چشمانداز دولت الکترونیکی مالزی
یکی از مهترین کاربردهای فناوری اطلاعات، فراهم کردن بستر لازم جهت ارایة مناسب و موثر خدمات بخش دولتی است. به همین منظور، فعالیتهای زیادی در اغلب کشورها برای توسعة دولت الکترونیک صورت پذیرفته است. در میان کشورهای جهان، کشور مالزی به عنوان یک کشور پیشرو در این زمینه شناخته میشود و تحقق و توسعة دولت الکترونیک در چارچوب چشمانداز 2020 این کشور از اولویت بالایی برخوردار است. در این گزارش چشم انداز دولت الکترونیکی کشور مالزی به طور اجمالی بررسی شده است.
تعاریف و کلیات
هدف اصلی دولت الکترونیک، ارایة خدمات مؤثر و کارآمد به شهروندان است، بهگونهای که دولت، هرچه بیشتر و بهتر پاسخگوی نیازهای شهروندان باشد. اتوماسیون ادارات با رایانهایکردن خدمات، تا حد زیادی تحقق یافته است، اما هدف دولت الکترونیک فراتر از رایانهایکردن دولت است. فقط استفاده از رایانه، بدون تغییر در ساختار و روشهای موجود، اهداف دولت الکترونیک را تحقق نمیبخشد. این کار درواقع هزینهها و دیوانسالاری را افزایش میدهد، بدون آنکه در روشهای تصمیمگیری یا کیفیت خدمات تغییری ایجاد شود.
برای تحقق موفقیتآمیز دولت الکترونیک، باید نحوة عملکرد دولت بهطور اساسی تغییر کند و مسؤولیتهای جدیدی برای کارمندان دولت، صاحبان مشاغل و شهروندان ایجاد شود. بدیهی است که برای تعامل بین اجزای مختلف، همه طرفهای درگیر باید با فناوری جدید آشنا شوند و مهارتهای جدیدی بیاموزند. برای تحقق دولت الکترونیک به یک برنامه توسعهای و اجرایی نیاز است که تمام جوانب دولت را در نظر بگیرد.
اهداف اجرا و توسعه دولت الکترونیکی
یکی از اهداف دولت الکترونیک آن است که مزایای انقلاب ICT و چندرسانهای را به بخش دولتی منتقل کند. هدف دولت الکترونیک قراردادن یک رایانه روی میز هر کارمند نیست؛ بلکه لازم است فرآیندهای اساسی دولت مورد تجدیدنظر قرار گیرند.
اهداف دولت الکترونیک مالزی عبارتند از:
• بازسازی و نوسازی دولت
• کمک به اجرای مصوبه MSC
بازسازی و نوسازی دولت از طریق ایجاد زیرساختهای ارتباطی
دولت الکترونیک یک فرصت استثنایی برای نوسازی دولت است. در دولت الکترونیک روابط درونی دولت و روابط دولت با شهروندان و صاحبان مشاغل، بازتعریف خواهند شد.
برای شهروندان، روابط جدید به معنی بهبود خدمات ارایهشده خواهد بود. خدمات موجود بهبود خواهند یافت و دستة جدیدی از خدمات نیز ارایه خواهند شد. دولت الکترونیک برای همه شهروندان، اعم از شهری و روستایی، فقیر و غنی و آشنا یا ناآشنا به ICT، مفید خواهد بود.
روابط جدید در داخل دولت به معنی جریان بهتر اطلاعات و ارتباط بهتر بین اجزای مختلف دولت است. اثر هریک از سیاستهای خاص، شفاف و قابل سنجش خواهد بود. راهبردهای موفقیتآمیز سریعاً شناختهشده و بهعنوان الگو قرار میگیرند؛ ولی راهبردهای ناموفق اصلاح میشوند یا تغییر میکنند.
