پیشگیری از کلاهبرداری در خرید اینترنتی
این روزها باافزایش کسبوکارهای دیجیتال دربستر شبکههای اجتماعی مجرمان سایبری هم دست بهکار شده ودرپوشش آنلاینشاپها به کلاهبرداری از شهروندان اقدام میکنند. ناآگاهی شهروندان از شگردهای این مجرمان و شکایتنکردن اغلب آنها بعد از کلاهبرداری باعث شده بازار این مجرمان داغ باشد و هر روز تعداد بیشتری را قربانی آنلاینشاپهای کلاهبردار کنند.
این مجرمان گاهی بعد ازدریافت پول، مشتری را بلاک کرده و دیگر پاسخگوی او نیستند یااجناس تقلبی را به جای جنس واقعی برای مشتری ارسال میکنند. این هفته سراغ این مجرمان رفته و با بررسی چند پرونده از زبان معاون اجتماعی پلیس فتای کشور راههای پیشگیری از این شگرد کلاهبرداران و شکایت از آنها را روایت کردهایم.
روایت چهار خرید دردسرساز
رئیس پلیس فتای تهران چندی قبل از دستگیری دو مجرم اینستاگرامی خبر داد که تحت عنوان مزون فروش لباسهای قیمتی اقدام به کلاهبرداری از شهروندان میکردند. رسیدگی به این پرونده با شکایت مردی در پلیس فتای تهران آغاز شد. شاکی به مأموران گفت: در فضای مجازی بهدنبال خرید لباس برای خودم بودم که در یک صفحه اینستاگرامی تبلیغی از لباسهای زیبا و خاص مشاهده کردم. بدون بررسی هویت گردانندگان صفحه مذکور یک لباس انتخاب و مبلغ را واریز کردم که بعد از آن ادمین صفحه مرا بلاک کرد.
پس از این شکایت مأموران تحقیقات خود را آغاز کرده و با شگردهای پلیسی دو متهم را دستگیر کردند.متهمان پس ازانتقال به پلیس فتا در تحقیقات مدعی شدند با راهاندازی یک صفحه اینستاگرامی وتبلیغات این صفحه به بهانه فروش لباسهای خاص مراجعهکنندگان را با ترفند فروش فوری و ارزان ترغیب کرده و بعد از گرفتن پول دیگر پاسخگوی آنها نبودند. متهمان با این شگرد توانسته بودند، ۵۰۰ میلیون تومان کلاهبرداری کنند.
سرکلانتر پنجم تهران هم در پروندهای دیگر از دستگیری مجرمی حرفهای خبر داد که با سایت فروش اینترنتی به کلاهبرداری از مردم اقدام میکرد. مأموران در پی شکایت شهروندان مبنی بر کلاهبرداری فردی با استفاده از سایت فروش اینترنتی تحقیقاتشان آغاز شد. بررسیها نشان داد، متهم با ایجاد یک سایت فروشگاه تقلبی اینترنتی به فروش تلفنهمراه اقدام کرده اما پس از دریافت وجه از تحویل تلفنهمراه به خریداران خودداری میکند. متهم دستگیر شد و در تحقیقات به ۲۰ فقره کلاهبرداری اعتراف کرد.
در پروندهای دیگر پلیس هرمزگان فردی را دستگیر کردکه با ایجاد کانال فروشگاه لوازم خانگی کلاهبرداری میکرد.پس از مراجعه تعدادی از شهروندان و شکایت به پلیس فتای هرمزگان و طرح شکایت در مورد قربانی کلاهبرداری شدن، مأموران تحقیقات خود را آغاز کردند. در بررسیهای پلیسی مشخص شد کلاهبردار با ایجاد کانال و جلب اعتماد و پرداخت وجه توسط مالباختگان، دیگر پاسخگو نبوده و کالایی هم به خریداران تحویل نداده است. مأموران مخفیگاه متهم را شناسایی و او را دستگیر کردند. متهم که سابقه کلاهبرداری با همین شیوه را داشت، ابتدا منکر بزه ارتکابی بود که پس از روبهرو شدن با دلایل پلیسی اعتراف کرد و انگیزهاش را کسب درآمد نامشروع از طریق فریب مردم اعلام کرد. پلیس فتای هرمزگان با هشدار به شهروندان از آنها خواست از پرداخت بیعانه در خریدهای اینترنتی خودداری کرده و در صورت بروز کلاهبرداری سریع موضوع را به پلیس فتا اطلاع دهند.
