اندروید در خطر است!
سعید صباغیپور - بر اساس گزارشی از بیزینسویک، سامسونگ قرار است یک شرکت فعال در زمینه پرداخت همراه به نام لوپپی (LoopPay) را خریداری کند.
فناوری لوپپی به سیستمهای پرداخت امکان میدهد بتوانند خریدشان را از طریق کارتهای اعتباری و مغناطیسی سنتی تکمیل کنند. این موضوع بدان معنی است که دستکم از دیدگاه نظری استفاده از این فناوری در مقایسه با سیستم پرداخت گوگل، طیفی گستردهتر خواهد داشت؛ چراکه سرویس پرداخت اپل به پدهای ویژه نیاز دارد.
شرکت سامسونگ هنوز درباره هزینه نهایی این معامله سخنی نگفته است.
در مجموع میتوان نتیجه گرفت شرکت سامسونگ با این تصمیم یکی از هوشمندانهترین خریدهای استراتژیک خود را انجام داده است. سرویس لوپپی میتواند یک رقیب جدی برای سرویس اپل پی (Apple Pay) و سیستمهای کمتر شناختهشدهای مثل کارنتسی (CurrentC) باشد.
چنانکه گفتیم لوپپی یک مزیت عمده نسبت به سرویس اپل دارد: این فناوری با کارتهای استاندارد قدیمی سازگار است. فناوری لوپپی از یک سیمپیچ فلزی برای القای میدان مغناطیسی استفاده میکند. این میدان مغناطیسی میتواند بهراحتی با پایانههای کارت اعتباری و انتقال ایمن اطلاعات این کارتها ارتباط برقرار کند. از دیگر سو، سرویس اپل پی به یک تاجر جداگانه با یک سرویس مجزا و دارای فناوری NFC نیاز دارد؛ و اینها مواردی هستند که برای اغلب خردهفروشها در دسترس نیستند.
از سوی دیگر، بر اساس گزارشی از ریکد (Re/code) که در سال گذشته منتشر شد، سامسونگ تصمیم دارد فناوری لوپپی را در یکی از مدلهای پرچمدار خود مثل گلکسی S6 قرار دهد. ویل گریلین (Will Graylin) مدیرعامل لوپپی، این نکته را تایید کرده و میگوید این فناوری در یکی از مدلهای امسال سامسونگ قابل دسترسی خواهد بود. شرکت سامسونگ بنا بر قاعده باید گلکسی S6 را در رویداد اول مارچ بارسلونا به بازار معرفی کند.
البته لوپپی کیسهای خاصی برای گوشیهای محبوبی مثل آیفون ساخته که فناوری نامبرده را در آنها تعبیه کردهاند. این شرکت بهتازگی یک کیس مخصوص آیفون 6 منتشر کرد. لوپپی همچنین دانگلهای ویژهای برای کسانی که گوشی هوشمند ندارند ساخته است.
به هر تقدیر، نظر به اینکه بزرگترین تولیدکننده گوشیهای اندرویدی در جهان، یعنی سامسونگ، به جای استفاده از سرویس گوگل والت (Google Wallet) تصمیم به خرید لوپپی گرفته است، هر گونه امید نسبت به ایجاد یک سیستم واحد و یکپارچه برای اندروید را از بین میرود.
در اینصورت میتوان نتیجه گرفت که گوگل در حال از دست دادن کنترل بخش دیگری از پلتفرم اندروید، یعنی پلتفرم سیستمهای پرداخت بوده و ناخواسته سهم بزرگی از این فناوری را به شرکتهای اپل و سامسونگ میدهد. این شرکت تاکنون نتوانسته سرویس گوگل والت را به یک انتخاب و گزینه بادوام مبدل کند. شاید همین امر باعث شد تا شرکت سامسونگ تصمیم بگیرد امور پرداخت همراه را خود بهطور کامل در دست بگیرد.
سرانجام، میتوان با یک آمار سرانگشتی نتیجه گرفت که این اتفاق خوبی برای گوگل و پلتفرم اندروید نیست و ممکن است در دراز مدت چالشهایی جدی برای آن ایجاد کند. دیگر سازندگان گوشیهای اندرویدی مانند اچتیسی، موتورولا، و لنوو نیز باید بهدنبال یک سرویس پرداخت مطلوب و قابل رقابت با سرویسهای اپل پی و لوپپی باشند. تا کنون هیچ نشانهای از سوی این شرکتها مبنی بر رضایتشان از سرویس پرداخت گوگل دیده نشده است. از اینرو گویی شرکای دیگر گوگل هم در صورتی که بخواهند در این عرصه عرضاندام کنند، باید بهدنبال راهاندازی سرویسهای مشابه و بدون کمک گرفتن از گوگل باشند؛ دقیقا مانند کاری که شرکت سامسونگ با خرید لوپپلی انجام داده است. با توجه به رشد اپل پی و با فرض اینکه ادعای سامسونگ مبنی بر عملکرد سیستم پرداخت لوپپلی در 90 درصد از خردهفروشیها، شانس گوگل برای ایجاد شرایط بهتر در حوزه پرداخت همراه روز به روز کمتر خواهد شد.
سیستمعامل اندروید تا همین جا هم به اندازه کافی از هم گسیخته شده است و وقتی بحث از کیفهای پرداخت همراه (بهعنوان یکی ویژگی اساسی گوشیهای هوشمند آینده) به میان میآید، اکثر کاربران اندروید مجبورند یک سیستم درهم برگزینند، درحالیکه کاربران سامسونگ و اپل از راهکارهای یکپارچهتری استفاده خواهند کرد.
با همه اینها، هنوز هم کورسوی امیدی برای گوگل وجود دارد؛ بنا بر گزارشی از تککرانچ و دیگر گزارشهای پراکنده، ظاهرا شرکت گوگل قرار است نسبت به خرید سافتکارد (Softcard) اقدام کند. سافتکارد پلتفرم پرداخت همراهی است که از سوی شرکتهای ورایزن، AT&T، و T-Mobile پشتیبانی میشود. با وجود برکت ناشی از این سه شرکت مخابراتی مهم، ظاهرا سافتکارد هنوز نتوانسته به پای سهم اپل پی و لوپپی برسد (بد نیست بدانید این شرکت در گذشته با نام ISIS شناخته میشد، اما بهدلیل شباهت ناخرسند این اسم با گروه داعش، به سافتکارد تغییر نام داد). گویی امیدی هم نیست که گوگل با توجه به آنچه تاکنون از کیفهای پول این شرکت دیدهایم بتواند شرایط را کاملا تغییر دهد.
در مجموع بهنظر میرسد چنانچه این روند ادامه پیدا کند، شرکت گوگل با از دست دادن سهم بزرگی از پلتفرم اندروید و باز گذاردن راه برای دیگر رقبا، کنترل کامل روی اندروید را دیر یا زود از دست میدهد. (منبع:عصرارتباط)
- ۹۳/۱۲/۱۲