امروزه از اطلاعات شدیداً محافظت میشود و تعداد زیادی از افراد فقط مشغول جابهجاکردن اطلاعات درون یک وزارتخانه یا اداره هستند. در آینده، اطلاعات مستقیماً در اختیار تصمیمگیران قرار خواهد گرفت. اطلاعات از طریق یک بانک اطلاعاتی مشترک بین وزارتخانهها و ادارات جریان خواهند یافت و سیستمهای سازگار از طریق یک شبکة پرسرعت مطمئن به هم متصل خواهند شد. بنابراین، سرعت و کیفیت تصمیمگیری به نحو چشمگیری بهبود خواهد یافت. هنگامیکه این شبکه ازطریق اینترنت یا کیوسکهای ارایة خدمات، با شهروندان و صاحبان مشاغل مرتبط شود، ارایة مستقیم خدمات دولتی امکانپذیر خواهد شد. تعامل با دولت بسیار آسانتر و مناسبتر خواهد شد و میتوان اطلاعات را بدون نیاز به کاغذ با دولت مبادله کرد و کارها را بهصورت همزمان انجام داد.
دولت الکترونیک علاوهبر مزایایی که دارد، مسؤولیتهایی نیز برای کارمندان، شهروندان و صاحبان مشاغل ایجاد میکند. لازم است که تمام گروههای فوق آموزش لازم را درباره فناوری اطلاعات ببینند. موفقیت دولت الکترونیکی به جدیت افراد در یادگیری کار با تجهیزات جدید، نرمافزارها و روش انجام کارها بستگی دارد.
برای استفاده از مزایای دولت الکترونیکی، عادتها باید تغییر کند. نقش دولت از تصمیمگیرنده به راهنمای تصمیمگیری درست برای شهروندان و صاحبان مشاغل تبدیل میشود.
کمک به تحقق مصوبه MSC
دولت مالزی از MSC بهعنوان نمونهای استفاده میکند که بقیه بخشهای کشورها میتوانند از آن الگو بگیرند. با افزایش بهرهوری در بخش دولتی، بهرهوری بخش خصوصی هم بالا میرود. ترکیب این دو با یکدیگر به رشد اقتصادی سریع کشور کمک میکند.
دولت الکترونیک، آزمایشگاهی برای نشاندادن خلاقیتها است؛ فرصت منحصربهفردی دراختیار شرکتها قرار میگیرد تا راهحلهای خلاقانه خود را ارایه کنند. قراردادهایی با تعریف دقیق، به شرکتها اجازه میدهد که راهحلهای جدیدی ابداع کنند تا بعداً بتوان آن را برای فروش در دنیا عرضه کرد.
ایجاد دولت الکترونیک، زیرساختی بهوجود میآورد که بخش خصوصی و دولت با همکاری یکدیگر بتوانند مشکلات را حل کنند و این همکاری میتواند فراتر از دولت الکترونیک نیز ادامه داشته باشد.
دولت الکترونیک مانند آهنربا برای شرکتهای مرتبط عمل میکند و تجربه و مهارت را از تمام دنیا جذب میکند. شرکتهای بینالمللی برای استفاده از فرصتهای ارایهشده باید روابطشان را با شرکتهای محلی توسعه دهند. شبکة این روابط کاری، فرصتهای شغلی بیشتری را بهوجود میآورد و باعث رشد صنعت خواهد شد.
چشمانداز موفقیت دولت الکترونیک
دولت الکترونیک درون خودش هم از نظر فناوری و هم از نظر همکاری قسمتهای مختلف بهصورت یک شبکه در میآید. ضمناً این شبکه دارای ارتباط مستقیم با شهروندان و صاحبان مشاغل خواهد بود.
برای موفقیت دولت الکترونیک لازم است تحولات اساسی در طرز تفکر سیستم دولتی انجام شود که مهمترین آنها بهشرح زیراست:
1- جایگزینی دولتِ شهروندمحور بهجای دولتِ دیوانمحور: بهطور سنتی، دولت بهجای مردم تصمیم میگیرد؛ اما در دولت نوین، با ارایة اطلاعات و مهارتها، شهروندان قادر خواهند بود که خودشان دست به انتخاب بزنند. علاوه بر این، بهجای آنکه لازم باشد مردم برای امور مختلف به دولت مراجعه کنند، با ارایة خدمات همزمان، دولت به مردم مراجعه میکند.