پلیس تهران چندی قبل دو خواهر را دستگیر کردند که در پوشش فروش اسباببازی کلاهبرداری میکردند. شاکی به مأموران گفت: در حال جستوجو در فضای مجازی در یک صفحه اینستاگرامی تبلیغی از اسباببازیهای باکیفیت و جدید با قیمتهای مناسب مشاهده کردم. بدون بررسی هویت گردانندگان صفحه، یک اسباببازی خریدم و بعد از واریز پول دیگر پاسخی دریافت نکردم. با تحقیقات پلیسی متهمان که دو خواهر بودند در شرق تهران دستگیر شدند و به کلاهبرداری ۸۰۰ میلیون تومانی از ۳۰ نفر اعتراف کردند و گفتند: با راهاندازی یک صفحه اینستاگرامی و تبلیغات این صفحه، به بهانه فروش اسباببازی با قیمت پایین مشتری پیدا کرده و با دریافت پول دیگر جواب آنها را نمیدادیم.
توصیههای مهم هنگام خرید آنلاین
اینکه چطور ازگرفتارشدن دردام کلاهبرداران مجازی جلوگیری یا پس ازگرفتاری چطور ازآنها شکایت کنیم، پرسشهایی است که از سرگرد جوادمختار رضایی،معاون فرهنگی واجتماعی پلیس فتای کشور پرسیدهایم و اوبه آن پاسخ داده است که درادامه میخوانید.
درحال حاضر وضعیت کلاهبرداری آنلاینشاپها چگونه است؟
متأسفانه میزان شکایت از آنلاینشاپها و تخلفاتشان بهویژه در اینستاگرام افزایش یافته است. این کلاهبرداران با شیوههایی مثل فروش زیر قیمت، آوردن جنس از آنسوی مرز و اصل بودن آن سعی در کلاهبرداری دارند.
چگونه از کلاهبرداران آنلاینشاپی شکایت کنیم؟
دو کار میتوانیم انجام دهیم که اولین آن گزارش به پلیس فتا از طریق سایت fAtA. GoV. Ir یا تماس با شماره ۰۹۶۳۸۰ است تا در گام اول همان لحظه که با پلیس فتا تماس گرفتید، همکارانم حساب مقصد را به صورت موقت مسدود کنند تا شما شکایت کنید و بتوانید به پولتان برسید.اگر درحین خرید اینترنتی به هر نحوی مورد کلاهبرداری قرار گرفتید، باید شکایت کنید. برای اینکار، ابتدا به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید و تمامی مستندات خود شامل چتها، پرداختها و هر چیزی که از فروشگاههای آنلاین دارید، به آنجا تحویل دهید.پس از ثبت شکایت در دفاتر قضایی، موضوع به مراجع قضایی ارسال میشود. این مراجع پرونده را بررسی کرده و در صورت لزوم،آن را به پلیس فتا ارجاع میدهند و کارشناسان ما به آنها رسیدگی میکنند.پلیس فتا به هیچوجه خرید از طریق شبکههای اجتماعی و پیامرسانها را توصیه نمیکند. شاید در فضای مجازی با تبلیغ یک فروشگاه اینترنتی مواجه شوید که دارای درگاه پرداخت اینترنتی است. اگر وارد درگاه شوید و نماد اعتماد الکترونیک را مشاهده کنید، میتوانید با خیال راحت خرید کنید. اما اگر نماد اعتماد وجود نداشت، همچنان توصیه میکنیم که خرید انجام ندهید.اگر به هر دلیلی اصرار به خرید از سایتها و صفحات بینام و نشان و شناخته نشده دارید، بهتر است مبلغ را زمانی واریز کنید که کالا به دست شما رسیده باشد. در این صورت، حتما کالای دریافتی را بررسی کنید تا مطمئن شوید با سفارش شما مطابقت دارد. سپس با خیال آسوده پول را واریز کنید.
