آیا فیسبوک جای اینترنت را میگیرد؟
میلیونها کاربر در کشورهای رو به توسعه توجه ندارند وقتی که وارد فیسبوک میشوند در حال استفاده از اینترنت هستند؛ یعنی اینترنت و فیسبوک برایشان یکی است.
طبق تحقیقی آماری که گروه اتاق فکر لیرنآسیا در سال 2012 انجام داد، بسیاری از پاسخدهندگان میگفتند که از اینترنت استفاده نمیکنند، اما وقت زیادی را در اینترنت سپری میکنند.
تحقیق آماری دیگری توسط گروه تحقیقات فاوایی آفریقا نیز نشانگر روند مشابهی است. شمار کسانی که میگفتند از فیسبوک استفاده میکنند خیلی بیشتر از کسانی بود که میگفتند از اینترنت استفاده میکنند.
گروه کوارتز نیز تحقیقات آماری خود را در اندونزی و نیجریه انجام داد و در هر کشور از 500 نفر سوالاتی همانند پرسید.
در کل شمار کسانی که گفتند از اینترنت استفاده میکنند بیشتر از کسانی بود که گفتند از فیسبوک استفاده میکنند، اما 11 درصد کاربران فیسبوک در اندونزی و 9 درصد در نیجریه گفتند که از اینترنت استفاده نمیکنند.
این یافتهها برای تحولات جامعه و اینترنت تبعات درازمدتی خواهد داشت. اگر شمار زیادی از افراد از طریق فیسبوک پا به دنیای برخط بگذارند، نه از طریق فضای بیانتهای اینترنت، در کل شناختی نادرست از اینترنت خواهند داشت.
در ضمن سیاستگذاران، شرکتها، پدیدآوران خدمات، سازمانهای غیرانتفاعی و ناشران نیز باید فیسبوک را بستر اصلی ارتباطاتشان قرار دهند.
در این دو کشور بیش از نیمی از کسانی که نمیدانند در واقع دارند از اینترنت استفاده میکنند به گفته خودشان هرگز از نشانیهایی که آنها را از فیسبوک بیرون میبرد دنبالهروی نمیکنند.
شاید این یافتهها چندان هم عجیب نباشد؛ زیرا بسیاری از افراد در کشورهای رو به توسعه از طریق برنامهای که روی گوشی تلفن همراه نصب کردهاند و نه از طریق مرورگر، به فیسبوک وصل میشوند. در واقع طبق ادعای ایریس اوریس، رییس بخش بومیسازی و جهانیسازی فیسبوک، در برخی جاها این برنامهها تنها راه دسترسی است. در واقع فیسبوک این ذهنیت را جا انداخته است که آسانترین و ارزانترین راه دسترسی است. فیسبوک پشتیبان ابتکار Internet.org هم هست که برای رساندن اینترنت به دست دوسوم از جمعیت فاقد اینترنت جهان هدفگذاری کرده است و دسترسی رایگان به فیسبوک ارایه میدهد.(منبع:عصرارتباط)
- ۹۴/۰۱/۰۵