تلاش برای رفع ابهام از تلگرامطلایی
هفته قبل گزارشی با عنوان "راز بقای فرزندان ایرانی تلگرام" و ماجرای جذب 25 میلیون کاربر ایرانی در تلگرام طلایی و هاتگرام را در هفتهنامه عصر ارتباط منتشر کردیم و در آن گزارش ابهامات متعدد پیرامون این اپلیکیشنها را مورد بررسی قرار دادیم.
در نخستین روز انتشار (یکشنبه) اما تماسی از طرف مدیران شرکت "راهکار سرزمین هوشمند" به عنوان شرکت مالک و بهرهبردار تلگرامطلایی و هاتگرام داشتیم که ضمن تقدیر از رویکرد بیطرفانه گزارش، آمادگی خود را برای پاسخ به هرگونه ابهام و پرسش پیرامون این ماجرا اعلام کردند.
متعاقب آن مقرر شد تا پرسشها به شکل مکتوب در اختیار این شرکت قرار گیرد و پاسخهای لازم نیز در اسرع وقت ارایه شد. هفتهنامه عصر ارتباط نیز ضمن تقدیر از رویکرد و پاسخگویی مدیران شرکت راهکار سرزمین هوشمند، از علاقهمندان دعوت میکند تا فرصت مطالعه گزارش قبلی و مصاحبه صریح پیشرو که حاوی نکات جالب توجه و خواندنی است که برای نخستین بار ارایه شده است، را از دست ندهند.
1. نسخههای تلگرام طلایی و هاتگرام دقیقا از چه زمانی عملیاتی و عرضه عمومی شدند. این پروژه سفارش نهادی بود یا توسط خود مدیران شرکت راهکار سرزمین هوشمند در دستور کار قرار گرفت؟
سابقه حضور اپهای مورد نظر در بازار ارایه به مشتریان به بیش از دو سال قبل برمیگردد. بهراحتی میتوان این سوابق را از اپاستورهای ایرانی تعقیب کنید و در واقع مطلع بشوید. پس به سفارش ایجاد نشده است و به دو سال قبل باز میگردد.
2. فلسفه شکلگیری هاتگرام و تلگرام طلایی مدتها قبل از فیلتر تلگرام چه بود؟ آیا این شرکت اطلاعی از احتمال فیلتر تلگرام داشت؟
خیر. ما هیچ تصوری از فیلتر شدن تلگرام نداشتیم و میخواستیم فرصتهای ایجاد شده توسط رفتار open API این پروژه جهانی و بینالمللی را برای ارایه خدمات ایرانی استفاده کنیم. نسخه مشابهی هم در هند دیده بودیم که به شدت جذاب بود. برای همین تاکید داشتیم که میشود یک رفتار بومی مناسب رفتار کسبوکار کشور به وجود آورد.
3. طرز کار فنی این اپلیکیشنها به چه شکل است؟
ساختار آن کاملا مطابق API آزاد تلگرام است. از الگوریتمهای امنیتی و ارتباطی تلگرام استفاده میکند. بدیهی است ارزش افزودهها و امکانات بیشتری که برای آن فراهم شده است از یک بکاند ایرانی سرویس میگیرد.
4. آیا شرکت از وام 5 میلیارد تومانی یا سایر تسهیلات رقبای داخلی (سروش و غیره) همچون سرور، نرخ اینترنت داخلی و ... بهرهمند شده؟ اگر پاسخ منفی است، مدل تجاری این اپلیکیشنها چیست؟
**این شرکت به هیچ عنوان تا به این لحظه از این تسهیلات استفاده نکرده، البته اگر کسی حاضر شود به ما تسهیلات بدهد با تمام وجود پذیرا هستیم و به این تسهیلات نیازمندیم.** این شرکت توانسته با استفاده از جلب سرمایه این پروژه را تا این مرحله رشد بدهد و در ادامه هم همین کار را خواهد کرد.
مدل تجاری این اپلیکیشنها کاملا بر تولید خدمات فوقالعاده و ابزارهای کاربردی افزوده و قابلیتهای تولید خدمات محلی کسب و کاری، تبلیغات و فروش بنیان گذاشته شده است و** **
5. تفاوتهای دو نسخه تلگرام طلایی و هاتگرام چیست و چرا شرکت هر دو محصول را تولید و حفظ کرده است؟
مالتی برند بودن در یک مدل کسب و کار موضوع مرسومی در دنیا است، لذا ممکن است این برندها در آینده بیشتر و یا حتی کمتر شوند.
