80 درصد خصوصیها 20 درصد دولت؟
علی شمیرانی - سال گذشته که دولت در حال بستن بودجه دستگاههای کشور بود، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات خبر از تلاش برای جذب بودجه 40 هزار میلیارد ریالی برای وزارتخانهای داد که سال قبل از آن تنها 7 هزار میلیارد ریال بودجه داشت.
اگرچه بودجه مذکور در نهایت به 21 هزار میلیارد ریال کاهش یافت اما در قیاس با 7 هزار میلیارد ریال و وضع ناخوش بودجهای کشور و سایر نهادها بسیار اهمیت داشت و همین بودجه هم موجی از امید و نشاط را به میان فعالان صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور آورد.
اما معاون برنامهریزی وزیر ارتباطات آمار و ارقام دیگری نیز ارایه کرد که به علت بزرگی حجم بودجه وزارت ارتباطات چندان مورد توجه قرار نگرفت. وی این را هم گفت که در این حوزه دولت باید 20 تا 24 درصد و بخش خصوصی 76 تا 80 درصد سرمایهگذاری کند.
حالا که تقریبا نیمی از سال جاری گذشته، ظاهرا این رقم یعنی سهم دولت و بخش خصوصی در حوزه ICT معنا و مفهوم بیشتری یافته است. این روزها فعالان بخش خصوصی که تصور میکردند اتفاقی همچون سالهای تکفا رخ خواهد داد، حالا به دنبال آثار بودجه بر بازار ICT میگردند.
این در حالیست که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز بارها بر این موضوع تاکید کرده که بخش خصوصی باید در پروژه بزرگی همچون شبکه ملی اطلاعات منتظر دولت نمانده و خود نیز پا به میدان عمل و سرمایهگذاری بگذارد.
اگرچه به قطعیت نمیتوان گفت که به این ندای یاری پاسخی منفی از سوی بخش خصوصی داده خواهد شد، اما رفتارشناسی بازار ICT و فعالان دولتی و خصوصی آن نشان داده که اتفاقا نسبتی بر عکس بر این حوزه حاکم بوده و برای همه این گونه جا افتاده که 80 درصد اقتصاد کشور دولتی است. از این رو خصوصیها در هر عرصهای به سمت و سویی میروند که دولت پیشگام شده و جلو افتاده است و چنانچه دولت علاقهای به حضور و پیشبرد کاری نداشته باشد، خصوصیها نیز اصلا ریسک نخواهند کرد.
نمونه 8 سال قبل در حوزه ICT حالا پیش روی ماست. خصوصیها بنا بر یک منطق روشن تنها در حوزههایی وارد عمل شدند که به بازگشت سرمایه خود اطمینان داشتهاند و باقی حوزهها حال و روز خوبی ندارند. اینترنت از جمله بخشهایی به شمار میرود که خصوصیها اوضاع نسبتا خوبی در آن دارند اما در بخشهایی همچون سختافزار، نرمافزار، بازیهای رایانهای، آموزش و خدمات وضعیت مناسبی نداریم.
در این میان اما گویی دانشبنیانها حال و روز بهتری دارند و هزار میلیاردتومان تسهیلات دریافت میکنند. اما خصوصیهای ICT هنوز منتظر برنامه دولت در این بخش هستند و باید دید در نیمه دوم سال چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.
منبع:عصر ارتباط
- ۹۳/۰۶/۰۲