خودروهای آینده چالش جدید رانندگان امروز
مژگان کریمنیایی - فناوری روزبهروز دایره فعالیت خود را گستردهتر میکند و حالا بهجرات میتوان گفت که هیچ صنعتی نیست که فناوری با ورود به آن موجب تحولش نشده باشد. صنعت خودروسازی نیز از این قاعده مستثنا نیست و در دهه اخیر فناوری قابلیتهای خودروها را بهنحوی چشمگیر بهبود بخشیده است. در این مطلب برخی از جدیدترین فناوریهای ارایهشده برای خودروها را با هم مرور میکنیم.
استفاده از گوشی هوشمند به جای سوییچ
کمپانی BMW بهعنوان شرکتی که همیشه در استفاده از فناوریهای نوین پیشرو بوده است، بهتازگی تصمیم گرفته استفاده از گوشی هوشمند بهجای سوییچ را در مدلهای جدید خودروهای خود ارایه دهد. البته در حال حاضر BMW در حال بررسی مزایا و معایب این طرح است و هیچ بعید نیست که اگر استفاده از گوشی هوشمند به جای سوییچ امن تلقی شود، سوییچ از محتویات جیب رانندگانی که BMW دارند حذف شود.
در حال حاضر چند کمپانی بزرگ خودروسازی در آمریکا و ژاپن نیز در حال انجام بررسی برای حذف سوییچ و جایگزین کردن گوشی هوشمند صاحب خودرو با آن هستند. از آنجا که گوشیهای هوشمند به محصولاتی همهگیر تبدیل شده و بهواسطه اپها قابلیت تطبیقپذیری بالایی پیدا کردهاند، قابلیتهای ارایهشده روی آنها روزبهروز درحال افزایش است. البته احتمال سرقت گوشی، ویروسی شدن یا شکستن و خراب شدن آن برخی از چالشهای استفاده از گوشی هوشمند به جای سوییچ بهشمار میروند.
کاهش تصادفات به کمک وایرلس
این روزها خودروسازهای بزرگ آمریکایی در حال کار برای ساخت سیستمی هستند که خودروها را به کمک وایرلس به هم وصل کرده و بتوانند از این امر برای کاهش تصادفات استفاده کنند.
خودروها با کمک این سیستم در محل تقاطعها از طریق وایرلس برای یکدیگر پیامهایی را میفرستند و با تحلیل محل قرارگیری سایر خودروها و اعلام هشدار به راننده مقابل خطر بروز تصادف را بهشدت کاهش میدهند.
قرار است در آینده با اتصال وایرلس خودروها به گوشیهای عابران، خطر بروز تصادف با عابر نیز بررسی شده و هشدار آن روی صفحهنمایش خودرو به راننده اعلام شود. برخی گمانهزنیها حاکی از این است که تا سال 2020 استفاده از سرویس وایرلس برای خودروها در آمریکا اجباری شود. در سالهای اخیر شرکت GM سرمایهگذاریهای هنگفتی برای توسعه این فناوری انجام داده است.
رانندگی در برف و باران با خیال آسوده
حتما برای شما نیز پیش آمده است که در هوای برفی و بارانی مجبور به رانندگی شوید. در شرایط جوی برفی و بارانی دید راننده بهدلیل وجود ذرات ریز باران و برف کاهش قابل ملاحظهای پیدا میکند که همین خطر بروز تصادفات را بهدنبال دارد. بهتازگی محققان سیستمی را طراحی کردهاند که میتواند با عبور دادن نور از بین ذرات ریز باران و برف، تصویر بهتری را به راننده بدهد.
روش کار هم به این صورت است که از طریق یک دوربین مسیر حرکت ذرات باران یا برف تشخیص داده میشود و چراغهای الایدی با فلاش زدن مداوم موجب کاهش انعکاس نور در برخورد با برف و باران شده و موجب میشوند که راننده تصویر شفافتری را در مقابل خود ببیند.
بهدلیل سرعت بالای فلاشزدنها راننده متوجه قطع و وصلی نور هم نمیشود و تصویری پیوسته و شفاف را مقابل خود میبیند. البته این فناوری بیشتر برای استفاده در شهر کاربرد دارد و برای استفاده از آن در مسیرهای جادهای باید سرعت فلاش زدنها افزایش یابد تا با سرعت بالای خودرو در جاده یا اتوبان هماهنگ باشد.
اتومبیلهای خودران، از ایده تا واقعیت
اگرچه بحث خودروهای خودران در گذشته بیشتر مربوط به فیلمهای علمی تخیلی بود، اما اکنون پنج سالی میشود که شرکتهای مختلف خودروسازی با سرمایهگذاریهای عظیم به آن ورود کردهاند. راهاندازی خط تاکسیهای خودران در سنگاپور، ایجاد پروژه کامیونهای خودکار در آمریکا و ونهای اتوماتیکی که در کشورهای اروپایی به جابهجایی مسافر میپردازند، همه و همه گویای ورود بشر به عصر خودروهای خودکار هستند.
