تایید سه فاز طرح جامع فنآوری اطلاعات
به گفتهی سرپرست مرکز تحقیقات مخابرات ایران، ٥٦٦ میلیارد تومان باید برای شبکهی ملی اینترنت تخصیص یابد؛ وزارت ICT باید در خصوص شبکهی ملی اینترنت زیرساختهای فنی را ایجاد کند که در قالب شبکهی IP عملی میشود که به زودی توسط شرکت زیرساخت ایجاد خواهد شد.
به گزارش خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کمال محامدپور - معاون وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات - با بیان این مطلب اظهار کرد: در ابتدای انقلاب ٩٠٠ هزار تلفن ثابت در کشور داشتیم که در حال حاضر ٣٠ میلیون تلفن سیار با ضریب نفوذ بالای ٤٠ درصد و ٢٣ میلیون شماره ثابت در کشور وجود دارد، همچنین نقاط تحت پوشش اینترنت شامل ١٢١٨ شهر با ١٤٦٠ مرکز مخابراتی است.
وی که در نشست خبری سخن میگفت، در گزارشی از عملکرد مرکز تحقیقات مخابرات ایران به طرح مناقصهی شبکهی ملی IP که اسناد آن اوایل تابستان آماده شده بود اشاره و تصریح کرد: اسناد ده روز پیش تحویل شرکت ارتباطات زیرساخت شده و این شرکت آماده اعلام مناقصه است؛ بخشی از این طرح به RFP استانها مربوط بوده و قرار بر این است که استانها RFP را که مرکز تحقیقات ارائه کرده، کامل و تعیین کنند.
وی افزود: ایجاد IDC - مراکز داده - از سال پیش آغاز شده و در حال حاضر بهرهبرداری از آن صورت میگیرد؛ درخواستهای زیادی از سوی دستگاهای اجرایی برای بهرهبرداری از امکانات هاستینگ و email شده که مرکز تحقیقات مخابرات آماده همکاری است.
وی با بیان این که سعید مهدیون به عنوان مجری طرح مزایدهی اپراتور سوم انتخاب شده است ولی این مربوط به شرکت فنآوری اطلاعات نمیشود گفت: بحث اسناد و مزایدهی اپراتور سوم طبق برنامه زمانبدی شده با همکاری مرکز تحقیقات و ITU اواخر آبانماه به وزارت ارتباطات و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی داده شد و باید تصویب شود که با انتخاب مجری مزایده به موقع انجام خواهد شد و برندهی نهایی تیر یا مردادماه آماده و تا پایان نیمهی اول سال ٨٧ اعلام میشود.
محامدپور در ادامه افزود: در اجرای مزایدهی اپراتور سوم از یک مشاور خارجی بهره خواهیم برد و از بین چند شرکت خارجی که از کشورهای اروپایی، روسی، چینی و حوزهی خلیج فارس هستند نیز مناقصه برگزار میشود که RFP آن تعیین شده و اواخر این هفته یا هفتهی آینده اجرا میشود.
او یکی از محاسن مزایدهی اپراتور را اطلاعرسانی وسیع در سطح داخل و خارج کشور برای جلوگیری از رانت اطلاعاتی عنوان و تصریح کرد: این مزایده تابع قوانین سرمایهگذاری خارجی است که شرکتهای خارجی با حداکثر ٤٩ درصد از سهام میتوانند در آن شرکت کنند؛ شرکتهای داخلی نیز باید با یک شرکت خارجی که اطلاعات فنی و سابقه قبلی دارند مشارکت کنند.
وی همچنین اظهار کرد: برای پایلوت اپراتور نسل سوم در شهر تهران و دانشگاه تبریز و مخابرات آذربایجان شرقی را در نظر داریم که از دو تکنولوژی مختلف که از دو شرکت چینی هستند برای قیاس تکنولوژیها بهره میبریم؛ از چند ماه پیش در تهران در دو سایت وزارتخانه و مرکز تحقیقات مخابرات ایران آغاز شده و به زودی برای عده معدودی به بهرهبرداری می رسد.
وی از پیشبینی پنج فاز طرح جامع فنآوری اطلاعات در ماه پیش خبر داد و گفت: سه فاز تایید شده است که عمدهی کار آن در مرکز تحقیقات مخابرات انجام شد و بعد به معاون فنآوری اطلاعات تحویل شد.
محامدپور همچنین از طرح NGN با تعیین کارگروه و سه پایلوت در تهران، شیراز و قزوین یاد کرد و افزود: طی این طرح توانمندی و انطباق تکنولوژی در کشور را میسنجیم تا در کل کشور آن را عملی کنیم. با ایجاد کنسرسیومی برای تجهیزات NGN مرکز تحقیقات حمایت خود از بخش خصوصی را اعلام کرده است.
محامدپور در ادامه از ایجاد آزمایشگاههای تخصصی توسط مرکز تحقیقات مخابرات ایران در دانشگاهها و ایجاد مراکز رشد ICT که امسال آغاز شده نام برد و گفت:٢٠ آزمایشگاه تخصصی را با هدف وارد کردن دانشگاه به تحقیقات ICT در زمینهی پروژههای تحقیقاتی بنیادی و کاربردی و نیز تایید نمونه در دست اقدام داریم که اگر دانشگاهها در این زمینه سرمایهگذاری کنند، میتوانند در دراز مدت ضمن کار تحقیقاتی با جذب سرویسهای لازم برای تحقیقات منبع درآمد نیز برای خود ایجاد کنند.
