چالشهای سامانه ثنا برای ایرانیان خارج از کشور
محمد کاظمیفرد رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه به مناسبت هفته قوه قضائیه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، به تشریح اقدامات و بیان چشمانداز ارائه خدمات جدید از سوی مرکز فناوری و آمار قوه قضائیه پرداخت.
تا پایان سال گذشته نزدیک به ۲۲۰ هزار دادگاه آنلاین برگزار کردهایم
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در پاسخ به این سوال که در زمان شیوع کرونا بسیاری از نهادها به سمت ارائه خدمات مجازی رفتند و در همین راستا، برگزاری دادگاههای مجازی یکی از ابتکارات قوه قضائیه بود، در این خصوص بفرمایید که تا چه میزان این خدمت مورد استقبال قرار گرفته است، گفت: دادگاههای مجازی در قوه قضائیه در دو سطح فعالیت خود را آغاز کرده است؛ سطح نخست مرتبط با حضور خواندهها در جلسات رسیدگی است که اگر میخواستید در یک جلسه رسیدگی شرکت کنید، باید در مکان فیزیکی دادگاه حضور مییافتید و امروز با وجود این دادگاهها شما میتوانید از شهرهای دیگر و حتی خارج از کشور در دادگاه حاضر باشید. سطح دوم نیز مرتبط با فرآیند رسیدگی زندانیان است؛ چراکه میدانید جابجایی زندانی و حضورش در دادگاه هزینه زیادی را میطلبد و گاهی در این فرآیند حقوق زندانی نیز رعایت نمیشد اما در حال حاضر این امکان فراهم شده که زندانی از همان محل زندان در دادگاه حاضر شود.
وی ادامه داد: امروز میتوانیم بگوییم که پیشرفت خوبی در این حوزه حاصل شده و ما تا پایان سال گذشته نزدیک به ۲۲۰ هزار دادگاه آنلاین برگزار کردهایم که این امکان را فراهم کرده تا افراد از هر نقطه از این کره خاکی بتوانند در دادگاه حاضر باشند و مهمترین حسن آن برای ایرانیان خارج از کشور است. همچنین ۷۵ درصد اعزام زندانیان به دادگاه نیز کاهش یافته است که آمار قابل توجهی ست.
اطلاعات سامانه سجل محکومیتهای مالی در اختیار اشخاص حقیقی، موسسات و نهادهای اعتبارسنجی
کاظمی فرد در رابطه با جرئیات سامانههای سجل محکومیتهای مالی و سامانه هوشمند استعلامات مالی نیز گفت: سامانه سجل محکومیتهای مالی سامانهای است که براساس بند پ ماده ۱۱۶ برنامه ششم توسعه ما مسئول راهاندازی آن شدیم و در این سامانه اطلاعات کسانی که دارای محکومیتهای مالی هستند درج میشود و این اطلاعات در اختیار موسسات و نهادهای اعتبارسنجی قرار میگیرد. جدای از این ما مجاز شدیم که این اطلاعات را در اختیار اشخاص حقیقی هم قرار دهیم و دو نفری که میخواهند با هم یک مراوده مالی داشته باشند، با اجازه طرف مقابل یکی از طرفین میتواند استعلامات مالی را انجام دهد و براساس نتیجه آن تصمیم میگیرد روابط مالی خود را چگونه تنظیم کند. این اقدام بسیار در کاهش جرائم مالی و اعتبارسنجی کمککننده است.
