اینترنت ناپدید میشود!
نسترن صائبی - در مجمع اقتصاد جهانی امسال مدیران اجرایی غولهای فناوری و اینترنتی نیز حضور داشتند و درباره وضعیت اینترنت در جهان و راهکارهای مربوط به دسترس پذیر کردن اینترنت برای تمامی افراد جهان و همچنین حریم خصوصی آنلاین شهروندان دهکده جهانی صحبت کردند. هیاتی شامل اریک اشمیت، ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، ویتوریو کالائو مدیر اجرایی وودافون و شریل سندبرگ، مدیر ارشد عملیاتی فیسبوک در این نشست شرکت کردند.
هیات دیگری از غولهای فناوری نیز شامل مریسا مهیر، مدیراجرایی شرکت یاهو و مارک بنیوف، مدیر شرکت Salesforce.com در این نشست شرکت کردند و درباره نیاز استانداردهای حریم خصوصی در اینترنت بحث کردند.
×× اریک اشمیت: اینترنت محو خواهد شد
در حالی که اکثر کارشناسان و آیندهگرایان فناوری، زندگی آینده را در اینترنت و زندگی همیشه آنلاین تعریف میکنند، اریک اشمیت معتقد است که در آینده چیزی به نام اینترنت نخواهد ماند. اریک اشمیت، مدیرعامل سابق گوگل و رییس هیات مدیره کنونی این شرکت، در نشست جهانی اقتصاد در داووس سوئیس اعلام کرد که در این دنیا خیلی چیزها فانی و در حال مرگ هستند. به طور مثال، روندهایی همچون کرایه DVD، انتشار روزنامه و تعمیر وسایل الکترونیکی در حال مرگ بوده و معنی و مفهوم خود را به تدریج از دست میدهند و در آینده حتی اینترنتی که هماکنون اساس همه کارها و امور زندگی و کارمان به شمار میرود، از صحنه روزگار محو خواهد شد. وی در نشست داووس اعلام کرد: در آینده با حجم وسیعی از آدرسهای اینترنتی، ابزارهای همراه، حسگرها و فناوریهای پوشیدنی مواجه خواهیم بود که تمامی آنها با شما تعامل میکنند و در این ارتباط، دیگر اینترنت نقشی نخواهد داشت. در واقع، شما دیگر اینترنت را حس نخواهید کرد، زیرا دیگر این شبکه معنی و شکل امروزی خود را از دست میدهد و احتمالا در آینده اینترنت را در وجود خود حس خواهیم کرد. وی افزود: تصور کنید که در اتاقی در حال راه رفتن هستید و این اتاق دینامیکی است و با اجازه شما تمامی وسایل داخل با شما تعامل میکنند. آنها وسایلی هستند که به شدت برای شما شخصیسازی شدهاند و فقط برای شما کاربرد دارند، کاملا با شما تعامل میکنند و دنیایی جالب را برای شما پدیدار میکنند. اشمیت گفت: پیشرفتهای جدید در زمینه هوش ماشینی، ما را باهوشتر از گذشته و هوشمندتر از هر موجود دیگری روی کره زمین خواهد کرد؛ همانطور که گوشیهای هوشمندمان اساسا سوپرکامپیوتر هستند.
وی افزود: حدود 400 نفر از مردم دنیا در سال گذشته گوشی هوشمند داشتند. اگر واقعا معتقدید که این پدیده، یک پدیده بزرگ است، تاثیر آن را بر مردم جهان در حال توسعه تصور کنید. اشمیت همچنین گفت: درباره یادگیری و آموزش، به تمامی ابزارهای جدیدی فکر کنید که تاکنون ساخته شدهاند. ما نوک قله شتابی هستیم که جهان برای پیشرفت فناورانه خیز برداشته است. وی افزود: همه افراد دنیا به واسطه این فناوریها باهوشتر میشوند و توانمندسازی افراد راز بزرگ پیشرفت فناوری است.
×× سندبرگ: زنان اگر رییس باشند، جنگ نمیشود
شریل سندبرگ در این نشست درباره اهمیت گسترش حضور وب جهانی صحبت کرد. وی با اشاره به اینکه حدود 5 میلیارد نفر از جمعیت جهان هنوز به اینترنت دسترسی ندارند، گفت: تنها راهکار برای حل این مشکل، ارزان کردن اینترنت است. به طور کلی، گوگل و اینترنت دو غولی هستند که گامهای موثر و مبتکرانهای برای آنلاین کردن تمام جمعیت زمین انجام دادهاند. سندبرگ گفت: اگر میتوانستیم اینترنت را برای مردم بیشتری گسترش دهیم، صدای مردم را بیشتر خواهیم کرد، فرصتهای اقتصادی بیشتری ایجاد خواهیم کرد و کیفیت زندگیمان را بالا خواهیم برد.
شریل سندبرگ معتقد است که دو کشوری که توسط زنان رهبری میشوند، هیچگاه به جنگ با هم نمیروند. وی گفت: با توجه به وجود مشکلات زیاد، شامل تروریسم و دولتهای مزدور و رکود کسبوکارها، باید زنان بیشتری در راس تصمیمگیری قرار بگیرند. وی افزود: استفاده از زنان در امور تصمیمگیری در سطح کشوری، مزیتهایی دارد که استفاده از مردان ندارد. زیرا زنان همواره آموزش و سلامت و بهداشت برای کودکانشان را اولویت اول زندگیشان میدانند.
