افتتاح 20 میلیون حساب دانش آموزی چگونه؟
محاسبه دقیق هزینه یک خدمت رسانی، همیشه از آرزوهای مدیران است. اگر سازمانی مانند یک بانک باشد، تعداد خدمات و محصولات آن به حدی زیاد است که اگر چنان محاسبههایی بصورت مدون و منظم انجام نشود، عاقبت بانک، مانند دل سیاه شیطان میشود. بر مدیران بازاریابی و آنهایی که با مشتری بر سر خدمات و محصولات جدید توافق میکنند، فرض است بطور تقریبی بدانند که هزینه ارایه هر خدمت یا محصول چقدر است. در غیر این صورت ممکن است بر سر ارایه خدمتی که توافق میکنند تصادفی سود ببرند یا تصادفی ضرر کنند.
یکی از محصولات بانکها ارایهی یک حساب ساده مانند سپرده کوتاه مدت یا قرضالحسنه است. زحمت و هزینهی حساب جاری کمی بیش از این دو است. بطور سرجمع و تقریبی میتوان گفت که موارد زیر هر یک سهمی از هزینهی تمام شدهی حساب سپرده کوتاه مدت را بر عهده دارند:
1- هزینهی افتتاح حساب؛ شامل زمان صرف شده کارمند، فرمها، بایگانی و مانند آنها در شعبه
2- هزینه نگهداری 10 ساله بایگانی جاری و راکد بانک در تمام وجوه آن
3- هزینه سامانه رایانهی در کل بانک، شامل استهلاک دستگاه های مرکز، اپراتوری مرکز
4- هزینه نگهداری سامانه رایانهی بانک در مناطق و سرپرستیها و استانها
5- استهلاک شبکه بزرگ زمینی و فضایی بانک
6- استهلاک شبکه محلی شعبه
7- استهلاک عظیم رایانهها، چاپگرها، برق بدون وقفه و دستگاههای جانبی رایانههای شعبه
8- هزینه ارایه خدمات در طی سال و مراجعه حضوری و غیر حضوری مشتری به بانک
9- هزینههای استهلاک، نیروی انسانی متخصص و سایر مواردِ اینترنت بانک، تلفن بانک، اس.ام.اس بانک، موبایل بانک و امنیت آنها
10- واریز سود علیالحساب ماهانه و قطعی سالانه
11- هزینه نگهداری خودپردازها برای خدمت رسانی به کارتهای وصل به حساب کوتاه مدت
اگر تمام این موارد و مانند آنرا در یک بانک بزرگ ایرانی مد نظر بگیریم، کارشناسان با تجربه بانکی میتوانند با اطمینان بگویند که هزینه نگهداری یک حساب کوتاه مدت حداقل هزار تومان در ماه برای بانک هزینه دارد. اگر محاسبهی دقیق انجام شود، بطور حتم بیش از این مقدار میشود و ما فقط برای حسابهای تقریبی خود به این مقدار اکتفا میکنیم.
دولت میخواهد این حسابها با هزار تومان افتتاح شوند! اگر سیستم بانکی بخواهد 20 میلیون حساب دانش آموزی افتتاح نماید، باید ماهانه 20 میلیارد تومان هزینه کند و هر ماه نیز هزینه تکرار میشود. این حسابها چقدر فرهنگ میسازند و چقدر بری یک سازمان اقتصادی مانند بانک درآمد کوتاه یا دراز مدت دارند؟ چقدر برای مملکت مفید هستند و چه مرجع مرتبطی چنین تشخیصی را با چقدر کار کارشناسی انجام داده است؟
علاوه بر این، هیئت منتخب رییس جمهور قرار است تمام نظام بانکی را بر اساس کارمزد (و نه سود بانکی از محل سپرده مردم) دگرگون کند. مقداری از این کارمزدها نیز بر اساس تبدیل نفر ثانیهی مصرف شدهی کارمند به ریال مشخص شده است و اگر بخواهیم در مورد این دانش آموزان اعمال کنیم، در همان دو تراکنش اول همهی هزار تومان مصرف میشود. اگر عمل نکنیم، شما خود بگویید که عاقبت بانک چه میشود و تا کی میتواند به ساز این و آن، مجانی، حرکات موزون انجام دهد.
مگر بانکها نباید خودشان برای مشترییابی هزینه و فکر نمایند؟ چرا باید ارگانی بی ربط برایشان فکر کند و طرح بدهد؟ این مقدار هزینه که هدر میدهیم و کارهای مفید واقعی که انجام نمیدهیم را چه کسی بازرسی میکند. دیوان عدالت اداری کجاست؟ بازرسی ویژه رییس جمهور کجاست؟
منبع : ماهنامه راه راست
- ۸۶/۰۸/۱۸