ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

ITanalyze

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران :: Iran IT analysis and news

  عبارت مورد جستجو
تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

اپراتور فناوری اطلاعات چیست؟

| سه شنبه, ۲۶ مرداد ۱۳۸۹، ۰۲:۲۱ ب.ظ | ۰ نظر

پس از آنکه در وزارت ارتباطات تصمیم گرفته شد اپراتور چهارمی وارد عرصه ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات شود و برخلاف سه اپراتور دیگر که در زمینه تلفن همراه فعالیت می‌کنند، در حوزه فن‌آوری اطلاعات فعال باشد، سوالات متعددی از سوی کارشناسان امر مطرح و باعث شد تا وزیر ارتباطات تاکید کند که بهتر است فعلاً نام این اپراتور را فن‌آوری اطلاعات نگذاریم زیرا این اپراتور شبکه‌ای است که خدمات دیتا را ارائه می‌کند و پهنای باند مورد نیاز آن به کاربردها و سرویس‌های ارائه شده از طریق این شبکه بستگی دارد.

به گزارش (ایسنا)، طرح موضوع تشکیل اپراتور چهارم که ماهیت فن‌آوری اطلاعات دارد، اولین بار در مصاحبه ایسنا با قائم مقام وزیر ارتباطات مطرح و پس از آن با واکنش‌هایی از سوی دیگر رسانه‌های حوزه ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات روبه‌رو شد، به طوریکه کارشناسان و روزنامه‌نگاران با طرح سوالاتی از این دست که اصولا اپراتور فن‌آوری اطلاعات یعنی چه؟ منظور اپراتور دیتاست یا اپراتوری برای همه فن‌آوری اطلاعات؟ به دنبال شفاف‌سازی این موضوع برآمده و خواستار توضیح بیش‌تر از سوی مسوولان مربوطه شدند.
اپراتور فن‌آوری اطلاعات یعنی چه؟

پس از آن این موضوع مطرح شد که اگر منظور اپراتور دیتاست که هم‌اکنون چند مورد از آن را داریم، شرکت‌های ندا (PAP) و شرکت‌های ISDP مگر اپراتور نیستند؟ و آیا تشکیل یک اپراتور در تضاد با سیاست‌های قبلی تقسیم یک پروانه به پروانه‌های کوچک‌تر نیست؟ آیا چنین اپراتوری انحصار ایجاد نمی‌کند؟ و این سوالات باعث شد تا وزیر ارتباطات و قائم مقام وی نسبت به توضیحات بیش‌تر درباره این اپراتور اقدام کنند.

اما مهدی اخوان بهابادی - قائم مقام وزیر ارتباطات در فن‌آوری - در گفت‌وگو با ایسنا درباره چهارمین اپراتور کشور گفته است که بنابر تصمیم وزارت ارتباطات قرار شد اپراتور چهارمی با نام اپراتور فن‌آوری اطلاعات وارد بازار شود که حوزه فعالیت آن لایه دسترسی و فیبر نوری خواهد بود.
اپراتور چهارم خصوصی یا دولتی؟

او هم‌چنین درباره اینکه این اپراتور خصوصی یا دولتی خواهد بود، تاکید کرد: با توجه به اینکه دولتی بودن اپراتور فن‌آوری اطلاعات مغایر با کوچک‌سازی دولت و اصل 44 است، بنابراین این اپراتور نمی‌تواند دولتی باشد و خصوصی خواهد بود.

به گفته وی طبیعتاً شبکه دسترسی، اینترنت پرسرعت و دایل آپ را نیز دربرمی‌گیرد اما تدابیری اندیشیده خواهد شد که حوزه کاری این اپراتور و شرکتهای ارائه کننده خدمات اینترنت پرسرعت حداقل تداخل را داشته باشد.

به گزارش ایسنا قرار است سرعت دسترسی این اپراتور به اندازه‌ای باشد که سرویس‌هایی نظیر IPTV برروی این شبکه قابل ارائه باشد و بستر فعالیت این اپراتور فیبر نوری خواهد بود و در پروژه رساندن فیبر نوری قرار است فیبر تا در منازل کشیده شود.

بنا بر اعلام، مقدمات کار انجام شده و کارهای نهایی برای وارد شدن به مرحله اعطای پروانه در حال انجام است و با این کار یک جهش بزرگ در حوزه فن‌آوری اطلاعات خواهیم داشت و طی چند سال دیگر به‌جای واردکننده، صادرکننده فن‌آوری اطلاعات در جهان باشیم.

اما دکتر رضا تقی‌پور - وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات - هم در اظهار نظری با بیان اینکه حداکثر پهنای باند اپراتور فن‌آوری اطلاعات (اپراتور چهارم) متناسب با کاربرد متفاوت خواهد بود اما برای مثال در سرویس ویدئو درخواستی حداقل پهنای باند 8 مگابیت بر ثانیه به منزل کاربران ارائه خواهد شد تاکید کرد: بهتر است فعلاً نام این اپراتور را اپراتور IT نگذاریم؛ این اپراتور شبکه‌ای است که خدمات دیتا را ارائه می‌کند و پهنای باند مورد نیاز آن بستگی به کاربردها و سرویس‌های ارائه شده از طریق این شبکه دارد.

برای مثال یکی از کاربردهای این شبکه ارائه فیلم به صورت درخواستی (video on demand) است که پهنای باند مناسب این سرویس حداقل 8 مگابیت بر ثانیه و بالاتر است که در داخل شبکه این پهنای باند را در اختیار کاربران قرار می‌دهیم.

پس از این توضیحات هم‌چنان جای سوال همچنان وجود دارد که چه مطالعاتی این موضوع را به محوری‌ترین پروژه وزارت از نظر حجم، ابعاد و اهمیت تبدیل کرده است؟ این اپراتور قرار است چه نوع خدماتی عرضه کند؟ آیا اصولاً قرار است زیرساخت را آماده کند یا فقط سرویس بدهد؟ نسبت آن با اپراتورهای موجود چیست؟ آیا قرار است از آن‌ها زیرساخت یا سرویس بگیرد یا بدهد؟

این‌ها سوالاتی است که بسیاری از کارشناسان از جمله سعید سلیمانی مطرح کرده و تاکید دارند که باید به این ابهامات و سوالاتی از این دست که آیا اپراتور چهارم، فقط مجری پروژه فیبر نوری خواهد بود، یا صرفاً یک ارائه‌دهنده خدمات فن‌آوری اطلاعات برروی این بستر است؟ هزینه‌های چنین پروژه عظیمی چگونه تأمین خواهد شد؟ سرمایه‌گذاری دولتی، خصوصی، داخلی یا خارجی است؟ پاسخ روشنی داده شود.

  • ۸۹/۰۵/۲۶

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">