کلید فیلترینگ دست دولت است؟
علی شمیرانی – فیلترینگ و نحوه اجرای آن همواره مخالفان و موافقان خاص خود را در کشور داشته و دارد. به همین منظور با تغییر دولت یکی از وعدههای دولت یازدهم نیز روی این مقوله متمرکز شد.
اگرچه یک عضو شورای عالی فضای مجازی در خصوص سیاستهای دولت جدید پیرامون فیلترینگ گفته، "در این زمینه بین دولتهای مختلف، دیدگاههای مختلف وجود ندارد چرا که اگر تفاوت دیدگاه دولتها در این زمینه وجود داشت در مدت زمان روی کار آمدن دولت یازدهم، اوضاع نسبت به قبل متفاوت میشد اما شاهد هستیم که در این مدت، اتفاق خاصی نیافتاده است."
اگرچه برای پذیرش این موضوع که دولت جدید سیاست کاملا مشابهی با سیاست سالهای گذشته در قبال فیلترینگ دارد اندکی زود است، اما حالا دبیر کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه و یک عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با اظهارات خود فشارها را از روی کمیته فیلترینگ برداشته و متوجه دولت و مشخصاً وزارت ارتباطات به عنوان مجری فیلترینگ کردهاند.
بر اساس قانون اجرای فیلترینگ به عهده وزارت ارتباطات است و دو فرد مذکور اعلام داشتهاند از آنجا که وزارت ارتباطات نتوانسته بستر فنی و هوشمند اجرای فیلترینگ را فراهم کند، حالا به جای فیلتر بخشی از محتوای مجرمانه به ناچار باید کل یک سایت مسدود شود که همین موضوع اعتراض کاربران را به همراه داشته است.
به گفته ایشان "دولت به دلیل آنکه نمیتواند محتوای غیرمجرمانه را از محتوای مجرمانه و خاص حذف کند ناچار به حذف کل محتوای موجود در فضای شبکههای اجتماعی است."
از این رو حال توپ فیلترینگ کلی سایتها و شبکههای اجتماعی به زمین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات آمده است. این در حالیست که وزیر ارتباطات جدید مشتاقانه و بارها اعلام کرده که دولت تدابیر جدیدی در خصوص فیلترینگ داشته و سعی در تلطیف این فضا دارد.
به این ترتیب باید منتظر پاسخ وزارت ارتباطات در خصوص این اظهارات ماند که نسبت به فراهمسازی بستر فنی فیلترینگ هوشمند چه خواهد کرد. اگرچه پیش از این در خصوص فیلتر ویچت نیز وزارت ارتباطات گفته بود میتواند با رفع بخش مشکلدار این سرویس نسبت به رفع فیلتر آن اقدام کند که البته تا کنون خبر بیشتری در این خصوص منتشر نشده است.
منبع: فناوران اطلاعات
- ۹۲/۱۱/۰۵