ICT هم کمکی به رفع فساد نمیکند
علی شمیرانی - در نمایشگاه جیتکس 2014 بخشی برای طرحهای دانشجویی در نظر گرفته بودند تا دانشجویان بتوانند طرحهای فناورانه خود را در آنجا ارایه کرده و در صورت جلب نظر مخاطبان از حمایت مالی امیر دوبی برای توسعه طرحشان برخوردار شوند.
دانشجویان هندی ساعتی برای خانمها طراحی کرده بودند تا در صورت حمله و ربایش ایشان، به سرعت پیامی اضطراری برای پلیس یا خانواده آنها ارسال شود.
دانشجویان اردنی ابزاری تهیه کرده بودند تا در تصادفات رانندگی و در صورت بیهوشی سرنشینان خودرو پیامی به اورژانس و پلیس ارسال کند.
یک دانشجوی نیجریهای هم سایتی طراحی کرده بود تا همه بتوانند به ریز بودجه هر دستگاه دولتی و محل هزینه آن را در لحظه ببینند، تا به نوعی مانع فساد دولتمردان شود.
کمی آنطرفتر فردی از کره جنوبی نیز ابزاری ساخته بود که اگر خریداران لباسی خردیدند، همان لحظه روی آیینه عکسی گرفته شود و بعد از امتحان چند لباس، بتوانند آنها را با هم قیاس کنند تا ببینند کدام لباس مناسبتر است.
به دوستانی که همراه هم بودیم گفتم به راحتی میتوان از این طرحها فهمید، مردم هر کشور درگیر چه مشکلاتی هستند که ذهن جوانان و دانشجویانشان را به خود مشغول کرده تا طرحی برای رفع آن ارایه کنند. هندیها نگران تجاوز به زنان بودند، اردنیها نگران رانندگی خطرناک، نیجریهای نگران فساد دولتی و کرهایها هم به فکر شیک پوشی و مد هستند.
اما سوال اینجاست که اگر از این جنس طرحهای مبتنی بر فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی در کشور ما نیز به کار گرفته شود، مشکلاتی همچون فساد رفع خواهد شد؟
به اعتقاد نگارنده پاسخ منفی است. برای مثال ما اکنون سامانه مناقصات دولتی داریم، اما آیا این سامانه باعث میشود طرحها به دست مجریان واقعی برسد؟
در همین تهران و در یک مرکز تجاری با وجود هزار جور نظارت، پاساژ علاءالدین یک طبقه غیرقانونی میسازد و چندین و چند نهاد شهری و قانونی هنوز نتوانستهاند، جلوی کارش را بگیرند.
در نمونهای دیگر گذر نگارنده به بانکی افتاد و یک کارمند بیمسوولیت به راحتی تمام سرمایهگذاریها و زیرساختهای فناورانه آن بانک را با یک جواب سربالا به هوا فرستاد و گویی ما در پنجاه سال قبل به سر میبریم.
پس ICT به تنهایی هیچ کمکی به رفع فساد نمیکند، مشکل جای دیگری است.(منبع:فناوران)
- ۹۳/۱۰/۰۶