اجرای پروژه فیبرنوری کُند شد
فیبرنوری یا تار نوری رشته باریک و بلندی از یک ماده شفاف مثل شیشه یا پلاستیک است که میتواند نور وارد شده از یک سر را، از سمت دیگر خارج کند. کابل فیبرنوری دارای پهنای باندی بسیار بالاتر از کابلهای معمولی است. با این فناوری میتوان دادههایی مانند تصویر، صوت و... را بهراحتی با پهنای باند بالا تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال داد.
به گزارش جام جم اینترنت فیبر نوری نوعی از اتصال به پهنای باند اینترنت است که تجربه سرعتی تا یک هزار مگابیت بر ثانیه را با حداکثر کیفیت فراهم میکند. این فناوری دارای دو ویژگی منحصربهفرد تبادل دادهها به صورت لیزری است و هیچ نیازی به خط تلفن ندارد. از آنجایی که اینترنت ماهوارهای نمیتواند سرعت و کیفیت ارتباطی مبتنی بر فیبرنوری را فراهم کند، در اروپا هم همه بسیج شدهاند تا سال ۲۰۲۵ به پوشش حداکثری برسند.
با استفاده از این سرویس، چندین کاربر بهصورت همزمان میتوانند فعالیتهای آنلاین داشته باشند، بدون اینکه فعالیت یک کاربر، تأثیری بر سرعت تجربه کاربر دیگر داشته باشد. البته نسلهای فعلی اینترنت مانند +ADSL ۲ نیز تجربه قابلقبولی از فعالیتهای آنلاین برای مخاطبان رقم زده، اما با استفاده از سرویس اینترنت فیبر نوری، علاوه بر ارسال-دریافت فایلهای خود با سرعت تا هزار مگابیت بر ثانیه، فراهم میشود.
گسترش پهنباند ثابت و سیار بهعنوان یکی از مهمترین دستاوردهای سالهای اخیر کشورمان مطرح است، با اینحال در یک سال گذشته مردم از کیفیت و سرعت اینترنت گلایهمند بودند که علت آن عدمسرمایهگذاری در زیرساخت ارتباطی کشور طی دهه ۹۰ عنوان شده است؛ با اینحال دولت سیزدهم برای حل مشکل کیفیت وسرعت اینترنت توسعه پوشش فیبرنوری را با عنوان طرح ملی فیبرنوری منازل و کسبوکارها را اجرایی کرد.
فناوری فیبرنوری نه فقط به بهبود کیفیت دسترسی به اینترنت کمک میکند، بلکه پایهگذار زیرساختی پایداربرای پذیرش فناوریهای نوظهور وآیندهمحوراست. فیبرنوری همچنین با فراهم آوردن سرعتهای گیگابایتی و افزایش اطمینانپذیری، راه را برای شهرهای هوشمند، بهداشت دیجیتال و آموزش از راه دور را فراهم میکند؛ البته در کنار فیبرنوری، توسعه شبکه سیار نسل پنجم در دستور کار قرار گرفته و تاکنون حدود ۲۰۰۰ سایت راهاندازی شده است.
پروژه فیبرنوری در کشور از ۲۴بهمن سال ۱۴۰۰ کلید خورد و تاکنون با گذشت بیش از دو و نیم سال از اجرای این طرح تا بیش از هشت میلیون و ۱۰۰هزارپوشش فیبرنوری برای خانوار ایجاد شده است.
براساس آخرین اظهارات مسئولان، توسعه خطوط فیبرنوری بهصورت جدی در دولت چهاردهم پیگیری میشود و با بررسیهای میدانی که از توسعههای چند ماه اخیر انجام شده مشخص شده است که تاکنون توسعهها شتابزده و فاقد کیفیت لازم بوده و در این بخش بازنگری خواهد شد.
بررسیها حاکی از آن است کاربرانی که تحت پوشش این فناوری قرار میگیرند، میتوانند تا سرعتهای ۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه را تجربه و تمام خدماتی را که ازاینترنت انتظار دارنددر این بستر دراختیار داشته باشند.
به اعتقاد کارشناسان طرح توسعه پروژه فیبرنوری ازجمله اتفاقات خوبی بود که در سه سال گذشته در حوزه ارتباطات و فناوری رخ داد؛ بنابراین طرح توسعه فیبرنوری یکی از مهمترین برنامههای وزارت ارتباطات دردولت چهاردهم هم در دستور کارقرار دارد.
سیدستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مورد تاکید کرد: توسعه خطوط فیبرنوری را بجد دنبال میکنیم. با بررسی میدانی که از توسعههای چند ماه اخیر داشتیم، مشخص شد که این توسعهها شتابزده و فاقد کیفیت لازم است و در این بخش بازنگری خواهیم کرد.
در این راستا طی هفتههای گذشته در بخش اول لایحه بودجه سال آینده اعلام شد که شهرداریهای سراسر کشور و وزارت راه و شهرسازی و سایر دستگاههای اجرایی مکلف شدند مجوز حفاری و نصب تجهیزات در معابر شهری و معابر خارج از شهر را حداکثر ۱۵ روز پس از دریافت تقاضای کارور (اپراتور) معرفیشده از سوی وزارت ارتباطات و با رعایت شرایط و ضوابط و تعرفههای مصوب کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات ارائه کنند. برنامهریزی شده بود که امسال پیشرفت پوشش فیبرنوری به ۷۰ درصد برسد.
هدف اصلی پروژه فیبرنوری این است که از ۲۰ میلیون پورت فیبرنوری، صددرصد آن قابلیت ارائه سرعت حداقل ۳۰ مگابیت بر ثانیه، ۷۰ درصدسرعت بالاتراز۵۰مگابیت برثانیه و ۵۰درصد سرعتی بیش از ۱۰۰مگابیت بر ثانیه را داشته باشند. در کنار اینها برای۱۰ درصد افراد نیز سرعت یک گیگابیت بر ثانیه درنظر گرفته شده است. حاصلی که پروژه فیبرنوری دارد و تأثیری که در زندگی مردم میگذارد در سالهای آینده مشاهده خواهد شد؛ زمانی که نسل پنجم اینترنت و استفاده کاربردی از هوش مصنوعی در زندگی روزمره به یک نیاز مهم بدل میشود، فیبرنوری به حد زیادی راهگشاست.