پیادهسازی کامل طرح شبنم تا پایان سال 92
معاون پیشگیری و هماهنگی امور استان های ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز ابراز امیدواری کرد تا طرح شبنم (شبکه بازرسی و نظارت مردمی ) با همکاری واردکنندگان ، بازرگانان و عرضه کنندگان به ویژه واحدهای صنفی تا پایان سال 1392 با موفقیت پیاده سازی شود.
به گزارش ایرنا، ˈ مهدی ابویی ˈ روز شنبه در نشستی مشترک با قائم مقام اجرایی وزیر صنعت،معدن و تجارت ورییس شورای اصناف،درجمع خبرنگاران گفت:اگر مجموعه نظام بتواند طرح را تا پایان سال آینده به اتمام برساند، کار بزرگی در صحنه اقتصادی کشور رخ داده است و پس از آن زمان هیچ کالای وارداتی بدون کد رهگیری شبنم در سطح بازار عرضه نخواهد شد .
وی بابیان اینکه از مبانی فساد اقتصادی در هر کشوری، عدم شفافیت سازی گردش کالا در داخل آن کشور است، گفت: نبود ممیزی برای کالاهایی که از مبادی رسمی و غیر رسمی وارد شده، باعث می شود تا ماموران دستگاه های دولتی قادر نباشند در زمان بازرسی و کنترل براساس ممیزی، کالاهای رسمی را از جعلی تشخیص دهند.
ایوبی افزود: نبود شفافیت گردش کالا باعث می شود علاوه بر واحد عرضه کننده (صنوف )، مردم نیز در زمان خرید نتوانند کالای رسمی را از غیر رسمی تشخیص دهند که این امر موجب فساد اقتصادی ، دامن زدن به جعل ، قاچاق و تقلب می شود و بستر عرضه کالاهای غیر قانونی را در کشور فراهم می کند .
مقام مسئول در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز همچنین معتقد است : عدم شفاف سازی باعث می شود علاوه بر اینکه واردکنندگان رسمی از مشارکت در اقتصاد کشور نسبت به واردکنندگان غیر رسمی عقب بمانند، انگیزه سرمایه گذاری در کشور نیز کاهش می یابد.
وی با اشاره به اینکه پیشنهاد اجرای طرح شبنم از سال 1390 توسط ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز ارایه شده است، گفت: وزارت صنعت ، معدن و تجارت نیز مسئول اجرای آن شد.
به گفته ی معاون پیشگیری و هماهنگی امور استان های وزارت صنعت ، معدن و تجارت تاکید کرد که تمام تجارت خارجی و کالاهای داخلی باید مشمول این طرح شود.
ابویی معتقد است که طرح شبنم از نظر فنی پیچیده است ، چرا که همواره افراد سودجو درکنار سالم سازی اقتصاد جامعه حضور دارند و ممکن است به خاطر حفظ منافع خود اقدام به جعل کنند.
مقام مسئول درستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: حتی در بدنه دولت برخی افراد در شبکه های سودجو منافع دارند و به انحاء مختلف وارد شده اند ، برخی کد رهگیری (شبنم ) جعلی را چاپ کرده و تمام تلاش آنها این است این طرح را زیر سوال ببرند.
وی تحریک دایمی اصناف مبنی براینکه طرح شبنم کارایی ندارد و ایجاد مقاومت در آنها را از جمله اقداماتی برشمرد که توسط مخالفین طرح شبنم انجام شده است .
به گفته ی ابویی ، طرح شبنم از سال 1390 در دو بخش واردات و عرضه آغاز شده و هرچند که ارزیابی از فرایند اجرایی طرح مثبت است اما با توجه به گستردگی و حجم اجرای طرح پپچیدگی های فنی دارد.
از نظر معاون ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، اشکال اساسی طرح شبنم نبود اطلاع رسانی صحیح و به موقع بوده که این امر موجب سود جویی برخی افراد شده و به همین دلیل هم اکنون کمیته اطلاع رسانی با مسئولیت معاونت فرهنگی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز فعال شده است .
به گفته ی ایوبی ، اجرای درست طرح شبنم نیازمند همکاری مردم ، واردکنندگان و عرضه کنندگان عمده و صنوف است .
یادآور می شود ، برچسب شبنم ، دارای یک بارکد دوبعدی منحصر به فرد است که روی هر قلم کالا درج میشود و حاوی اطلاعات کامل درباره کالا بوده و قابلیت استعلام اصالت کالا از طریق گوشی تلفن همراه دوربیندار و نرم افزار مربوطه، تلفن گویای 88969296 ، ارسال پیامک به 3000392 و همچنین استعلام ازسامانه شبنم به آدرس www.shabnam.ir را دارد.
هم اکنون کلیه لوازم خانگی،رایانه و ملحقات آن ، لوازم و تجهیزات پزشکی ، کالاهای صوتی و تصویری ، مکملهای غذایی و دارویی، لوازم آرایشی و بهداشتی ، لوازم ساختمانی از جمله شیرآلات بهداشتی، انواع اسباب بازیها، لوازم ورزشی باطریهای قلمی، انواع ساعت، ماشین حساب، تلفن ثابت بی سیم و با سیم، انواع قطعات گوشی تلفن همراه، پتو، حوله، انواع چتر و چمدان و کیف، کفش، مجسمه دکوری، سایر وسایل دکوری، اقلام خوراکی، آشامیدنی، کنسروها دارای بسته بندی یا جعبه قوطی ، در طرح شبنم قراردارند.
مردم میتوانند برای اطمینان خاطر خود هر کالای دارای بارکدی را استعلام کرده و از اصیل بودن آن مطمئن شوند. علاوه بر آن میتوانند تخلفات مربوط به کالاهایی که بارکد آن مخدوش است یا بارکد ندارد را گزارش کنند. در صورتی که تعداد معینی از تخلفات توسط یک فرد گزارش و این گزارشها با بررسی بازرسان نهادهای نظارتی تایید شود، فرد مورد تشویق قرار خواهد گرفت.
- ۹۱/۰۹/۲۵