بانکداری الکترونیکی، یک گام به جلو و عقب
لغو دستورالعمل دریافت کارمزد برای پرداخت قبوض تلفن همراه از سوی بانک مرکزی با پیشنهاد دیوان محاسبات با هر توجیه و به هر مصلحتی که انجام شده باشد، حاوی پیامهای روشن و مهمی است که باید مورد توجه مدیران و مسئولان دولتی قرار بگیرد.
به گزارش (ایسنا) بانک مرکزی در حالی روز گذشته طی بخشنامهای به تمامی بانکها، بخشی از دستورالعمل یک ماه قبل خود که مربوط به دریافت کارمزد دو هزار ریالی بابت پرداخت حضوری قبوض تلفن همراه در تهران بود را ملغی اعلام کرد که این دستورالعمل از زمان ابلاغ حاشیههای فراوانی داشته و محل انتقادات فراوانی بوده است، اگر چه مدیران بانک مرکزی هم برای کار خود توجیهات اقتصادی فراوانی داشتند.
* آیا دریافت قبوض از وظایف بانک است؟
انجام عملیاتی از قبیل دریافت قبوض خدمات شهری، صدور فیش حقوقی بازنشستگان و یا عملیاتی که خارج از حوزه تعاریف وظایف یک بانک به معنای دقیق و اقتصادی است از مدتها پیش مورد انتقاد مدیران بانکی و کارشناس این حوزه بود و مدیران نظام بانکی همواره یادآور میشدند که انجام چنین عملیاتی باید در حوزه وظایف شرکتهای خدماتی باشد و نه از جمله مواردی که کارمندان شعب بانکها وقت و انرژی خود را برای آن صرف کنند، چرا که وظیفه اصلی بانک به عنوان یک بنگاه اقتصادی مدیریت گردش نقدینگی در جامعه، تامین مالی پروژههای عمرانی، حفظ ارزش پول سپردهگذاران و مواردی از این دست است.
گذشته از این مساله، کارمزد بسیار ناچیزی که بانکها بابت انجام دریافت قبوض خدمات شهری و ... اخذ میکنند در واقع به عاملی زیان ده برای آنها تبدیل شده است، چرا که هزینه این عملیات برای آنها به مراتب بیشتر از کارمزدهای دریافتی است.
* هزینهای اضافی بر دوش بانکها
مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی چندی پیش در گفتوگو با ایسنا با اشاره به این واقعیت گفته بود که دریافت هر قبض به صورت حضوری برای شعب بانکها حدود 400 تومان هزینه دارد در حالی که پرداخت الکترونیکی این هزینه را به 10 تا 12 ریال کاهش میدهد.
به هر روی موضوع هزینه سنگین فرایند دریافت قبوض خدمات شهری برای بانکها تا مدتها از مسائلی بود که بانکها نسبت به آن انتقاد داشتند ولی به علت بروز راهحلهای جایگزین چارهای جز ادامه یافتن آن نبود.
با توجه بیشتر نسبت به مزایای استفاده از بانکداری الکترونیکی و پافشاری بانک مرکزی در ایجاد و تقویت زیرساختهای لازم برای گسترش این نوع خدمات، طی یک سال گذشته شاهد تسریع و تنوع بیشتر ارائه خدمات بانکداری الکترونیکی از سوی بانکهای مختلف بودهایم.
در این میان فعالیتهای وسیعتر بانکهای خصوصی در زمینه ارائه خدمات بانکی متمرکز از طریق خودپردازها، اینترنت، تلفن همراه و ... نیز مزید بر علت شد تا این نوع خدمات به سوژهای برای رقابت بانکهای خصوصی و دولتی با هم تبدیل شود و در عین حال مردم نیز با آشنایی بیشتر و با مزایای استفاده از سامانههای بانکداری الکترونیکی و دریافت خدمات بهتر با رغبت بیشتری به این مساله بنگرند.
* پیش به سوی الکترونیکی شدن با جریمه مردم
افزایش روز افزون دستگاههای خودپرداز، تنوع کارتهای الکترونیکی، رواج استفاده از کارتهای هدیه الکترونیکی، تجهیز واحدهای صنفی به پایانههای فروش و ... همگی نشاندهنده روند رو به رشد استفاده از بانکداری الکترونیکی در کشور است که با وجود کمبودها و چالشهایی که هنوز با آن مواجه است، افق نسبتا امیدوار کنندهای را پیش رو ترسیم میکند.