6. تعداد نصب و کاربران اکتیو تلگرام طلایی و هاتگرام چه تعداد است؟
**در این باره ترجیح میدهیم آمار رسمی را در فرصتی دیگر ارایه کنیم ولی آنچه که اخیراً مطرح شده دور از واقعیت نیست.**
7. نسخههای داخلی تلگرامی همچون تلگرام طلایی، آیا از نهاد خاصی مجوز فعالیت رسمی دارند؟
به نظر میرسد شورایعالی فضای مجازی مصدر همه این موضوعات است ولی شرکت مجوزهای رتبهبندی از شورایعالی انفورماتیک، دانشبنیانی صنعتی و چند مجوز از ارشاد دارد امّا مصداقی روی محصولات اقدام نکردهایم و اصلاً فکر نمیکردیم نیاز به مجوز باشد، ولی شرکت تمام مجوزهای رایج کشور در حوزه خدمات فناوری اطلاعات را دارد. در پنج گروه رتبه انفورماتیک، رتبه یک را در سطح کشور دارد، دانشبنیان صنعتی هستیم و مجوزهایی از وزارت ارشاد و سازمان تنظیم مقررات را اخذ کردهایم. به هر حال چنانچه مجوز دیگری لازم است شما راهنمایی کنید که از کجا باید دریافت کرد.
8. با توجه به تلاشها برای بومیسازی پیامرسانها، ایجاد نسخههای واسط تلگرامی، مصداق تضعیف رقبای داخلی و انتقاد از نگرانیهایی مبنی بر تداوم خروج گسترده اطلاعات کاربران ایرانی (بیگ دیتا) که از جمله دلایل فیلتر تلگرام اعلام شد، محسوب نمیشود؟
**باور ما اینچنین نیست، و در این باره پیشنهاداتی هم داریم که این دغدغه را به طور کامل مرتفع میکند و اگر دوستانی در این حوزه دغدغه و مسوولیت مستقیم دارند آمادگی گفتگو داریم که دغدغه آنها را به طور کامل برطرف کنیم.**
اما درباره تضعیف رقبای داخلی بالاخره فضا فضای رقابت است، ما هرکاری بکنیم حتی اگر یک ساختار کاملا بومی هم ایجاد کنیم آن هم به شکلی میتواند رقابت داشته باشد. هیچیک از رقبای بومی ما به گونهای عمل نکردهاند که از تجربه جهانی استفاده نکرده باشند و ما هم مشابه این کار را انجام دادهایم.
9. آماری که وزیر اطلاعات از تلگرام طلایی داد، (25 میلیون کاربر) مورد تایید است؟ این اطلاعات چگونه و از چه مسیری در اختیار ایشان قرار گرفته است؟
**خود حضرتعالی میفرمایید وزیر محترم اطلاعات، البته دراینباره تکذیبیهای هم ما رویت کردیم، حالا به فرض اینکه این تکذیبیه غلط باشد و این اطلاعات را وزیر محترم اطلاعات داده باشند، حداقل انتظار از تشکیلات اطلاعاتی کشور این است که به خیلی چیزها مسلط باشند و نیازی نباشد که این اطلاعات را ما داده باشیم. آنها مکانیزمهایی برای تشخیص و رصد فضای مجازی دارند.**
10. ادامه فعالیت نسخههایی همچون تلگرامطلایی، هاتگرام و ... با توجه به ادامه دسترسی برخی کاربران به تلگرام (از طریق فیلترشکنها)، آیا در بلند مدت موجب تضعیف پیامرسانهای داخلی نخواهد شد؟
در این باره قبلاً پاسخ دادهایم. ما قائل به حمایت از تولید ملی هستیم ولی این حمایت را حمایت تزریقی، غیر فناورانه و ناکارآمد نمیدانیم، در یک فضای رقابت منطقی هر فرآیند بومی میتواند جایگاه وطنی خود را تثبیت کند و رویکرد جهانی بیابد. **
11. گفته میشود شرکت راهکار سرزمین هوشمند در آینده علاوه بر دسترسی فرانتاند، در حال برنامهنویسی و ساخت بکاند و اپلیکیشنی کاملا شبیه به تلگرام است تا از دسترسی به این اپلیکیشن مستقل شود و به همین علت است که با نسخههای وطنی تلگرام مدارا میشود. این موضوع قابل تایید است؟
این شرکت کاملا هدف کسب و کاری در موضوع مورد بحث داشته و دنبال بازگشت سرمایهگذاری هنگفتی است که در این باره انجام داده است و مشارکتهای سرمایهای گرفته است. **