سندبرگ که در کنار ملیندا گیتس، همسر بیل گیتس و یکی از بنیانگذاران بنیاد امور بشردوستانه بیل و ملیندا گیتس صحبت میکرد، سپس در مورد بیماریها و استفاده از فناوریها برای درمان آنها بحث کرد. ملیندا گیتس نیز با اشاره به ارتقای وضعیت در مناطق در حال توسعه، گفت: نوآوری بهترین ابزار برای مبارزه با فقر است.
زمانی که از این دو زن موفق جهان درباره پلاتفورم سختافزاری مورد علاقهشان سوال شد، سندبرگ پاسخ داد که از خیلی از برندها استفاده میکند، اما ملیندا گیتس گفت: ویندوز فون!
×× نادلا: اینترنت بهترین ابزار برای اقتصاد آینده است
ساتیا نادلا در نشست اقتصاد جهانی گفت:من به نقش فناوری در زندگیمان ایمان دارم و فکر میکنم که فناوری انسانها را برای انجام کارهای بزرگ قدرتمند میکند. ولی در این راستا شما باید ارزیابی کنید که چه فناوری میتواند به انسانها کمک کند. وی در خصوص حریم خصوصی اینترنت گفت: ما باید میان حریم خصوصی و زمانهای استفاده از دادهها برای مشروعیت دادن به امنیت عمومی توازن ایجاد کنیم. اینترنت یکی از بزرگترین دستاوردهای جهانی است و اگر ما اینترنت را تخریب کنیم، آینده اقتصادی خود را خراب کردهایم.
مهیر: قانون دو ضربه را برای اپلیکیشنهایمان تعریف کردهایم
مریسا مهیر نیز در ادامه صحبتهای بنیوف درباره شفافسازی در فضای آنلاین گفت: ما نیاز به داشتن شفافسازی داریم، اما در صورتی که بتوانیم به صورت مجزا گزینههایی برای انتخاب و مدیریت داشته باشیم. وی افزود که به همراه تیمش در یاهو در حال توسعه قانون جدیدی برای اطمینان از این هستند که هر اپلیکیشنی که میسازند، سریع، پاسخگو و زیبا باشد. مهیر این قانون را قانون دو ضربه نامید و گفت: آزمایش این قانون ساده است: یک بار روی اپلیکیشن ضربه میزنید تا برنامه باز شود و یک بار دیگر برای کاری که نیاز دارید.
×× کارشناسان: روباتهای پرنده، دزدان DNA
مارگو سلتز، استاد علوم کامپیوتر دانشگاه هاروارد در مجمع جهانی اقتصاد در داووس از مرگ حریم شخصی خبر داد و گفت: همه ما در دنیای تحت کنترل و نظارت دولتها زندگی میکنیم.
وی پیش بینی کرد در آینده نزدیک روباتهایی به اندازه پشه در هوا پرواز خواهند کرد تا نمونههای DNA انسانها را بدزدند و فروشگاهها با بررسی عادات خرید کاربران به رازهای شخصی آنها پی میبرند و مثلا از باردار بودن یک زن قبل از خانواده وی مطلع میشوند.
مارگو سلتز که به همراه تعدادی دیگری از استادان دانشگاههاروارد به داووس سوییس سفر کرده، افزود: ما همین حالا در دنیایی هستیم که در آن حریم شخصی به شیوهای که در قبل متداول بود دیگر وجود ندارد. حریم شخصی به شکل متعارف آن دیگر وجود نداشته و مرده است. سوفیا روست، محقق دیگر دانشگاههاروارد هم از انتشار قطعی اطلاعات ژنتیکی افراد در حوزه عمومی خبر داد. به گفته وی نهادهای اطلاعاتی چند وقتی است در حال جمعآوری اطلاعات ژنتیکی رهبران جهان هستند تا از میزان احتمال ابتلای آنان به بیماریهای مختلف و همین طور مدت زمان حیات تقریبیشان مطلع شوند.
این استاد با اشارهای تلخ به اقدامات سناتور مک کارتی در دهه 50 میلادی که به محرومیت اجتماعی و حرفهای هزاران آمریکایی به بهانه همراهی با کمونیسم مبدل شد افزود: ما در آستانه عصر مک کارتیسم ژنتیک هستیم.او همچنین پیشبینی کرد تهاجم به حریم شخصی دامنهدارتر و گستردهتر شود، گفت: مساله این نیست که این اتفاقات رخ میدهد یا نه. مساله این است که این اتفاقات قبلا رخ دادهاند. ما در عصر دولتهای کنترلگر زندگی میکنیم. جوزف نای، اندیشمند برجسته علوم سیاسی نیز با حضور در این اجلاس گفت: دولتها به بهانه حفظ امنیت ملی همیشه میتوانند پیامهای رمزگذاری شده را مشاهده کنند. وی افزود: دولتها همیشه از ایجاد یک درب پشتی در حوزه ارتباطات صحبت میکنند تا تروریستها نتوانند بدون اینکه مورد جاسوسی قرار بگیرند با هم ارتباط برقرار کنند. اما مشکل این است که اگر دولتها میتوانند چنین کاری انجام دهند، افراد بد هم میتوانند.
منابع: PCMag و Agenda WEF (منبع:فناوران)
- ۹۳/۱۱/۰۶