وی افزود: در سامانه هوشمند استعلامات مالی نیز براساس بند الف ماده ۱۱۷ برنامه ششم توسعه، توسعه داده شده است. در این سامانه بحث اجرای احکام مطرح است. فردی محکوم شده و محکومیت قطعی دارد و قرار است اموالش برای اجرای حکم شناسایی شود. یکی از چالشهایی که در گذشته بود و بعضا باید برگهای داده میشد و از همه بانکها دانه به دانه و از بورس و ثبت اسناد استعلام گرفته شود که فرآیند بسیار طولانی بود. با به وجود آمدن این سامانه قضات میتوانند برای آن شخص محکوم استعلام را انجام دهند و بصورت بر خط از مراجعی که دارای اطلاعات هستند، استعلام بگیرند و قاضی بداند این شخص اموالی برای اجرای حکم دارد یا خیر. ما کار جدیدی روی این سامانه انجام دادیم که موضوع اطاله دادرسی بر سر دعوای اعسار بود که این هم نیاز دارد که تمکن مالی شخص تشخیص داده شود و در شورای عالی قضایی اعلام کردیم که این سامانه را در اختیار قضات قرار دادیم که جریان دادرسی معطل این استعلام نماند.
چرا سامانه ثنا نتوانسته جایگاه خودش را در جامعه ایرانیان خارج از کشور پیدا کند؟
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در پاسخ به این سوال که یک از مطالبات از دستگاه قضا موضوع ارائه خدمات در سامانه ثنا برای ایرانیان خارج از کشور بود که راهاندازی شده است، آیا این خدمت کامل شده و مورد استقبال هموطنان در خارج از کشور قرار گرفته است، گفت: سامانه ثنا برای ایرانیان خارج از کشور قابل دسترس است و کسانی که درخواست کارت هوشمند دادهاند میتوانند خدمات دستگاه قضا را بصورت غیرحضوری از طریق کارگزاریهای ما که ۸ شرکت دانشبنیان هستند، دریافت کنند. در این مسیر با برخی چالشها مواجهیم که در پی رفع آنها هستیم. مشکل شماره تماس وجود دارد که باید پیامک ابلاغ برای آن شماره ارسال شود که در حال حل آن از طریق دادن دسترسی به ایمیل هستیم.
وی افزود: بعضا برخی ایرانیان در حوزه پرداخت دچار مشکل هستند که میخواهیم برای آن چارهاندیشی کنیم. همین مشکلات نیز موجب شده که در حال حاضر سامانه ثنا نتوانسته جایگاه خودش را در جامعه ایرانیان خارج از کشور پیدا کند اما در حال رشد آن هستیم که به مرور بتوانیم تمام خدمات قوه قضائیه را به همه ایرانیان ارائه دهیم. در حال حاضر صدور گواهی عدم سوءپیشینه و اطلاعرسانی پرونده حوزههای پرکاربرد مورد تقاضای ایرانیان خارج از کشور در سامانه ثنا موجود است.
کاظمی فرد در رابطه با تحول دستگاه قضا در رابطه با استفاده از پابند الکترونیک و کاهش مجازات حبس که از تاکیدات رئیس قوه قضائیه نیز بوده گفت: این بحثی است که در سازمان زندانها پیگیری میشود و ما فقط برای تامین تجهیزات کمککننده بودیم تا تمامی ابزارها تهیه شده و با کیفیت مناسب در اختیار این سازمان قرار بگیرد. در زمینه تامین تجهیزات در حال حاضر شرکتهای دانش بنیانی در حال تولید هستند و به اندازه کافی پابند تولید شده است. طبق آمار بیش از ۱۶ هزار زندانی این خدمت را دریافت کردهاند.
اقدامات فنی برای راهاندازی شبکه عدلیه بصورت پیش رونده در حال انجام است
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در پاسخ به این سوال که آیا در مرکز آمار همکاری با حوزههای قضایی سایر کشورها نیز صورت میگیرد، گفت: ما در سال گذشته مجموعهای از تبادل تجارب را با کشورهای تاجیکستان و فنلاند داشتهایم؛ این مسیر آغاز شده و در تلاش هستیم تا آن را ادامه و گسترش دهیم. ما الان این ادعا را داریم که صاحب تجربههای قابل ارائه با سایر کشورها هستیم و اینطور نیست که تنها بخواهیم از تجربه سایر کشورها استفاده کنیم. ما هم در این مسیر صاحب ادعا هستیم و این تنها به حوزه منطقه خلاصه نمیشود بلکه میتوانیم با کشورهای پیشرفته رقابت داشته باشیم.
