اسنپ: برای دسترسی به اطلاعات کاربران مجوز گرفتهایم!
اسنپ: مجوز گرفتهایم که به محتویات خصوصی و غیرضروری کاربران دسترسی داشته باشیم !
کار از آنچه فکرش را بکنید راحتتر است؛ فقط کافی است تا با لمس آیکون اپلیکیشن آن را باز کنید. مبدأ هم نیازی نیست مشخص کنید. جیپیاس تلفن همراهتان مشخص میکند، کجایید. تنها مقصد را مشخص میکنید و به آسانی به مقصد میرسید، اما ماجرا به همین جا ختم نمیشود. تاکسی آنلاین اسنپ تنها به این اطلاعات شما دسترسی ندارد و علاوه بر
location، contact، storageو phone هم در اختیار این اپلیکیشن است.
دسترسیهای اسنپ در تلفن همراه شما مانند دسترسی کامل به دفترچه تلفن گوشی شماست، به این معنا که هر وقت اراده کند بدون اینکه شما متوجه شوید قادر است با مخاطبان شما تماس بگیرد. تازه به تمام فایلهای شما هم دسترسی دارد. این در حالی است که بسیاری از این دسترسیها به لحاظ فنی هیچگونه توجیهی ندارد و نیاز نیست. اگرچه یکی از کارشناسان اسنپ معتقد و مدعی است که همه این دسترسیها لازمند و برای آنها مجوز وجود دارد، اما گویا در کشور ما اصلاً جایی برای ارائه چنین مجوزهایی وجود ندارد که اگر وجود داشت بخشی از دغدغهها درباره این اپلیکیشنها رفع میشد.
شاید شما هم فیلمی را که درباره دسترسیهای غیرضروری و مشکوک اسنپ به تلفن همراه شما وجود دارد دیده باشید. فیلمی که ما را بر آن داشت تا به سراغ کارشناسان این اپلیکیشن برویم و چرایی چنین دسترسیهایی را پرسوجو کنیم. جالب اینجاست در حالی که کارشناس این شرکت دسترسیهای اسنپ را ضروری و دارای مجوز میداند و کلیپ منتشر شده در فضای مجازی را پروپاگاندای رقبا علیه شرکت اسنپ معرفی میکند، روحالله مؤمننسب، کارشناس فضای مجازی با تأیید غیرضروری بودن این دسترسیها وجود مرکزی برای صدور چنین مجوزهایی را از اساس رد میکند.
دسترسیهای ضروری و با مجوز است
زهرا راد، کارشناس نرمافزاری شرکت اسنپ درباره چرایی دسترسیهای غیرضروری در اسنپ اینگونه توضیح میدهد: هر برنامهای که بخواهد در سیستمی نصب شود، نیازمند یکسری دسترسیها است. دسترسیهایی که اسنپ میخواهد برای پیدا کردن مکان مخاطب است و دسترسی به کانتکت برای امکان برقراری تماس راننده با کاربر است و این به معنای دسترسی به مخاطبان نیست، بلکه به بخش کانتکت یا همان دفترچه تلفن گوشی دسترسی دارد! همچنین دسترسی اسنپ به کارت حافظه برای سیو شدن نرمافزار در حافظه گوشی تلفن شماست. بهگفته وی این دسترسیها برای شرکتهای رقیب یعنی همان شرکتهایی که به باور وی سازنده اینگونه کلیپها هستند هم در تلفن همراه ایجاد میشود. راد اطمینان میدهد اطلاعات قرار نیست جایی درز کند. ضمن آنکه اسنپ برای تمام این دسترسیها مجوز دارد. وی تصریح میکند: شما با هر کارشناس نرمافزاری صحبت کنید، درمییابید که هر برنامهای برای نصب روی گوشی تلفن همراه یا کامپیوتر نیاز به یکسری دسترسیها دارد و اسنپ هم از این قاعده خارج نیست.
مجوزی در کار نیست!
برای بررسی بیشتر این اظهارت به سراغ روحالله مؤمننسب، کارشناس فضای مجازی میرویم و پاسخ همین سؤالات را از این کارشناس نرمافزار جویا میشویم، اما وی پاسخهایی متفاوت دارد؛ برخی از دسترسیهای اسنپ به هیچ عنوان طبیعی نیست و این اپلیکیشن برای کارش به این دسترسیها نیازی ندارد. مؤمننسب میافزاید: علاوه بر اینها شرکت اسنپ شرکتی دو ملیتی است که اصل آن متعلق به آفریقایجنوبی است و ایران هم روی آن سرمایهگذاری کرده است. مشکل دیگر اسنپ استفاده از آیپیهای بینالمللی است، در صورتی که مشتریان این اپلیکیشن تنها در ایران حضور دارند و عموماً هم در تهران هستند و میتواند از آیپیهای داخلی و به جای اینترنت از اینترانت استفاده کند.
به گفته وی این اپلیکیشن از نقشههای گوگل برای مسیریابی استفاده میکند. این بدین معناست که هر کسی عضو این اپلیکیشن است هر جایی برود و هر کاری کند، یک نسخه آن به امریکا ارسال میشود. همچنین از آنجایی که مسیریابی اسنپ هم با گوگل است، گوگل میتواند مسیر آنها را تغییر دهد و به هر سمتی که میخواهد ببرد و به طور مثال ترافیک مصنوعی ایجاد کند. مؤمن نسب با رد صدور مجوز برای دسترسیهای اسنپ تأکید میکند: من تاکنون نشنیدم جایی برای چنین دسترسیهایی مجوز بدهند و اصلاً چنین دستورالعملی نداریم که اگر داشتیم چنین مشکلاتی کمتر پیش میآمد.
به گفته این کارشناس هر دسترسی از نظر فنی باید بر مبنای منطقی باشد و نقشهای که در آن به کار رفته است از سیدیانهای خارجی استفاده میکند. علاوه بر این برخی از این اپلیکیشنها از جمله اسنپ یا سیستم رمزنگاری ندارند یا اگر دارند سیستم رمزنگاریشان خارجی است. این بدین معناست که همه دادهها میتواند به صورت پوشیده و بدون اینکه کاربر متوجه شود به صورت رمز درآید و از گوشی خارج شود و به خارج از کشور برود. به طور نمونه دسترسی به گالری میتواند تمامی عکسهای موجود در گوشی تلفن همراه شما را بدون اینکه متوجه شوید به صورت رمز بیاورد و به خارج از کشور منتقل کند. همین مسئله درباره دفترچه تلفن گوشی تلفن همراه و دسترسی به شماره تلفنهای موجود در آن هم وجود دارد.
منبع: روزنامه جوان