پیوست فرهنگی موبایل بگیر و ببند ندارد
فرشید رضایی – پیوست فرهنگی ارایه نسلهای پیشرفته تلفن همراه در کشور هنوز در حال تدوین است. این پیوست شکل و شیوه بکارگیری از خدمات نوین و مسایل و مشکلات فرهنگی ناشی از آن را مد نظر دارد.
اگرچه پیوست مذکور سالهاست که در دست تدوین است، اما به هر تقدیر دبیر شورای عالی فضای مجازی خبر از مراحل پایانی تدوین آن داد. در میان بهتر بود تا همین مرحله از تدوین نیز برخی از شاخصهای موجود در پیوست فرهنگی تشریح میشد، اما به هر حال مهمترین نکته مورد اشاره این بود که براساس آیین نامه تدوین شده، افراد باید با مسوولیت خودشان وارد شبکه های نسل سوم و چهارم شوند.
به این ترتیب مسوولیت ناشی از هرگونه سواستفاده از ابزار فناوری متوجه اپراتور نبوده و این خود کاربر است که باید پاسخگو باشد.
دبیر شورای عالی مجازی گفته: برای افرادی که قصد دارند در این فضا، امور مجرمانه انجام دهند و از تکنولوژی با قصد و غرض مجرمانه سود می برند نیز ضوابطی دیده شده است که در حد معقول با آن برخورد صورت میگیرد؛ البته این باز هم به معنای بگیر و ببند نخواهد بود بلکه اقدامات مناسب و مرحلهای صورت خواهد گرفت.
برای مثال تماسهای تصویری یکی از ویژگیهای خدمات پیشرفته موبایلی محسوب میشود که ارایه آن متوقف شد. سواستفاده احتمالی و چگونگی استفاده از مکالمات تصویری یکی از عمدهترین نگرانیهایی بود که منجر به تعطیلی آن شد. در این میان علما و مراجع تقلید نیز به ابراز مخالفت با بکارگیری این سرویس پرداختند.
اما نکته مثبتی که در صحبتهای دبیر شورای عالی فضای مجازی به چشم خورد نوع نگاه دبیر این شورا به فناوریهای نوین بود. وی گفته: تمامی سعیمان این است که به زودی این پیوست فرهنگی را ابلاغ کنیم؛ نباید با تاخیر در تدوین آییننامههایی از این دست، در استفاده از تکنولوژیها عقب بمانیم.
این نگاه که کندی مسوولان نباید منجر به عقب ماندگی کشور شود دیدگاه مثبتی است. چراکه گاه تصور میشود تاخیرها به شکلی تعمدی و برای عدم عرضه فناوریهای نوین است.
به هر حال اگرچه هنوز هم مشخص نیست پیوست مذکور چه زمانی به اپراتورها ابلاغ خواهد شد اما رویکرد مسوولان قابل تامل است.(منبع:موبنا)
- ۹۳/۰۴/۰۱