چرا به خرید از طریق سایتهای دارای نماد اعتماد اصرار دارید؟
این سایتها نحوه فعالیتشان، سابقه قبلی و تمام اقداماتشان مشخص است. مردم از طریق سایتی نماد میتوانند حتی تخلفهای این فروشگاهها را بررسی و نوع شکایت از این فروشگاه را مشاهده کنند.
فقط داشتن نماد اعتماد الکترونیک کافی است؟
قطعا خیر. کار دیگر این است که تا حد امکان خرید مجازی را از سایتهای معتبر و معروف انجام دهید. فروشگاههای بزرگ اینترنتی هم خدمات بهتری ارائه میدهند و هم میتوانید نظرات مردم را بخوانید. توصیه ما این است که حتما قبل از خرید حتی از فروشگاههای بزرگ نظرات درج شده مردم را بخوانید و بعد در مورد آن خرید تصمیم بگیرید.
گاهی کالا مشکل دارد یا اصل نیست، چه کنیم؟
در زمان سفارش کالا برخی سایتهای فروش کالا توافقنامههایی را به مشتری ارائه میدهند که خریدار بدون مطالعه، آن را تیک میزند. قبل از خرید حتما باید توافقنامهها درخصوص مرجوع کردن یا گرفتن خسارت و اصل وجه در صورت ایراد کالا را خوانده باشیم. ممکن است با زدن یک تیک هنگام خرید، امکان مرجوعکردن کالا را از خود بگیریم.
مسئول نظارت به سایتهای فروش اینترنتی کیست؟
تمام فروشگاههای اینترنتی و تمام سایتهایی که فعالیت اقتصادی دارند باید نماد اعتماد الکترونیک داشته باشند. این نماد از طریق سازمان توسعه تجارت الکترونیک وزارت صمت به فروشگاهها و سایتهای دارای فعالیت اقتصادی، داده میشود. پلیس فتا هم در صورت مشاهده سایتها و صفحات فروش کالا که نماد اعتماد ندارند، آنها را به مسئول مربوط معرفی میکند.
بسیاری از کلاهبرداریهای آنلاینشاپ یا خریدوفروش کالا در سایتهای معروف است، مسئولیت این سایتها چیست؟
اینگونه سایتها ضمانتی درخصوص اینکه کالا بهدست شما برسد و سالم باشد ندارند. آنها فقط محل معرفی کالا و خدمات هستند و مردم خودشان باید فرد فروشنده را بشناسند؛ بنابراین باز هم تاکید میکنم که تا وقتی کالا را ندیدید و بررسی نکرده و از اصالتش مطمئن نشدید، مبلغ را واریز نکنید و حتی بیعانه هم ندهید. گاهی کلاهبرداران ادعا میکنند که اگر شما بیعانه ندهید، افرادی زودتر ممکن است بخرند و شما مجبور به دادن بیعانه شوید و تحت کلاهبرداری قرار بگیرید. موضوع دیگر این است که به رسید انتقال وجه ارسالی از سوی خریدار اعتماد نکنید و حتما اینترنت بانک خود را چک کنید و هنگامی که پول داخل حساب شما آمد، جنس را تحویل دهید. توصیه مهم من این است که حتما هنگام معامله سعی کنید حضوری معامله را انجام دهید و طرف مقابل را بشناسید و احراز هویت انجام شود.
گاه پیش میآید که در زمان واریز، کلاهبرداری صورت میگیرد. چگونه میتوانیم از وقوع این مشکل جلوگیری کنیم؟
گاهی برای افراد لینک یا پیامک پرداخت ارسال میشود که توصیه میکنم به هیچوجه روی لینک کلیک نکنند. بهترین روش پرداخت در معاملات مجازی، درگاه اینترنتی خود بانکهاست. البته درگاه هم باید درگاه اصلی باشد که تمامی درگاهها به سامانه شاپرک داتآیآر متصل هستند. (منبع:جام جم)