تبعات لوکس شدن IT
علی شمیرانی - حدود 20 سال قبل که نخستین دستگاه گوشی تلفن همراه به ایرانیان معرفی شد، استقبال خوبی در سطح مدیران جامعه مواجه نشد. از حیث امنیتی این پرسش مطرح شد که نمیشود هر کس یک بیسیم به دست بگیرد و در خیابانها تردد کند. مجلسنشینان آن زمان اما نظر دیگری داشتند، آنها معتقد این وسیله را کالای لوکس قلمداد کردند که صرفاً در اختیار قشر مرفه جامعه خواهد بود. این دو عامل و از همه مهمتر نگاه مجلس موجبات تاخیر چند ساله در توسعه شبکه تلفن همراه کشور شد.
امروز اما اتفاقاتی در شرف وقوع است که بازار کالاهای فناوری اطلاعات و ارتباطات را به سمت لوکس شدن پیش میراند. نوسان ارز اقلام IT را به شدت گران کرده است. این موضوع همچنین سبب توقف واردات حتی با دلار گران شده است. مشکل بازار فناوری اطلاعات اما در اینجا هم پایان نمییابد، در حال حاضر و در صورت ثبات نسبی قیمتها فاصله زیادی میان عرضه و تقاضا ایجاد شده و تبعات چنین بحرانی همچنان دست از سر این بازار و کاربرانش بر نخواهد داشت.
اما در حالی که تصور میشد مشکلات در همین سطح باقی میماند، اعلام شد که کالاهای حوزه فناوری اطلاعات در اولویت نهم ارزی و جزو کالاهای غیر ضروری و لوکس قرار گرفته است. بماند که گفته شده بازار لوازم خانگی اصولاً مشمول دریافت ارز شناخته نشدند. اگرچه برخی از واردکنندگان این قطعات اعلام کردهاند از مدتها قبل مشمول دریافت ارز حمایتی نیستند اما نهادینه شدن و اعلام رسمی این موضوع زمینه را برای جهش بیسابقه قیمتها در این بازار فراهم میکند.
در حال حاضر شنیدهها حکایت از آن دارند که بسیاری از فعالان بازار فناوری اطلاعات به علت ناتوانی در ادامه حضور در این بازار در شرف خروج از این بازار هستند. این موضوع به علاوه بهای بالای قیمت تمام شده کالاهای فناوری اطلاعات موجبات افت ضریب نفوذ دیجیتالی در کشور خواهد شد. آنهم در کشوری در حال توسعه که فناوری اطلاعات و ارتباطات و افزایش سطح دسترسی مردم به خدمات مبتنی بر آن جزو اهداف استراتژیک و تکالیف برنامههای توسعه کلان کشور است.
از اینرو حتی اگر در کوتاه مدت اصلاحات و بازنگریهایی در تصمیمات اخیر گرفته شود، بازار فناوری اطلاعات و ارتباطات با یک سکته قوی مواجه میشود که نحوه سلامت بیرون آمدن از این شرایط در ابهام است.
منبع : فناوران اطلاعات
- ۹۱/۰۷/۲۹