گردش پولهای کثیف در VODها
علی رحیمی - قانونگریزی از سوی پلتفرمها به جایی رسیده، که این روزها شاهد پولپاشی پلتفرمها در فضای رسانهای و مجازی هستیم با حاشیهسازیها و دروغپردازی تا ردپای قانون گریزان را پاک کنند. وقتی شاهدیم در فضای مجازی برای انتشار هر پست در فضای مجازی ۱.۵تا پنج میلیون تومان به شبهخبرنگاران داده میشود، باید به دنبال منشأ چنین پولهایی باشیم که پلتفرمها برای دور زدن قانون به راحتی خرج میکنند.
دروغپردازی برای مقابله با قانون
متاسفانه با وجود نص صریح قانون، برخی پلتفرمها با اتکا به پشتوانههای قوی و دستهای پشتپرده، سیاست تقابلی را در برابر خواسته قانونی انتخاب کردهاند و با بهانههایی حاضر به تمکین از قانون نیستند. این تمکین نکردن تا جایی پیش رفته که برخی چهرههای سیاسی و دولتی نیز با این قانونشکنان همراهی میکنند و میکوشند تا جایی که امکان دارد جاده صافکن تخلفات پلتفرمها باشند.
به طور مثال یکی از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی طی مطلبی که در ۱۴ فروردین ماه در صفحه اجتماعیاش منتشر کرد، مدعی شد دولت، قوه قضاییه و شورای نگهبان، مقابل انحصارطلبی رسانهملی ایستادهاند و مجلس نیز در این راستا با این نهادها همراه شدهاست. در حالی این مطلب در صفحه اجتماعی این نماینده مجلس منتشر شد که در حقیقت خلاف واقع بود. او نوشته بود: حذف بند مربوط به نظارت صداوسیما بر نمایش خانگی، عملا سبب شده تا دیگر رسانهملی ابزاری برای فشار بر سامانههای نمایش ویدئو درخواستی نداشتهباشد!
این نماینده مجلس در بخشی دیگر از نوشته خود مدعی شده بود رئیسجمهور نامه رئیس رسانهملی برای اعمال قانون بر یک سکوی متخلف نمایش ویدئوی درخواستی را رد کردهاست. وی همچنین ادعا کرده بود قوه قضاییه نیز با رد دادخواست صداوسیما علیه یک سکوی نمایش ویدئویی، مقابل درخواست فراقانونی رسانهملی ایستاده و بهزعم وی، حذف یک بند از قانون بودجه سنواتی کشور توسط مجلس و شورای نگهبان هم بهمعنای اتفاق نظر دیگر ارکان کشور در محق نبودن صداوسیما برای نظارت بر نمایش خانگی است؛ اما ظاهرا توانگر هنگام نگاشتن این نوشتهها به اعتبار خود و حقایق میدانی توجهی نداشتهاست. او در حالی ادعا کرد صداوسیما خواستههای فراقانونی دارد که اکنون جایگاه حقوقی نمایندگی را برعهده دارد؛ بنابراین بعید به نظر میرسد مبانی قانونی نظارت صداوسیما بر سامانههای نمایش ویدئو درخواستی را مرور نکرده باشد، در حالی که این امر مبانی قانونی محکمی دارد و استنادات قانونی رسانهملی برای نظارت بر رسانههای صوت و تصویر فراگیر موجود است.
دستهای پنهان در نهادهای رسمی
تمکین نکردن پلتفرمهای بزرگ به قانون، ما را به یاد جمله معروف اندیشمندی میاندازد که میگوید: « قانون مثل تار عنکبوت میماند، فقط میتواند مگسهای کوچک را شکار کند!» بیشک علت این بیعدالتی را هم باید به حساب پولهای کثیف، ارتباطات دستهای نامرئی و ناسالمی بدانیم که به دلایل مختلف قرار است باعث انحراف افکار عمومی شوند.