12. موضوع عدم فیلتر نسخههای داخلی وابسته به تلگرام و به خصوص تلگرام طلایی، از مدتی قبل از فیلتر قطعی تلگرام مد نظر مسوولان بوده و از همان ابتدا نوعی مراقبت از این اپلیکیشنها را شاهد بودیم. آیا در این خصوص شرکت راهکار سرزمین هوشمند پیگیری و لابی خاصی داشته یا خود مسوولان به این نتیجه رسیدهاند؟
ما یک مجموعه خصوصی هستیم و اقتضائات قانونی حفظ و توسعه کسب و کار را تابحال انجام داده و خواهیم داد. مصداق فرمایش شما برای ما قابل درک نیست. اگر مثال عینیتری بیان شود پاسخگو خواهیم بود. ولی بنظر میرسد **
13. یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرده که اطلاعات کاربران تلگرامطلایی و هاتگرام علاوه بر سرورهای تلگرام روی سرورهای شرکت راهکار سرزمین هوشمند در داخل کشور نیز نگهداری میشود. این موضوع قابل تایید است؟ اگر بله، بحث محرمانگی، عدم افشای اطلاعات و ... چگونه در آن شرکت لحاظ میشود و اطلاعات کاربران برای چه مدتی روی سرورهای شرکت ذخیره و حفظ میشود؟
صراحتاً باید عرض کنم تلگرام در ارایهAPIها سختگیری دارد و خط مشی حریم خصوصی سختگیرانهای را رعایت میکند. **آنچه که روی سیستمهای ما وجود دارد تابع قوانین موجود تلگرام و کشور است و حتی یک بیت اطلاعات اضافه از آن خط مشی تلگرام اساساً وجود خارجی ندارد** و اگر این وجود خارجی داشته باشد مطمئن باشید در واقع بیش از دغدغههای موجود در کشور، خود تلگرام مایل نخواهد بود چنین فرایندی را ادامه دهد.
این نکته را هم اضافه میکنم با یک ضرب و تقسیم ساده اگر با پیشفرض اینکه اطلاعات کاربران ذخیره میشود شاید با یک حساب سرانگشتی که میتوانید براساس اطلاعات گوشی خودتان انجام بدهید (بدون نیاز به اطلاعات کلانتر) **
ما اطلاعات دقیقی نداریم اما شنیدهایم تلگرام از دیتاسنترهای بزرگ اروپا و دنیا بیش از 40 هزار سرور در لایههای بالاترین کانفیگهای سروری در اختیار دارد. **
14. (در صورت تمایل پاسخ دهید) باز ماندن تلگرامطلایی، هاتگرام وسایر نسخههای وطنی وابسته به تلگرام، آنطور که پیداست تنها به علت فیلتر کانالها و گروههایی است که مشمول مصادیق محتوای مجرمانه شدهاند. در این صورت نگرانیهایی راجع به خروج گسترده اطلاعات ایرانیان از کشور و دیگر دلایل فیلتر تلگرام چگونه توجیه میشود؟
تاجایی که شنیدهایم فعالیت نسخهها یا پیامرسانهای خارجی نیز طبق آییننامه مصوب در شورایعالی مجازی بوده. سعی میکنیم این مصوبه را بهدست آوریم و خود را تطبیق دهیم.**
15. یکی از انتقادات و دلایل انسداد تلگرام در ایران، عدم همکاری مالک آن با نهادهای قانونی ایران (پلیس و غیره) در حوادث تروریستی و استفاده از این پیامرسان برای اعمال مجرمانه بوده است، آیا شرکت راهکار سرزمین هوشمند، در خصوص این موارد صرفا به فیلتر اطلاعات بسنده میکند یا با توجه به دسترسیهایی که دارد، به همکاری با نهادهای قانونی کشور در خصوص تخلفات احتمالی در تلگرام نیز اقدام میکند؟
صادقانه باید عرض کنم از ما انتظار نداشته باشید تمام مشکلات کشور را حل کنیم. اینقدر که بلد بودیم عمل کردیم و بیش از این هم سعی میکنیم یاد بگیریم اما انتظارات باید منطقی تبادل شود. میان یک کسب و کار و مجموعه قوانین باید راهکارهایی بوجود بیاید که این راهکارها لازمهاش این است که به کسب و کار فرصت دهیم، هم اجازه تعامل دهیم و هم واقعا بخواهیم مشکل را حل کنیم. این تجربه در مورد پروژههایی مثل آپارات که با فیلتر یوتیوب قوام و دوام گرفت و دیگر پروژههای کشور واقعا وجود دارد.** مخصوصاً با فتوای مقام معظم رهبری در مورد حرمت شنود فضای حریم خصوصی پیامرسانهای داخلی نمیشود انتظار داشت پیامرسانهای داخلی مثلاً محتوای کاربران را شنود و بررسی کنند تا از یک اقدام تروریستی جلوگیری کنند.
