استفاده از اینماد الزامی شده است
حاتمی گفت: همه کسب و کارهای اینترنتی از سوم آذرماه ملزم شده اند برای دریافت درگاه پرداخت، اینماد داشته باشند.
فردوس حاتمی مدیر اجرایی سامانه نماد اعتماد الکترونیکی در گفتگو با برنامه روز از نو رادیو اقتصاد از الزامی شدن در کسب و کارهای آنلاین و اینترنتی خبر داد و گفت: به موجب ماده ۱۰۳ آئین نامه الزام قانونی که ضمانت اجرایی آن در آییننامه اجرایی «قانون مبارزه با پولشویی و قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان» به صورت منوط شدن ارائه درگاه پرداخت اینترنتی به داشتن اینماد بیان شده است، از سال ۱۳۹۸ در مورد شرکتهای خدمات پرداخت (PSP) اجرایی شد اما در مورد شرکتهای پرداخت یار با توجه به وجود برخی پیشنیازها و ایجاد زیرساختهای لازم، از اواخر سال گذشته در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت و بعد از برگزاری جلسات توجیهی متعدد با شرکتهای پرداخت یار و فعالان اقتصادی این حوزه، از مردادماه امسال توسط شاپرک ابلاغ و بعد از تمدیدهای مختلف از آذرماه اجرایی شده است.
وی افزود: اینماد این روزها به دغدغه جدید برای کسب و کارها تبدیل شده است؛ در حالی که برخی آن را در جهت حمایت از مشاغل آنلاین میدانند، اما شماری از فعالان اقتصادی میگویند که این طرح، سدی در پیش روی استارت آپهای نوپا است، زیرا آنها را با تعداد زیادی از سازمانها درگیر میکند و این مراحل بسیار ساده است که باید اطلاعات خودشان را ثبت کنند.
به گفته وی: همه کسب و کارهای اینترنتی از سوم آذرماه ملزم شده اند برای دریافت درگاه پرداخت، اینماد داشته باشند. با وجود مزایایی که الزام در دریافت اینماد داشته و باعث افزایش شفافیت مالی و مقابله با پولشویی می شود، اما برخی کسب و کارها نسبت به آن گلایه داشته و معتقد هستند که شیوه کنونی الزام در دریافت اینماد، سرعت رشد استارت آپها و کسب و کارهای خرد را خواهد گرفت و به این کسب وکارها لطمه خواهد زد.
حاتمی اضافه کرد: اینماد (E-Namad) یا نماد اعتماد الکترونیکی، یک نماد است که از طرف مرکز توسعه تجارت الکترونیک به وبسایتی ها داده میشود که دارای ضوابط مشخص و از پیش تعیین شدهای باشند.
ابلاغ این قانون باعث شده صاحبان کسب و کار انتقادهایی به این مسئله داشته باشند و چالش هایی سر راهشان قرار بگیرد. ضمن این که مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نیز معتقد است دریافت نماد ضروری است و اتفاقا به نفع صاحبان کسب و کارها است.
مدیر اجرایی نماد الکترونیکی خاطرنشان کرد: اعطای اینماد بهصورت کاملاً الکترونیکی، بدون نیاز به مراجعه فیزیکی و در مدت زمان کمتر از ۲ ساعت انجام میشود. صدور این نماد، ۶ مرحله دارد. در گام نخست احراز اطلاعات هویتی (حقیقی/ حقوقی) و تماس با فرد است. گام بعدی افزودن دامنه کسب و کار و کنترل دسترسی فنی است که پیچیدگی خاصی ندارد.
حاتمی تأکید کرد: افراد در گام بعدی باید گروه کالا/ خدمتی که ارائه میدهند را انتخاب کنند تا مشخص شود کسب و کار در چه حوزهای فعالیت میکند. در این مرحله، تنها فعالیت های پر ریسک مانند فعالیت های مالی یا فعالیت هایی که به نحوی با سلامت افراد در ارتباط است، الزام به ارائه مجوز دارند. مشخص شدن حیطه فعالیت کسب و کار از این جهت اهمیت دارد که اگر در دسته کسب و کارهای پر ریسک مانند فروش مکمل قرار بگیرد، باید پیش از اعطای نماد، ارزیابی کارشناسی روی وب سایت فروشگاه انجام شود.
وی افزود: مجوزهای مورد نیاز برای کسب و کارهای پر ریسک بر اساس قوانین کشور و الزامات دستگاه های مجوز دهنده تعیین شدهاند و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، نقشی در حذف یا تغییر آنها ندارد. گامهای بعدی احراز قانونمندی کسب و کار، تائید تعهدنامه و پرداخت تعرفه است. اکنون تعدادی از مجوزها از طریق وب سرویس استعلام میشوند و این امر موجب تسریع مراحل ارزیابی قانونمندی کسبوکار است.
فردوس حاتمی مدیر اجرایی سامانه نماد اعتماد الکترونیکی در پایان خاطر نشان کرد: از جمله تغییرات مناسبی که در اعطای مجوز اینماد انجام شده، تغییر رویه از نظارت پیشینی به نظارت پسینی است. فرض کنید فعالیت کسب و کار در گروه کالا/خدمات کم ریسک، نظیر فعالیت فروش صنایع دستی یا پوشاک باشد. این کسب و کارها بهصورت سیستماتیک اینماد خود را دریافت میکنند. برخی کسب و کارها، گروه کالا خدمت خود را درست اظهار نمیکنند که در نظارت پسینی به آنها تذکر داده میشود که گروه مورد نظر را اصلاح کنند.