گفت موسی من ندارم آن دهان
عباس پورخصالیان - "گفت موسی من ندارم آن دهان/ گفت ما را از دهان غیر خوان! با دهان غیر کی کردی گناه؟/ از دهان غیر برخوان که ای اِلاه"، مصداق بسیاری از بندگان خدا است که نیاز مبرم به وکیل، نایب و سخنگو دارند.
پیشنهاد من این است: وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات بهتر است، مانند رئیس قوه قضائیه و رئیس جمهور؛ یا مثل همتایان خود: وزیر امور خارجه و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامیکه افرادی سخنسنج و خوش-بیان هستند، با این وجود هرکدام، فردی را رسماً به مقام سخنگویی بجای خود منصوب و معرفی کردهاند، از آنها پیروی کند و شخصی را به عنوان سخنگوی رسمیوزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات معرفی نماید تا او بجای واعظی با رسانهها مواجه شود، تا این قدر سوءِ تفاهم به وجود نیاید.
بیان شفاف و درست دادهها، اطلاعات و چالشها در عرصه مخابرات و فناوری اطلاعات آنهم به طور شفاهی، فی البداهه و اقتضایی، نیاز به تخصص بالا دارد و از پس هرکسی بر نمیآید.
مشت، نمونه خروار است! آنچه در زیر آوردهام، گفتههای هفته پیش وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات به نقل از رسانههای مختلف است. چه کنم که این گزارهها را یا نمیفهمم، یا آنها را نارسا میدانم.
1- شرکت مخابرات آبونمان ماهانه اشتراک تلفن ثابت را امسال، از 30 تومان به 900 تومان افزایش داده.
2- قرار نیست انحصار دولت بر مخابرات شکسته شده و انحصار دیگری حاکم شود.
3- در گذشته نیز اعلام کردهایم که به دنبال این نیستیم که مخابرات به دولت بازگردانده شود.
4- وزارت ارتباطات به دنبال اصلاح روند خصوصی سازی در شرکت مخابرات ایران است.
5- نظر وزارت ارتباطات این است که اختیار این بخشها نه برعهده دولت بلکه برعهده کنسرسیومی متشکل از شرکتهای مختلف فعال در این حوزه قرار گیرد.
(منبع: ایرنا، تاریخ انتشار: 29/2/94)
با دقت در گفتههای مذکور میتوان پرسید:
• آیا آبونمان ماهانه اشتراک تلفن ثابت، امسال از 30 تومان به 900 تومان افزایش یافته؟
• "قرار نیست انحصار دولت بر مخابرات شکسته شود"، یعنی چه؟
• و "قرار نیست انحصار دیگری حاکم شود"، به چه معنا ست؟
• "به دنبال این نیستیم که مخابرات به دولت بازگردانده شود"، آیا اصلاً گفتن دارد؟
• "اختیار دسترسی برعهده دولت نباشد بلکه برعهده کنسرسیومی متشکل از شرکتهای مختلف فعال در این حوزه قرار گیرد"، انحصارسازی نیست؟
تفسیرم را تنها به بررسی گفته وزیر، در مورد آبونمان اشتراک تلفن ثابت، محدود میکنم:
بر خلاف اظهار نظر وزیر محترم ارتباطات، شرکت مخابرات آبونمان ماهانه اشتراک تلفن ثابت را امسال که 1394 است، از 30 تومان به 900 تومان افزایش نداده، بلکه آبونمان 30 تومانی، مربوط به سالیان گذشته تا پایان سال 92 است که باعث شده بود، ایران با حدود یک صدم دلار آبونمان، ارزان ترین آبونمان ثابت در جهان و رتبه اول را در میان 144 کشور داشته باشد!
مگر وزیر محترم ارتباطات فراموش کرده اند که اولاً: کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در آغاز کار دولت یازدهم، آبونمان ماهانه تلفن ثابت را به صورت متغیر و ترکیبی، براساس جدول متن حاضر تنظیم کرد؛ و شورای رقابت نیز در یکصد و شصت و چهارمین صورتجلسه شورای رقابت مورخ 20/05/1392 تصمیم گرفت که آبونمان ثابت شرکت مخابرات ایران، تا سقف یک صد پالس افزایش یابد (چون در آن زمان هنوز قیمت خدمات مخابرات، پالسمحور محاسبه میشد، شیوه ای که کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات دیگر کنارش گذاشته است) ولی در هر صورت از قیمت یک صد پالس بالاتر نرود. پس اگر، به قول واعظی، آبونمان ماهانه اشتراک تلفن ثابت از 30 تومان به 900 تومان افزایش یافته، اگرهم درست باشد، افزایشی خودسرانه نبوده و دارای تصویبنامه از کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات و به استناد مصوبه شورای رقابت است.
اما چرا این گفته وزیر، نارسا است:
• یکم به این دلیل که براساس جدول آبونمان ماهانه هر خط تلفن ثابت در بخشها و روستاهای کشور، شرکت مخابرات ایران بیتفاوت نسبت به اندازه کارکرد، تنها 100 تومان (یعنی حدود 3 صدم دلار) محاسبه میکند؛
• دوم به این دلیل که شرکت مذکور برحسب کارکرد،
حداقل (600=360 + 240) تومان از مشترکان کمصحبت
به طور میانگین (900=360 + 540) تومان از مشترکان متوسطصحبت و
حداکثر (1200=360 + 840) تومان از مشترکان پرصحبت بابت آبونمان ماهانه، آنهم تنها در 7 شهر بزرگ: تهران، اصفهان، مشهد، تبریز، کرج، اهواز و شیراز میگیرد؛
• سوم به این دلیل که از مشترکان ثابت در سایر مراکز استانها حداقل (500=300 + 200) تومان و حداکثر (1000=700 + 300) تومان دریافت میشود، و
• چهارم به این دلیل که بابت آبونمان ثابت از مشترکان سایر شهرها، حداقل (400=210 + 190) تومان و حداکثر (700=210 + 490) تومان اخذ میگردد.
جدول آبونمان ماهیانه هر خط تلفن ثابت
(شیوه محاسبه آبونمان ماهانه هر اشتراک ثابت: جمع آبونمان پایه + آبونمان متغیر)
البته اگر مبتکر این جدول ( چه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات باشد یا شورای رقابت) هوشیار میبود، محاسبه یک آبونمان ساده را به میزان مکالمه مشترک مرتبط نمیکرد و کار کنترل صورتحساب را این قدر پیچیده نمینمود که وزیر محترم مخابرات نیز دچار سردرگمی شود. در هرصورت، وجود این پیچیدگیهای غیر ضرور در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات ما، دلیلی خوب برای نصب و معرفی افرادی کارآمد در پست و مقام مربوط و علت پیشنهاد من برای تعیین رسمی نـَه یک سخنگو بلکه چند سخنگو در هریک از حوزههای اختصاصی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است. (منبع:عصرارتباط)
- ۹۴/۰۳/۱۲