تاثیر ارتباطات مدرن بر رفتار مردم
هزاران سال پیش ارتباطات انسانی تنها به کلام انسان وابسته بود و هر انسان تنها به اندازه قدرت صدایش میتوانست با دیگران ارتباط کند. در آن زمان جوامع بسیار کوچک بودند و هنوز یکجانشین نشده بودند. ارتباطات محدود انسانی موجب شده بود که انسانها برای برقراری ارتباط ناچار باشند که گرد هم باشند و همواره در جوامع ابتدایی به جمع بیش از فرد اهمیت دهند.
با پیدایش خط، انسان توانست تفکرات خود را روی کاغذ آورده و با انتقال تفکراتش به نسلهای بعد آنها را جاودانه کند. در نتیجه این تحول سنتهای قدیمی و شفاهی کمکم به نوشتههای مکتوب تغییر شکل دادند. بعد از آن با اختراع دستگاه چاپ توسط گوتنبرگ کتابها با تیراژهای بالایی منتشر شدند و کتاب از کالایی گرانقیمت به کالایی مردمی و ارزان تبدیل شد. در نتیجه انسان برای آگاهی بیشتر و برای اطلاع از امور به مطالعه رو آورد. از آنجایی که مطالعه به تنهایی و دقت نیاز دارد در این عصر انسان ارزشهای جمعمحورانه خود را کنار گذاشت و فرد باوری و عقلمحوری را بهعنوان دو اصل اساسی برای خود قرار داد. در نتیجه همین فردباوری و عقلمحوری در اروپایی که به صنعت چاپ دسترسی داشت عصر روشنگری شکل گرفت و کمی بعد هم انقلاب فرانسه در 1789 اتفاق افتاد که خود الهامبخش انقلابهای بعدی از جمله انقلاب آمریکا بود. در واقع به این ترتیب پیدایش چاپ بهعنوان یک تکنولوژی نوین به شکلی غیرمستقیم موجب تغییر و تحولی عمده در جوامع انسانی شد.
در عصر حاضر هم شاهد آن هستیم که ارتباطات به مدد دیجیتالی شدن و گسترش روزافزون اینترنت وارد عرصه جدیدی شده است و در واقع دنیا با تمام وسعتش به تعبیر مکلوهان، محقق کانادایی علم ارتباطات به دهکدهای جهانی تبدیل شده است. شاید تبدیل جهان به دهکدهای که همه مردم دور آن جمع باشند در حقیقت بازگشت به همان زندگی جمعی و ابتدایی بشر باشد و اینترنت، موبایل و شبکههای اجتماعی بتوانند با گرد آوردن تمام مردم جهان روی بستر اینترنت بهنوعی باری دیگر جوامع جمعمحور ابتدایی بشر را احیا کنند. شاید در زمانی نه چنداندور به کمک همین جمعمحوری که به وجود خواهد آمد مردم جهان بیشتر به هم نزدیک شوند و شاید اندکی بهتر همدیگر را بفهمند.(منبع:عصرارتباط)
- ۹۵/۰۳/۲۲