اکنون دیگر با پیشرفت فناوری، قابلیتهای خودروهای خودکار به پارک کردن و کمک کردن به راننده هم محدود نمیشوند و خودروهای خودکاری ساخته شدهاند که قادر به کنترل و هدایت کامل ماشین و ارایه خدمت متنوع به مردم هستند.
گوگل در ایالت نوادای آمریکا خودروهای اتوماتیک خود را بهکار گرفته و این خودروها بیش از 320 هزار کیلومتر را رانندگی و عکسبرداری کردهاند. خودروهای خودکار گوگل علایم جادهای را میخوانند و حتی قادر به تشخیص چراغ راهنمایی هستند.
باتوجه به معضل همهگیر ترافیک، محققان معتقدند که خودروهای گوگل در آینده میتوانند رانندگان را از رانندگی در شلوغی که کاری واقعا عذابآور است بینیاز کنند.
سازندگان خودروهای گوگل معتقدند که با همهگیر شدن خودروهای خودران گوگل، امکان کاهش 95 درصدی تصادفات وجود دارد؛ چراکه خودروهای خودران این کمپانی مرتکب خطاهای انسانی نشده و بسیار دقیقتر و ایمنتر عمل میکنند.
در این میان شرکت هیوندای نیز در میان جدیدترین فناوریهای خودرو در نمایشگاه CES 2017 حاضر شده و یک نسخه از خودروی خودران Ioniq را معرفی کرده است. این خودرو که ظاهری شبیه به خودروهای معمولی دارد، با کمک سنسورهایی که در اطراف آن کار گذاشته شدهاند، مسیر خود را یافته و حرکت میکند. کمپانی هیوندا پیش از این نیز اتومبیل خودران Ioniq را در نمایشگاه خودروی لاسوگاس معرفی کرده بود که بسیار مورد توجه قرار گرفت.
در حال حاضر برخی از خودروها قابلیت کار بهصورت خودکار و همچنین با هدایت راننده را تواما دارا هستند. برای مثال، یکی از خودروهای ولوو به نام «کانسپت26» امکان انتخاب حالت «اتوپایلوت» یا رانندگی خودکار را دارد. در این حالت تغییر در فضای داخلی کابین ایجاد شده و فرمان به داخل داشبورد جمع میشود که در نتیجه صندلیها فضای بیشتری پیدا میکنند. یک میز کوچک از پنل در طرف راننده بیرون آمده و نمایشگری بزرگ و ۲۵ اینچی در داشبورد پدیدار میشود که مجموع اینها به یکباره حال و هوای راننده را دگرگون کرده و به او حسوحال در خانه بودن میدهد.
تبدیل شیشه جلوی خودرو به مانیتور
حتما شما هم در فیلمهای هالیوودی که نمایی از آینده را بهتصویر میکشند، دیدهاید که شیشه جلویی خودروها در حکم یک مانیتور عمل میکند و پیش از بروز هر خطری هشدار داده یا مسیر را برای راننده مشخص میکنند. اگر کمی خوششانس و البته پولدار باشید هیچ بعید نیست که شما هم بتوانید از این فناوری جدید خودرویی که ساخته شده استفاده کنید.
بهتازگی با کمک فناوری OLED و ترانزیستورهای نازک و شفاف که T-TFT نام دارند، پژوهشگران توانستهاند شیشه اتومبیل را به یک نمایشگر تبدیل کنند که اطلاعات مختلف روی آن بهنمایش در میآید و در عین حال بهدلیل شفافیت تصویر امکان رویت روبهرو نیز وجود دارد.
تصاویری همچون مشخص کردن خط مسیر حرکت ایدهآل، نمایش آدرس و فلشهایی برای دنبال کردن تا رسیدن به مقصد و حتی امکان استفاده از آن برای سرگرمی از جمله قابلیتهایی است که برای این فناوری نوین در نظر گرفته شده است.
جمعبندی
باتوجه به فناوریهای متنوعی که این روزها در صنعت خودروسازی پا به عرصه گذاشتهاند، هیچ بعید نیست که نسلهای آینده با واژههایی مانند تصادف، سر خوردن ماشین، کم شدن دید در باران و بسیاری از مشکلات قدیمی ما در رانندگی کاملا بیگانه شوند.
در چنین دنیایی شاید حتی تصور سواری با خودرویی که احتمال بروز خطرات زیادی را برای راننده داشته امری دور از ذهن برای آیندگان باشد؛ با این وجود شاید خیلی از ما رانندگی را بهدلیل ریسکهایش دوست داشته باشیم و تا وقتی که در هنگام رانندگی با خطر مواجه نشویم از آن لذت نبریم.
شاید خودروسواری با خودروهای خودران که مجهز به نمایشگرهای متنوع و سیستمهای هوشمند مختلف است برای بسیاری جالب باشد، اما برخی معتقدند حس نوستالژی چرخاندن سوییچ، صدای گاز خودرو و سرخوردن لاستیکها برای بسیاری از ما حسی نوستالژیک و آمیخته با احساسات و خاطرات باشد که بههیچوجه حاضر نباشیم آن را با بیخطری و آرامش خودروهای هوشمند، برقی و خودکار آینده عوض کنیم.(عصرارتباط)
- ۹۶/۰۷/۱۲