اینترنت چیزها را زیادی جدی گرفتهاید!
استیو وزنیاک، یکی از بنیانگذاران شرکت اپل در جریان سخنرانیاش در نشست کسبوکار جهانی در سیدنی استرالیا گفت که حباب اینترنت اشیا یا IoT به زودی خواهد ترکید و این پدیده را با ترکیدن حباب دات کام در اواخر دهه 1990 مقایسه کرد.
تایم- وزنیاک در این نشست گفت: من فکر میکنم مقوله اینترنت اشیا مثل حباب است، زیرا سرعتی گرفته که اگر انسان آن را شروع کند، میتواند تمامی روشهای زندگیاش را به هم بزند.
وی افزود: دهها شرکت به تازگی تاسیس شدهاند که همگی در این زمینه فعالیت میکنند و به نظر من شرکتها این فناوری را زیادی جدی گرفتهاند و واقعا لزومی ندارد که همه وسایلی که ما داریم به اینترنت وصل شوند.
گفتنی است که وزنیاک تنها کسی نیست که فکر میکند بازار اینترنت اشیا زیادی جدی گرفته شده است. در اکتبر گذشته نیز پل برادی، معاون ارشد بخش اینترنت اشیای شرکت IBM اعلام کرد که این بازار در «یک فاز حباب کلاسیکی» قرار دارد و بیشتر دادههایی که از طریق این اشیای متصل به اینترنت رد و بدل میشوند، واقعا «غیرکاربردی و بیمصرف» هستند.
با این اوضاعی که پیش آمده، آیا سرمایهگذاران باید حرف وزنیاک و برادی را گوش کنند یا سعی کنند با این موجی که برای توسعه اینترنت اشیا به وجود آمده، پیش بروند؟
همهمه صنعتی غیرمنطقی
در دنیای فناوری، «حباب» تعریف چندان مشخصی ندارد. پیشبینیهای زیادی وجود دارد که آیندهای مثبت را برای اینترنت اشیا میبینند. به طور مثال، سیسکو معتقد است که تا سال 2020 تعداد محصولات مرتبط با اینترنت اشیا و متصل به اینترنت به 25 میلیارد دستگاه خواهد رسید. از طرف دیگر نیز موسسه IDC معتقد است که ارزش بازار محصولات مرتبط با اینترنت اشیا در سال 2013 به 9/1 تریلیون دلار بوده که در سال 2020 به 1/7 تریلیون دلار خواهد رسید. به همین دلیل است که غولهای فناوری نظیر گوگل و اپل به شدت در حال مطالعه و تحقیق در این زمینه هستند و تلاش میکنند تا با توسعه خانههای هوشمند، خودروهای خودمختار و ابزارهای پوشیدنی گامی در رشد این بازار بردارند.
با درک این روند، استارتاپها دارند بازار جهانی را با اینترنت اشیا و ابزارهای پوشیدنی که برخی از آنها واقعا احمقانه و بدون کاربرد به نظر میرسند، بیهوده اشباع میکنند و ابزارهای بیمصرفی را روانه بازار کردهاند که از مقوله اینترنت اشیا فاصله زیادی دارند.
بازار اینترنت اشیا به قدری داغ شده که یک وبسایت تازه کار با نام AngelList به تازگی در حال رصد استارتاپهایی است که در زمینه اینترنت اشیا راهاندازی میشوند. به گزارش این وبسایت، در ماه مه سال 2013، فقط 63 استارتاپ در زمینه IoT فعالیت داشتند، اما هماکنون تعداد آنها به یکهزار و 74 شرکت رسیده است. این در حالی است که تعداد بسیار کمی از این شرکتها در نهایت محصولی طراحی میکنند که کاربران عادی بتوانند از آنها استفاده کنند و در واقع، بیشتر این محصولات بیمصرف هستند. (منبع:فناوران)
- ۹۴/۰۳/۲۵