چهارمین هماندیشی توسعه ICT با چاشنی اعتراض
نادر نینوایی - سهشنبه هفته گذشته چهارمین نشست هماندیشی توسعه بخش ICT کشور شاهد یک تغییر بود و ظاهرا برای نخستین بار به میزبانی بخش خصوصی و با حضور وزیر ارتباطات و معاونانش و فعالان بخش خصوصی در سالن اجتماعات وزارت ارتباطات برگزار شد.
به گفته رستگار دبیر این نشست، 20 انجمن مختلف برای شرکت در این جلسه ثبت نام کرده بودند که از این تعداد 7 انجمن به انتخاب دبیر نشست در پنل حضور یافتند.
برات قنبری معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات و البته با حفظ سمت به عنوان رییس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران، نخستین سخنران این نشست بود که به تشریح سیاستهای وزارتخانه برای توسعه ICT پرداخت.
قنبری با بیان این که بازار ICT کشور ما 24 هزار میلیارد تومان ارزش دارد گفت که 75 درصد این میزان مربوط به بخش ارتباطات است و سهم IT حتی کمتر از 20 درصد برآورد میشود.
وی ابراز امیدواری کرد که ICT ایران میتواند در 5 سال آتی حجم بازار را به 3 برابر میزان فعلی برساند. قنبری همچنین در صحبتهای خود گفت: در جهان 60 درصد سرمایهگذاریها در بخش ارتباطات انجام میشود و 40 درصد باقیمانده به فناوری اطلاعات میرسد و وزارت ارتباطات بر اساس همین اعداد برنامه ششم توسعه را بسته است.
البته در ادامه چندتن از فعالان بخش خصوصی ایرادهایی را به این آمار وارد دانستند و عدهای نیز به این موضوع اشاره کردند که حتی اگر سرمایهگذاری در بخش ارتباطات در جهان بیشتر باشد اما میزان درآمدزایی شرکتهای IT و فناوری به مراتب بیشتر از شرکتهای ارتباطات است.
قنبری در صحبتهای خود به این موضوع نیز پرداخت که برنامه ششم ما را وارد دنیای دیجیتال میکند و به تبع آن اتفاقات مهمی در بخش میافتد.
قنبری در ادامه صحبتهایش هدف برنامه ششم را افزایش شبکه پهن باند از 4 ترا به 100 ترا اعلام کرد و حتی مدعی شد که قصد داشتهاند تا 10 سال آتی این ظرفیت را به 100 ترابایت برسانند که البته مشاورانشان اعلام کردهاند رسیدن به 100ترابایت ممکن نیست و عدد آن را تعدیل کردهاند.
رییس هیات مدیره شرکت مخابرات ایران، همچنین افزایش پوششهای ارتباطی برای مناطق کمتر توسعه یافته، افزایش محتوای بومی و افزایش نرخ رشد 8 درصدی را از جمله برنامههای وزارت ارتباطات برای برنامه ششم توسعه اعلام کرد.
بعد از اتمام صحبتهای قنبری پنلی با حضورنصرالله جهانگرد رییس سازمان فناوری اطلاعات، عمیدیان رییس سازمان رگولاتوری، سعید زرندی مسوول فرودگاه پیام، محمد خوانساری رییس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و رضا باقری اصل معاون دولت الکترونیکی سازمان فناوری اطلاعات ایران برگزار شد.
اهم صحبتهای جهانگرد به شبکه ملی اطلاعات مربوط بود، وی گفت که برای ایجاد شبکه ملی اطلاعات در چهار بعد و در زمینههای توسعه شبکه، توسعه اقتصادی این حوزه، بهبود محیط حقوقی آن و امنیتش تلاش کردهاند.
باقری اصل بیشتر صحبتهای خود را به حوزه دولت الکترونیک اختصاص داد و کیفیت سایتهای دولتی و سرویسهای دولت الکترونیکی را به ترتیب 50 و 20 درصد اعلام کرد و ابراز داشت به دلیل همین ضعف موجود برای ورود بخش خصوصی به مبحث دولت الکترونیکی فضا وجود دارد.
عمیدیان نیز به عنوان یکی دیگر از حاضران در پنل از توسعه پهن باند در طی دوران مسوولیتش سخن راند. وی همچنین در خصوص انتقادهایی که از وی در مورد توجه کمترش به حوزه مقراتگذاری در زمینه فناوری میشود گفت: اگر دوستانمان فکر میکنند به لحاظ IT مثل CT مقرراتگذاری نکردیم بدانند ما همه زیرساختها را برای تولیدات نرمافزاری جوانها گذاشتیم و بیشترین توجه را به این حوزه داشتیم.