به نظر میرسد، بانک مرکزی هم با استناد به همین وضعیت و با هدف تشویق بیشتر جامعه به استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی به فکر اعمال روشهای خاص در این زمینه بوده که حاشیه سازترین آنها وضع جریمه برای پرداخت حضوری قبوض تلفن همراه در تهران بود.
مهران شریفی ـ مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی ـ در این باره میگوید:« هدف اصلی ما از وضع چنین سازوکاری، کاهش مراجعات حضوری به شعب بانکها و کاستن از حجم دست به دست شدن پول نقد در جامعه است».
اگر چه نیت و هدف بانک مرکزی از بکارگیری روشهایی مانند وضع جریمه بر پرداخت حضور قبوض تلفن همراه در تهران از سوی کارشناسان و متخصصان اقتصادی قابل درک و مورد تایید است، اما روش بانک مرکزی در وضع این قوانین و اعمال روشهایی شبیه تنبیهی بسیار انتقاد برانگیز و قابل مناقشه بود.
* زیرساختهایی که هنوز فراهم نیستند
بسیاری از کارشناسان و ناظران با انتقاد از برقراری ضوابط تنبیهی در سوق دادن جامعه به استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی، متذکر میشدند: "بی تردید استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی مزایای بی شماری دارد که میتواند ضمن کاستن از حجم فعالیتهای دست و پاگیر بانکها، هزینههای سنگین و بیهوه این فعالیت را از دوش نظام بانکی بردارد ولی ترویج استفاده از این خدمات و گسترش بانکداری الکترونیکی در جامعه نیازمند برنامه ریزیهای فرهنگی بلند مدت و حساب شده است."
کارشناسان همچنین معتقدند: "استفاده از روشهای تشویقی و پیشبینی انگیزههای روانی اقتصادی و رفاهی بی تردید کاراترین شیوه افزایش اقبال عمومی به این خدمات است."
از این رو به نظر میرسد اعمال سیاستهای تنبیهی، بانک مرکزی را در رسیدن به اهداف پیش بینی شده دچار مشکل کند، چنانچه فضای روانی نامطلوب و بازتاب نه چندان مثبت این سیاستها در افکار عمومی سرانجام به لغو دریافت کارمزدهای در نظر گرفته شده انجامید.
نکته دیگری که کارشناسان در مورد گسترش استفاده از خدمات الکترونیکی نسبت به آن تذکر میدادند، فراهم بودن زیرساختهای سختافزاری لازم است چرا که استفاده از دستگاههای خودپرداز و کارتهای اعتباری هنوز با مشکلات و سختیهای فراوانی همراه است و سوق دادن جامعه به سمت پرداخت الکترونیکی قبوض خالی از اشکال نیست.
* 11 هزار خودپرداز برای 70 میلیون جمعیت
گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد در حال حاضر 11 هزار و 65 دستگاه خودپرداز در سراسر کشور وجود دارند که از این تعداد سه هزار و 98 دستگاه آن در تهران قرار دارد.
به عبارت دیگر در صورت اصرار بانک مرکزی بر پرداخت قبوض تلفن همراه در سراسر کشور از طریق خودپردازها، به ازای هر 2545 مشترک تلفن همراه تنها یک دستگاه خودپرداز وجود دارد!
به این مسائل عدم آگاهی اقشار مختلف جامعه از شیوه پرداخت قبوض از طریق خود پردازها، عدم برقراری سیستم شتاب در پرداخت قبوض را نیز باید اضافه کرد که برایند آنها، لزوم توجه بیشتر به زیرساختها و فراهم آوردن مقدمات لازم برای استفاده از خدمات بانکداری الکترونیکی نشان میدهد.
به اعتقاد کارشناسان، تصمیم بانک مرکزی برای افزایش کارمزد دریافت قبوض به صورت حضوری، اگرچه با اهداف درست اتخاذ شده بود اما فاقد لوازم و بسترهای بایسته در حوزه آماده سازی افکار عمومی و زیرساختهای سخت افزاری بود و از این روز باید در آیندهای نه چندان دور با تمهیداتی این لوازم در این راه حرکت کرد.