نمونه واضح آن را میتوان در انتشار نامه محرمانه رئیس صداوسیما به ریاستجمهور کشور دید که درباره یکی از پلتفرمها نوشته و عنوان شده بود: « متاسفانه سکوی فیلیمو بدون توجه به مقررات، به دفعات در حوزه تولید و انتشار سریالها، از اخذ مجوز استنکاف کرده و در مورد اخیر با انتشار قسمت اول سریال سقوط که با موضوعی کاملا امنیتی و بدون اخذ هرگونه مجوزی ساخته و منتشر شدهاست، سیاستهای نظام در خصوص نحوه حضور و فعالیت برخی بازیگران را که در حوادث و اغتشاشات اخیر به ارکان نظام توهین کرده و با پناه بردن به شبکههای سعودی- صهیونیستی قصد رهبری حوادث و ناآرام کردن فضای امنیتی کشور را دارند نیز مد نظر قرار نداده است. در همین راستا این پلتفرم با برهم زدن رویههای ممیزی محتوا، تامین مالی چهرههای بعضا مغرض را که محلی برای حضور در رسانهملی و یا تولیدات سینمایی دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ندارند برعهده گرفتهاست. بهعنوان مثال و از قرار اطلاع برخی از چهرهها که حضور در جشنواره فیلم فجر یا تولیدات رسانهملی را به اصطلاح تحریم کردهاند، در حال حاضر با بازی در آثار این پلتفرم یا دریافت پیشپرداختهای قابلتوجه، ضمن دهنکجی به ارکان نظام، از این طریق به حیات سیاسی خود ادامه میدهند. خواهشمند است درخصوص مسدود کردن خدمات دامنه اینترنتی مذکور و حذف کلیه آثار فاقد مجوز از ساترا ازجمله سریال سقوط و... در تمامی پلتفرمها دستور اکید صادر فرمایید.»
چه کسانی پشت انتشار اسناد محرمانه هستند؟
نامهای که بر طبق طبقهبندی اسناد به دلیل محرمانگی نباید افشای عمومی میشد اما برخی حامیانی خودفروخته که مانع اجرای قانون میشوند بهراحتی و بدون توجه به دغدغههای ملی، به افشای آن پرداختند. در کنار این افراد سینهچاک برای مقابله با قوانین، پلتفرم حاشیهساز، این روزها با خرج پولهای کثیف بین رسانهها و شبهرسانهها بهدنبال اثبات خود و فرار از پاسخگویی هستند و با سوءاستفاده از توان برخی خبرنگاران تازهکار و غیرحرفهای در تلاش برای فرافکنی و تشویش اذهان عمومی هستند.
پولپاشی در فضای مجازی
برخی از این پلتفرمها که تمرکز خود را بر تولیدات ضدفرهنگی قرار دادهاند، این روزها با هزینههای هنگفت در فضای رسانهای و صرف پول بهدنبال کسب جای پا برای خود بین مخاطبان است. یکی از فعالان فضای مجازی که سابقه همکاری با یکی از پلتفرمهای قانونگریز را دارد به جامجم میگوید: برای هر پست مبلغ یک و نیم تا پنج میلیون از سوی پلتفرمها پرداخت میشد و تنها در یک موضوع ۵۰ میلیون برای انتشار یک خبر در چند دسترسی پرداخت شده است.موضوعی که در این بین اهمیت دارد این است که منبع پولهای کثیف این پلتفرم کجاست یا از کجا تامین میشود؟ درآمد حاصل از چرخش مالی مختلف چگونه در قالب توییتهای افراد رسانهای و پست کانالهای تلگرامی خرج میشود؟
هدف تغییر ذائقه مردم برای اهداف خاص
با نگاهی بر رنگ و بوی برخی آثار پلتفرمها بهراحتی میتوان تلاش برای تغییر ذائقه مردم را دید؛ موضوعی که شاید در کوتاهمدت تاثیری بر جامعه نداشته باشد اما در بلندمدت بیشک فرهنگ جامعه را با خطر جدی مواجه میکند و آنطور که از قرائن پیداست دستهای داخلی و خارجی زیاد با سرمایهگذاری کلان همراه دارد. لازم است مسئولان نهادهای نظارتی و نمایندگان مجلس با وسواس به این موضوع وارد شوند و با الحاق ضامن اجرایی محکم، قاطع و شفاف مانع حذف، نادیده گرفتن یا لوث کردن قوانین رایج کشور شوند. (منبع:جام جم)