2- پاسخگویی و شفافیت بیشتر بهجای تصمیمگیریهای غیرشفاف: قوانین و سیاستها و اجرای آنها تحت نظارت دقیقتری قرار میگیرند و اصلاحات آنها سریعتر انجام میشود.
3- سیاستگذاری براساس واقعیتها و تحلیل دادهها: سیاستگذاریها براساس آمار و اطلاعات از شهروندان و صاحبان مشاغل انجام میشود.
4- تغییر نقش دولت از حالت دستوری به حالت پیشنهادی: تمرکز بر فرهنگسازی قرار میگیرد؛ بهگونهای که افراد قادر باشند بهترین تصمیم را خودشان اتخاذ کنند.
تغییرات ایجادشده، شامل حال دو گروه میشود:
• شهروندان و صاحبان مشاغل.
• دولت و کارکنان آن.
تغییرات مربوط به شهروندان و صاحبان مشاغل
تمام شهروندان دسترسی بهتری به خدمات خواهند داشت؛ طیف خدمات گسترش مییابد و خدمات ارایهشده متناسب با نیازها خواهد بود.
الف – دسترسی بهتر به خدمات
خدمات در جایی ارایه خواهد شد که مردم هستند، نه در جایی که دولت حضور دارد. بهعنوان مثال، برای تجدید گذرنامه، بهجای رفتن به ادارات دولتی و ایستادن در صفهای طولانی میتوان در خانه از طریق PC یا کیوسک دولت الکترونیک در یک مجتمع فروشگاهی این کار را انجام داد. علاوه بر خدمات ارایهشده از طریق PC و اینترنت، خدمات به تدریج از طریق تلفن نیز در دسترس خواهند بود.
ب- کیفیت بهتر خدمات
به دوبارهکاری و پرکردن فرمهای مختلف نیازی نخواهد بود و خدمات قابل اعتمادتر میشوند. بهعنوان مثال، چنانچه آدرس کسی تغییر کند، با یک بار ارایة آن، میتوان مطمئن بود که تمام ادارات دولتی از آن اطلاع دارند.
نکات مربوط به محرمانهبودن و امنیت نیز مورد توجه قرارخواهند گرفت؛ دولت مالکیت تمام دادهها را برای خود محفوظ میدارد و دسترسی به آنها را به دقت کنترل میکند و هرگونه نقض قوانین را طبق قانون مجازات میکند.
ج- ارایه خدمات جدید
علاوه بر بهبود خدماتی که قبلاً نیز ارایه میشد، فرصتهایی برای ارایة خدمات جدید نیز به وجود میآید. دامنة خدمات جدید فقط با هزینه آنها محدود میشود.
د- روش جدید ارایه خدمات
برای دستیابی به روشهای بهتر ارایة خدمات، باید این روشها مورد مهندسی مجدد قرار گیرند.
در مدل سنتی، دولت هر دو نقش فراهمکننده و ارایهکننده را به عهده دارد. اما در مدل جدید، سه نقش مجزا برای ارایه خدمات در نظر گرفته شده است:
1- فراهمکننده خدمات
2- فراهمکننده واسطه ارتباطی
3- ارایهکننده خدمات
در این مدل، دولت نقش فراهمکننده خدمات را به عهده دارد که مسؤول ایجاد خدمات برای شهروندان و اطمینان از کیفیت آنها است.
نقش فراهمکنندة واسطة ارتباطی، برقراری پیوند بین سیستمها و فرآیندهای دولت و یک شبکه عمومی است. این شبکه تنها پنجرهای است که از طریق آن شهروندان و صاحبان مشاغل با تمام خدمات دولتی داخل و خارج کشور ارتباط مییابند. مردم قادر خواهند بود از طریق کیوسکهای عمومی، PC، تلفن یا تلویزیون با دولت ارتباط برقرار کنند.