* بالاخره حذف پس از مدتها بحث
اما در حالی که تقریبا مردم هر چند با اندکی نارضایتی خود را با شرابط جدید در حال وفق دادن بودند، مدیر اداره نظارت بر بانکها از تشکیل جلسهای بین دیوان محاسبات، بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانکها خبر داد که نتیجه آن حذف اخذ کارمزد 200 تومانی برای پرداختهای غیر الکترونیکی بود.
ابراهیم درویشی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا میگوید:« اخذ کارمزد دو هزار ریالی بابت پرداخت غیر الکترونیکی قبوض تلفن همراه در تهران اصلاح شد.»
وی اظهار میکند:« با توجه به تعاملاتی که بین دیوان محاسبات و بانک مرکزی و شورای هماهنگی بانکها به وجود آمد جلسهای در 25 آبان ماه 87 در محل شورای هماهنگی بانکها تشکیل شد و به پیشنهاد و هماهنگی بانکها مقرر شد که از قبوض تلفن همراه مانند سایر قبوض استفاده و کارمزد دو هزار ریالی حذف شود.»
وی ادامه میدهد:« همچنین به پیشنهاد هماهنگی شورای بانکها به منظور ترغیب مشتریان بانکها به منظور استفاده از ابزارهای الکترونیکی 500 ریالی که بابت پرداخت قبوض از طریق خودپردازها از حساب مشتریان برداشته میشد نیز اصلاح شد.»
درویشی با بیان اینکه تصمیمگیری در خصوص این مسائل در نتیجه تعامل دیوان محاسبات و شورای هماهنگی بانکها و بانک مرکزی بوده است تاکید میکند:« نشستی کاملا دوستانه و در حد پیشنهاد مطرح شد و بانک مرکزی نیز با توجه به اختیارات قانونی خود این دستورالعمل را پذیرفت و به بانکها ابلاغ کرد.»
مدیر اداره نظارت بر بانکها تصریح میکند:« زمانی که بخشنامه به بانکها ابلاغ شود بانکها ظرف یک هفته باید این بخشنامه را اجرایی و عملیاتی کنند.»
درویشی خاطرنشان میکند:« پرداخت دو هزار ریالی شروعی برای بسط و گسترش بانکداری الکترونیکی بود، چرا که حجم عملیات الکترونیکی ما ظرف یک ماهی که گذشت دو برابر تا سه برابر شده بود.»
* وجوه مردم در خزانه
درویشی همچنین با بیان اینکه تمام وجوه پرداختی به حساب خزانه واریز شده و قابل بازگشت به مردم نیست، تصریح میکند: «از زمان ابلاغ این بخشنامه مردم موظف به پرداخت کارمزد دو هزار ریالی برای پرداخت قبوض نیستند.»
وی تاکید میکند: «چنانچه مردم از بانکها شکایتی در زمینه رعایت نکردن مواد ابلاغی داشتند میتوانند مشکلات خود را از طریق شماره تلفن 29954003 عنوان کنند. »
* آرزوهای برباد رفته بانکداری الکترونیک!
در این زمینه مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی نیز به خبرنگار ایسنا میگوید: «در طی این یک ماهه ما از سه بانک صادرات، ملی، ملت آمار اثر پرداخت قبوض دو هزار ریالی را گرفتیم که شاهد بودیم که بانک ملی تا چهار برابر تراکنشهای پرداخت قبوض الکترونیکی افزایش پیدا کرده، بانک ملت تا 68 درصد و بانک صادرات تا 40 درصد افزایش برخوردار بوده است.»
شریفی ادامه میدهد:« برآورد ما این بود که اگر این روند ادامه پیدا میکرد قطعا روند افزایش تراکنشها نیز بیشتر میشد.»
مدیر اداره نظامهای پراخت بانک مرکزی خاطرنشان میکند:« روند افزایش تراکنشها شروع و بسط و گسترش هر چه بیشتر بانکداری الکترونیکی بود که با این اتفاق پیش بینی دقیقی درباره آینده آن نمیشود کرد.»
بر این اساس دستورالعملی که میتوانست با برنامهریزی مناسب و اطلاعرسانی کافی به یکی از نقاط مثبت بانکداری الکترونیک تبدیل شود با اجرای ناقص و بخشنامه حذف آن معلوم نیست چه سرنوشتی در آینده به خود خواهد دید.
- ۸۷/۰۹/۰۶