در ادامه پنل بقیه حاضران نیز به ارایه دیدگاههای خود پرداختند که البته یکی از فعالان حوزه آیتی نیز در پایان پنل و در حالی که هنوز شرکتکنندگان در پنل از روی صحنه پایین نرفته بودند به نحوه برگزاری نشست اعتراض کرد و گفت اینها حرفهای خصوصیها نبود و میبایست به خصوصیها اجازه داده میشد که مشکلات خود را با این مسوولان مطرح کنند اما خصوصیها اصلا صحبت نکردند.
در پی اعتراضهای ادامهدار برخی از خصوصیها و تاکید آنها بر این موضوع که وقت این جلسه را به خصوصیها بدهند و اگر وزیر هم قصد سخنرانی دارد جلسهای جداگانه برای سخنرانی او برگزار شود، باوجود آنکه قرار بود وزیر سخنرانی کند با درخواست برگزارکننده نشست از این کار صرفنظر کرد.
در حالی که همچنان از گوشه و کنار نشست زمزمههای اعتراض خصوصیها به گوش میرسید طبق برنامه از قبل تعیین شده از رسول سراییان مدیر عامل مخابرات ایران خواسته شد تا سخنرانی کند و وی باوجود جو جلسه به ارایه پاورپوینت خود پرداخت.
در مرحله پایانی نشست نیز از مسولان چند انجمن و اتحادیه به عنوان نمایندگان خصوصیها از طرف مسوول برگزاری نشست برای صحبت دعوت شد که در حین سخنان آنان وزیر ارتباطات جلسه را از در پشتی سالن ترک کرد.
چند نفر از خصوصیها بعد از ترک جلسه توسط وزیر از بین جمعیت حاضر لب به اعتراض گشودند و اعلام کردند که برخی اتحادیهها و انجمنهای حاضر در پنل را نماینده شرکتهای خصوصی نمیدانند و آنها توقع داشتند که در حضور وزیر صحبتهای دیگری مطرح شود و به آنها نیز وقت صحبت داده شود.
حتی یکی از معترضان در این بین به طعنه پرسید معلوم نیست این انجمنهایی که به عنوان نماینده ما انتخاب شدهاند اصلا چند عضو دارند.
دوایی، معاون وزیر ارتباطات نیز توضیح داد که تلاش شده از همه گروههای بخش خصوصی برای حضور در این جلسه دعوت شود. وی گفت که بخش خصوصی فقط کسانی نیستند که صدایشان را در جلسات بلند کنند و بسیاری از افراد دیگر هم هستند که در حال حاضر در جلسه حضور دارند و نماینده بخش خصوصی هستند.
این اظهارات نیز با اعتراض یکی دیگر از حضار در جلسه همراه شد که در نتیجه معاون وزیر نیز از ادامه سخنرانی خودداری کرد.
یکی دیگر از معترضان نیز معتقد بود که حرفهایی که در این جلسه توسط سخنرانان مطرح شد حتی در صفحه اول سایتشان هم میتوانست درج شود و نیازی به سخنرانی در حضور وزیر نبود و البته به عقیده این معترضان حرفهای خصوصیها به وزیر منتقل نشد.
برگزارکننده نشست اما در پاسخ به اعتراضها گفت که خیلیها با معترضان موافق نیستند که یک نفر از بین جمعیت با گفتن "احسنت" با این جمله مجری و برگزارکننده نشست موافقت کرد.
در این نشست البته برخی هم دست به قلم و کاغذ شده و به جای اعتراضات شفاهی روی به اعتراضات کتبی خطاب به مسوولان برگزاری جلسه آورده بودند. از جمله این که یکی از معترضان نوشته بود از آنجا که چهارمین نشست هماندیشی برای نخستین بار ظاهرا به میزبانی بخش خصوصی برگزار شده انتظار میرفت، فعالان بخش خصوصی بیشتر وقت سخنرانی را به خود اختصاص دهند.
البته این نامهنگاریها یک طرفه نبود و از سوی دیگر جلسه نیز پاسخهایی به شکل مکتوب به معترضان داده میشد. نکته جالب آنکه بلافاصله برخی از نامههای مذکور سر از کانالهای تلگرامی نیز درآورد و در نتیجه متوقف شد.
در نهایت در حالی که برخی نشست را به حالت اعتراض ترک کرده بودند و برخی نیز برای حمایت از معترضان آنها را تشویق میکردند جلسه خاتمه یافت. (منبع:عصرارتباط)