پیامدهای پنهان افزایش یک تعرفه
راحله میرخانی - سال 94 را با خبر افزایش تعرفه نوتبوک آغاز کردیم. بهانه افزایش تعرفههای گمرکی نیز "شعار" حمایت از تولید داخلی عنوان شده است! تولیداتی که همواره نتایج شکستخوردهای را به ارمغان آوردهاند و حداقل در بحث نوتبوک و موبایل هیچ بازار رقابتی تاکنون وجود نداشته است.
نوسان تعرفهای به بهانه حمایت از تولید داخلی در حوزه آیتی اما بار دیگر نتیجه غمبار خلا نهادهای صنفی تاثیرگذار را یادآوری میکند که حتی در موضوعی با این اهمیت دعوت به مشاوره و همفکری نمیشوند. گفته میشود شرکتی مدعی شده در کشور خط تولید نوتبوک و تبلت ایجاد کرده است و با لابیگری این شرکت تعرفهها جابهجا شدهاند. آن هم در شرایطی که نهادهای صنفی در جریان این تغییر تعرفه قرار نگرفتند!
به نظر میرسد در موضوعی با این درجه از اهمیت نهادهای صنفی حوزه آیتی باید مورد مشورت قرار گیرند و لزوم افزایش تعرفهها را تایید کنند اما متاسفانه گویی نهادهای صنفی در کشمکشهای درونی خود فرورفته بودند و حالا بعد از اعلام و ابلاغ این تعرفهها فغان به راه انداختهاند و اعتراض میکنند؛ در حالی که آن سبو بشکست و آن پیمانه ریخت.
به هرحال انتظار میرود نهادهای مردمنهاد به عنوان نماینده صنف بیش از پیش بر اتفاقات رخداده در حوزه اشراف داشته باشند. دولتیها هم البته در این میان با نادیده گرفتن صنف آیتی در تصمیمگیریهای کلان خود این شایبه را ایجاد میکنند که با دستان خود باعث افزایش قیمت کالادر سطح بازار و افزایش کالای قاچاق خواهند شد.
اما از سوی دیگر کسانی که دستی در تعیین بودجه و تعیین تعرفهها دارند تایید خواهند کرد که دست بردن در تعرفهها به آسانی مقدور نیست و این پرسش مطرح میشود که چه کسانی ممکن است از این رانت اطلاعاتی بهره برده باشند. افزایش 5 درصدی تعرفه واردات نوتبوک افزایش 30 تا 40 درصدی کالا را برای کاربر نهایی به دنبال خواهد داشت و باید دید که چه کسانی از این گرانی و افزایش بیرویه قیمت مطلع بوده و منتفع شدهاند؟(منبع: عصرارتباط)
- ۹۴/۰۱/۲۶