16. تا کنون درخواستی از نهادهای قانونی برای دریافت اطلاعات کاربران یا تحلیل محتوا داشتهاید؟
**تا این لحظه هیچ درخواستی از هیچ نهاد قانونی برای دریافت اطلاعات خصوصی به ما مطرح نشده گو اینکه هیچ دسترسی هم در بخشی اساساً وجود ندارد و ما چیزی بیشتر از آنچه اعلام کردیم، نیستیم.**
17. علت عدم عرضه تلگرام طلایی روی گوگل پلی چیست؟
از چالشهای نرمافزارهای فارسی موجود روی گوگلپلی ما نیز بیبهره نبودیم. از طرف ما هیچ منعی وجود ندارد.
18. اگر روزی تلگرام به هر دلیل دچار توقف شد یا دسترسی نسخههای بومی را قطع کرد، آمادگی لازم را دارید؟
باید بپرسید آمادگی لازم برای چه کاری؟ ما برای حفظ کسب و کار خودمان آمادگی داریم ولی برای اینکه بشویم یک پروژه معادل تلگرام اجازه بدهیم براساس اصول علمی صحبت کنیم. این اصول علمی به ما میگوید که بیش از اینکه ما توانایی داشته باشیم کشور باید پذیرای چنین رفتاری باشد. **
19. از منظر روابط عمومی، شرکت و اپلیکیشن تلگرامطلایی تقریبا غیرفعال هستند. چه دلیلی برای این حرکت به اصطلاح چراغ خاموش دارید؟
در زمینه پروژه کوچک به اصطلاح 25 میلیونی ما این موضوع را تحلیل نکنید. در موضوع شرکتهای بزرگ چندصد میلیونی موضوع را تحلیل کنید. **اگر دقت کرده باشید ما از کانالهای خبری چند میلیونی خودمان به منظور اطلاعرسانی یا ترویج فضای روانی خاصی استفاده میکنیم، ما کاملاً ساختارمان یک شرکت دانشبنیان صنعتی است که تلاش میکنیم فضا را در همان حوزه مرتبط با فناوری اطلاعات به پیش ببریم. **
20. آیا مسوولان و مدیران شرکت راهکار سرزمین هوشمند نگرانیهایی از جنس آنچه برای نسخه موبوگرام و قرار گرفتن شرکت هانیستا در لیست تحریمها رخ داد، ندارند؟
از علل و ریشههای آن چه که برای شرکت مذکور بیان کردید مطلع نیستیم. ما ایرانی هستیم و روی عرق ایرانی بودن خودمان هم تاکید داریم.
21. آیا قصد ارایه خدمات و تغییراتی در نسخههای آتی تلگرام طلایی را دارید؟
ابزارهای قدرتمندی نظیر shopping payment، تبلیغات، مدیریت محتوا و کانالداری کد زده شده و همین الان هم آماده است، در مراحلی که احساس کنیم شرایط مناسب است آنها را رونمایی میکنیم. کدهای بسیار خوبی زده شده که کمک میکند به کسب و کارهای کشور و فضای کسب و کار بومی و اقتصاد مقاومتی را یاری خواهد کرد و اینها همین الان هم موجود است. ولی گذاشتهایم فارغ از این چالشهای موجود و حرف و نقلها در فضای خودش این موارد رونمایی شود و کاربران بتوانند از آنها استفاده کنند.
22. آیا در کنار نسخه تلگرام طلایی همچنان قصد حفظ هاتگرام را نیز دارید؟
کلا مالتیبرندینگ چیز خوبی است.
23. در پایان مختصری در خصوص تاریخچه و زمینه فعالیتها و دیگر پروژههای آن شرکت بیان کنید.
شرکت راهکار سرزمین هوشمند به عنوان شرکت دانشبنیان صنعتی، ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﺭﺳﻤﻲ ﺩﺭ سال 84 ﺩﺭ ﺍﺩﺍﺭﻩ ﺛﺒﺖ ﺷﺮﻛﺖﻫﺎی ﺗﻬﺮﺍﻥ ﺑﻪ ﺛﺒﺖ ﺭﺳﻴﺪه ﻭ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ مبتنی بر سند چشمانداز سازمان دنبال کرده است.
این شرکت همزمان با ارایه خدمات کارشناسی به بیش از 70 هزار کسب و کار به صورت مستقیم و غیرمستقیم در زمینههای مختلف درسراسر کشور، دارای گواهینامه رتبه 1 احراز صلاحیت از ﺷﻮﺭﺍیﻋﺎﻟﻲ ﺍﻧﻔﻮﺭﻣﺎﺗﻴﻚ در پنج گروه اصلی یکی از سه شرکت دارنده مجوز رسمی مرکز تماس از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است. (منبع:عصرارتباط)