واقع یک کاربر خانگی به ازای هر یک ساعت استفاده از اینترنت 150 تا 200 تومان هزینه پرداخت میکند که تنها 15تا 25درصد آن بابت پهنای باند است.
از سوی دیگر حدود 35درصد از هزینهای که یک کاربر میپردازد، صرف هزینه واسطهگران میشود و 40درصد از این مبلغ نیز به شرکت ارائهدهنده خدمات اینترنتی تعلق میگیرد.
کاهش قیمت، افزایش کیفیت
به عقیده یک کارشناس، بخش IT شرکت ITO ، کاهش تعرفه پهنای باند باید با بالا رفتن سطح کیفی این گونه خدمات همراه باشد. در حالی که متاسفانه شاهد هستیم بسیاری از شرکتها در ارائه این خدمات بسیار ضعیف عمل کرده و حتی پاسخگوی مشکلات مشترکین خود نیستند.
رنجبر میگوید: در حال حاضر شرکتهای سپنتا و پارسآنلاین جزو بهترین شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی هستند که نرخ خدمات خود را طی شش ماه اخیر در حدود 30 تا 40درصد کاهش دادهاند.
شاتل، امیدان، داتک نیز در ردههای بعدی قرار دارند.
طبق اعلام بخش فروش شرکت شاتل، این شرکت نرخ کارتهای اینترنت و همچنین هزینه اشتراک را طی شش ماه اخیر در حدود 30 تا 50درصد کاهش داده است.
وی قیمت کارتهای 3، 7، 16 و 25 ساعته این شرکت را به ترتیب 500، یکهزار، دو هزار و سه هزار تومان اعلام کرد و گفت: این قیمتها حدود شش ماه پیش 50درصد گرانتر بودند.
همچنین نرخ اشتراک 100، 70 و 50 ساعته اینترنت این شرکت به ترتیب 9هزار و 500، 7هزار و 5هزار تومان است که طبق اعلام قسمت فروش این شرکت، این قیمتها طی شش ماه اخیر حدود 30درصد کاهش یافته است. قیمت اینترنت هوشمند نیز هر دقیقه 5تومان اعلام شده است.
یکی از کارشناسان فروش شرکت امیدان نیز از افت 50درصدی قیمت کارتهای اینترنت این شرکت طی شش ماه اخیر خبر داده و میگوید: به طور کلی قیمت انواع کارت و کد اشتراک طی شش ماه اخیر کاهش محسوسی یافته است که علت اصلی این کاهش قیمت اعلام خبر افت 30درصدی تعرفه پهنای باند است.
وی قیمت اشتراک یک ماهه نامحدود این شرکت را حدود 9هزار تومان اعلام میکند و میگوید: اسفند ماه سال گذشته این اشتراک با مبلغ 18هزار تومان واگذار میشد که این مبلغ طی چهار ماه گذشته به 14هزار تومان و اکنون به 9هزار تومان رسیده است.
نرخ کارتهای 3، 5 و 10ساعته این شرکت نیز به ترتیب 900، یکهزار و 500 و 3هزار تومان اعلام شده است.
بخش فروش شرکت مروا سیستم نیز از افت 30درصدی قیمت اینترنت طی شش ماه اخیر خبر داده است و میگوید: در حال حاضر قیمت کارت 10 و 20ساعته این شرکت 3هزار و 5هزار تومان است که این قیمتها نسبت به شش ماه گذشته کاهش محسوسی یافته است.
وی علت این امر را علاوهبر انتشار خبر کاهش تعرفه پهنای باند، استقبال برخی از کاربران از ADSL، Wimax و... عنوان کرد.
کاهش تعرفه، بایدها و نبایدها
کارشناسان حوزه IT معتقدند، مقامات بلندپایه مخابرات با اعتقاد بر این نکته که کاهش 30درصدی تعرفه پهنای باند اینترنت باعث میشود شرکتهای PAP و ISP در فضای رقابتی و برای جذب بیشتر مشتری اقدام به کاهش بهای اینترنت کنند، اجرای کاهش تعرفه پهنای باند را در دستور کار خود قرار دادند. این اقدام اگرچه افت قیمت اینترنت را در پی داشته اما فروش اینترنت به ISPها تحت انحصار دولت برخلاف مقررات است.
عضو کمیسیون اینترنت سازمان نظامصنفی رایانهای کشور در این باره میگوید: در حال حاضر دولت از فروش اینترنت به ISPها سود سرشاری میبرد و کاهش 30درصدی نرخ تعرفه پهنای باند برای جلبنظر بیشتر کاربران و افزایش سود حاصله برای مخابرات صورت گرفته است.
به گفته وی، فروش اینترنت تحت انحصار دولت برخلاف مقررات اصل 44است.
چراکه طبق اصل 44قانون اساسی، پهنای باند نباید در انحصار دولت باشد.محمودرضا جعفری معتقد است: به طور حتم اگر فروش پهنای باند به طور مستقیم به بخش خصوصی واگذار شود و مخابرات دخالتی در این زمینه نداشته باشد، قیمت اینترنت برای کاربران خانگی تا حدود بسیار زیادی کاهش مییابد.
- ۸۶/۰۷/۰۹