دولت، صرفاً اهداف و قوانین پایه را تدوین خواهد کرد و چگونگی ارایة خدمات بهعهده خود ارایهکنندگان خواهد بود. مدل جدید ارایة خدمات، به دولت اجازه میدهد که سیستمها و فرآیندهای موجود را با سیستمهای جدید یکپارچه کند. اگر دولت بتواند مستقل از ارایهدهندگان خدمات کار کند، میتوان بدون انتظار برای جایگزینی سیستمهای قدیمی، خدمات را فراهم کرد. علاوه براین، با ایجاد رقابت بین ارایهکنندگان خدمات برای ارایة خدمات بهتر با قیمت ارزانتر، کارآیی افزایش مییابد.
تغییرات ایجادشده در دولت
دولت الکترونیک در مورد افزایش بهرهوری عملیات داخلی دولت نیز مسؤول است. عملکرد دولت با استفاده از فرآیندها و سیستمهای بهتر، بهبود خواهد یافت. این کاربردها با تغییرات ایجادشده در راهبرد، مهارتها، سیستمها و ساختار و فرهنگ دولت پشتیبانی می�?شوند.
الف- تغییر در راهبردها
راهبردها بهگونهای تغییر میکنند و توسعه مییابند که نیازهای شهروندان و مشاغل را بهعنوان مراجعان ادارات دولتی برآورده کنند. درواقع سازمانهای دولتی باید در مورد چگونگی دسترسی مراجعان به خدمات به طور جدیتری بیندیشند و با ارایهکنندگان خدمات همکاری کنند.
ب- افزایش مهارتها
کارمندان دولت باید به افرادی دانشور تبدیل شوند و مهارت آنها افزایش یابد. تمام کارکنان باید برنامه مقدماتی آموزش ICT را طی کنند و سپس درباره فناوری مربوط به شغلشان آموزش ببینند. تمام وزارتخانهها و بخشها باید درباره برنامه و راهبردهایشان آموزشهایی ارایه دهند.
ج- سیستمها و فرآیندها
سیستمها و فرآیندها وارد عصری میشوند که بین تمام ادارات و وزارتخانهها در کل کشور و جهان ارتباط برقرار است. یک بانک اطلاعاتی مشترک واحد، عامل اساسی موفقیت دولت الکترونیک است. اطلاعات دولتی در اختیار کسانی قرار میگیرد که حق استفاده از آن را داشته باشند. بعضی اطلاعات باید توسط سیستمهای با امنیت زیاد و فناوری رمزنگاری محافظت شوند. اطلاعات شخصی شهروندان کاملاً محرمانه است.
د- ساختار
بهتدریج که بهرهوری کارکنان دولت بالا میرود و با سیستمها و فرآیندهای بهتری پشتیبانی میشوند، ساختار دولت نیز تغییر خواهد کرد. یک دولت کوچک با لایههای کمتر، بهتر از عهدة چالشهای آینده برمیآید و پاسخگوتر خواهد بود. پیش�?بینی میشود که ساختارهای تیمی و گروهی جایگزین سلسلهمراتب سنتی در ادارات بشود.
هـ- فرهنگ
پایة تغییرات ایجادشده در دولت، تغییر فرهنگ دولت است. دولت بهسوی شهروندمحوری حرکت خواهد کرد و فرآیندهای رسمی اهمیت کمتری پیدا میکنند؛ در مقابل، ارایة خدمات به شهروندان از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد شد. اساسیترین تغییری که روی خواهد داد، بر این اساس است که کارمندان، خود را به قوانین و فرآیندهای متداول محدود نکنند؛ بلکه خود را مقید به ارایة خدمات بهتر به مردم کنند. بهطور کلی فرهنگ محصولگرایی و عملکردگرایی حاکم خواهد شد.
مراجع:
1- http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/geos/my.html
2- http://www.tpmit.com.my/index.htm
3- http://www.mosti.gov.my/opencms/opencms/MostePortal/ORG
4- Vision 2020, The Multimedia Supercorridor And Malaysian University
5- http://iap-portal.msc.com.my/about_iap.asp?link=forward
6- http://www.apia.org
- ۸۶/۰۸/۱۲