کاظمی فرد در خصوص راهاندازی شبکه عدلیه برای ارتباطات داخلی میان قضات و در پاسخ به این سوال که آیا این شبکه از مرحله تست خارج شده است، گفت: این یک شبکه اجتماعی داخلی است که در مرحله تست قرار دارد و مانند اتوماسیون اداری به کارکنان دستگاه قضا خدماتی را ارائه خواهد کرد. اقدامات فنی بصورت پیش رونده در حال انجام است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه همچنین در خصوص استقبال از سامانه ثبت اموال مسئولین از سوی ریاست، معاونین و مدیران قوه قضائیه گفت: این سامانه در اختیار اداره کل معرفی اموال مسئولین اصل ۱۴۲ قانون اساسی است و بهرهبردار این دوستان هستند. در زمینه عملکرد دستگاه قضا در این حوزه باید بگویم که این دستگاه پیشرو است و جزو بهترینها بوده که علاوه بر ورود اطلاعات تمامی مسئولان عالی، بیش از ۸۰ درصد قضات و مسئولان آمار خود را در این سامانه ثبت کردهاند.
همکاری منظمی با معاونت علمی ریاست جمهوری داریم
کاظمیفرد در تشریح جزئیات خبر امضای تفاهمنامه میان مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز گفت: ما از سال گذشته همکاری با شرکتهای دانش بنیان را شکل دادیم؛ ۸ شرکت در زمینه احراز هویت و ۳ شرکت در زمینه دادرسی الکترونیک و عملا در حال شکل دادن به یک زیستبوم بودیم که بتوانیم از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان برای حل مشکلات قوه قضائیه استفاده کنیم. یکی از مجموعههایی که در سالهای اخیر خیلی خوب در حوزه شرکتهای دانشبنیان کار کرده، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری است. این معاونت از نظر حمایتهایی که میتواند به مرکز ما داشته باشد از ظرفیت خوبی برخوردار است و ما به کمک این دوستان نیازمند بودیم. توانستیم در طول چند ماه یک تفاهم نامهای را منعقد کنیم و اتفاق خوبی که امسال رخ داد بحث نامگذاری سال به نام دانشبنیان از سوی مقام معظم رهبری بود که توانست این تفاهمنامه را تسریع کند. در حال حاضر همکاری منظمی با معاونت علمی ریاست جمهوری داریم و میتوانیم از این ظرفیت برای حل مشکلات قوه قضائیه استفاده کنیم.
رونمایی خودکاربری لایحه وخودکاربری الکترونیک برای انحصار وراثت انجام خواهد شد.
بانک مجرمان متواری را آماده کردیم تا در اختیار نهادها قرار دهیم
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه در پایان در تشریح چشم انداز اقدامات و خدمات در دست بهره برداری این مرکز نیز گفت: چشم انداز ما توسعه خودکاربریها است برای اینکه بتوانیم به مردم در منازل خدمت ارائه دهیم. برای این کار چند ابزار جدید را آماده کردیم که رونمایی خودکاربری لایحه وخودکاربری الکترونیک برای انحصار وراثت انجام خواهد شد. همچنین در زمینه اینکه شفافیت ایجاد کنیم و بتوانیم اجرای احکام را موثر و سریع کنیم بانک مجرمان متواری را آماده کردیم تا در اختیار نهادها قرار دهیم هم سجل محکومیت مالی و بانک مجرمان متواری را آمادگی داریم تا در اختیار تمام دستگاه های اجرایی قرار دهیم تا کمک کند اجرای احکام ما موثر باشد. یک سری سامانه دیگر داریم که برای مثال پنجره واحد ما تکمیل شده است و آماده بهرهبرداری است تا همه خدمات در آنجا متمرکز شود.