او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به کمیتههای پژوهشی استانی برای استفاده از ظرفیتهای موجود در استان، تعداد استانهای فعال در سال ٨٣ تا ٨٥ را ٢١ استان عنوان کرد و گفت: در حال حاضر تمام استانها هستند؛ در سال ٨٤ از ١٧٧ طرح استانی ٤٦ طرح، در سال ٨٥ از بیش از ٣٠٠ طرح، ٦٠ طرح، و در سال ٨٦ از ٤٧٠ طرح ١٣٠ طرح تصویب شده است.
به گفتهی او این طرحها در زمینههای کاربردی و توسعهای بوده که تا سقف ٥٠ میلیون تومان میتوانند برای هر طرح دریافت کنند و طبق آخرین آمار چهار میلیارد تومان صرف پروژههای تصویب شده استانی شده است.
محامدپور به بودجهی هفت میلیارد تومانی تسهیلات تحت عنوان وام تا پایان سال ٨٣ اشاره و اذعان داشت: برای گسترش تسهیلات به استانها، کمیتهی فرعی در استانها ایجاد شده و جمع اعتباراتی که تا پایان سال ٨٦ برای تسهیلات وصول شده، ١١٢ میلیارد تومان است.
او از پیمانکاران تجهیزات مخابراتی، محققان در زمینهی IT و ICT که غیرانتفاعی هستند، فعالان در زمینه نرمافزار، بخش ایجاد شبکههای مخابراتی، IT و پست و دفاتر خدمات روستایی و الکترونیکی به عنوان گیرندگان تسهیلات نام برد و گفت: در حال حاضر کارمزد این تسهیلات به ٦ تا ٩ درصد کاهش یافته است. این در حالیست که در سال ٨٤ کارمزد ٨ تا ١٢ درصد بود و در سال ٨٥ در ١٣ استان کم برخوردار، کارمزد به ٥/٢ درصد رسید.
وی همچنین اظهار داشت: در ابتدای سال ٨٣ و ٨٤ عمده جذب تسهیلات ,حدود ٩٠ درصد در تهران بود اما امسال کمتر از ٤٠ درصد از تسهیلات در تهران اعطا میشود.
محامدپور در زمینهی بودجهی مرکز تحقیقات مخابرات ایران در سال ٨٦ گفت: از محل منابع داخلی وزارتخانهی فناوری اطلاعات ٧٠ میلیارد تومان به مرکز تحقیقات مخابرات ایران اختصاص داده شد که هفتهی پیش موافقت نامه وصول آن تبادل شد و الان در خزانه است. همچنین بودجهی ٤٦ میلیارد تومانی که موظف بودیم یک درصد آن را به بخش پژوهشی اختصاص دهیم.
وی از هزینهی بودجهی بخش پژوهشی در ١٥ دانشگاه, تجهیز ٥ مرکز ICT در آینده با بودجهای معادل ٥٦ میلیارد تومان یاد کرد و گفت: بخشی از بودجه مرکز همچنین صرف پروژههایی میشود که طی فراخوان مقاله به مرکز میرسد. در اوایل اسفند ماه فراخوان جدیدی خواهیم داشت. البته از بخش یک درصد مربوط به پژوهشها چیزی به مرکز داده نشده است.
او در خصوص بودجهی سال ٨٧ نیز گفت: ٧٠ میلیارد تومان از منابع داخلی وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات را پیشنهاد دادهایم که در کمیسیون تلفیق تایید شده است. همچنین به شرط تحقق که اگر کار خود را به ما ارجاع دهند،١٠ میلیارد تومان نیز از بخش خصوصی دریافت خواهیم کرد.
محامدپور با بیان این که در بخشهای غیر از فعالیتهای خود درآمدی در سال ٨٦ نداشتهایم افزود: ١٠ میلیارد تومان برای اعطای تسهیلاتی بین ٢٠ میلیون تا یک میلیارد تومان در نظر گرفته میشود که بخشی از آن از محل بازپرداخت وام و برگشتی تامین میشود که حدود ٢٥ میلیارد تومان است.
وی از نظارت مرکز بر فعالیت گیرندگان وام یاد کرد و گفت: وامهای کلانی که داده میشود، در چند مرحله و مشروط بر اجرای صحیح فعالیتهاست. در غیر این صورت مراحل بعدی وام واگذار نمیشود.
او سیاست دولت را حضور در بازار ICT منطقه و کشورهای هدف خواند و افزود: اپراتور اول، تولید کنندگان در بخش مخابرات، نرمافزار و IT میتوانند در کشورهای عمدتا آفریقایی، کشورهای همسایه و نیز آمریکای لاتین بازار را در دست بگیرند که در این خصوص با سفرای آن کشورها صحبت شده و با ابراز علاقهمندی آنان مواجه شدهایم.
او افزود: وظیفهی وزارت ICT، گفتوگو با شرکتهای داخلی و شناسایی بازار در کشورهای هدف و هماهنگی با وزارت خارجه است.
وی گفت: اگر سرانهی IT برای هر فرد ده دلار در نظر گرفته شود با تخصیص هزینه و اعتبار میتوانیم IT را گسترش دهیم.
او همچنین اظهار کرد: نرمافزار غلطیاب فارسی، پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود که به دلیل اینکه مجری و ناظر پروژه هر دو از یک سازمان بودند در آخرین مکاتبه به وزارت فرهنگ اعلام کردیم که اجرای طرح را خود به عهده بگیرد و مرکز تحقیقات مخابرات ایران نیز حمایت خواهد کرد.
وی در پایان تصریح کرد: تجهیزات GPRS تلفن همراه نصب شده که در صورت آمادگی مشکلی برای ارائه سرویس وجود ندارد. در خصوص MMS نیز ارائه سرویس مشروط به تایید مراجع دیگر است که وزارت ICT از آن تبعیت میکند.
- ۸۶/۱۱/۲۱