دارورسانی درب منزل جایگزین فروش اینترنتی
رییس سازمان غذا و دارو گفت: تدوین دستورالعمل دارورسانی درب منزل در دستور کار قرار دارد تا بر این اساس داروی سالم از طریق داروخانه زیر نظر داروساز از مسیر سالم به دست بیمار واقعی برسد.
به گزارش خبرگزاری مهر، حیدر محمدی با اشاره به اهمیت تجویز و مصرف منطقی داروها اظهار کرد: متأسفانه مصرف آنتی بیوتیکها در کشور بسیار بالاست و علاوه بر تحمیل هزینههای سنگین به حوزه سلامت باعث ایجاد مقاومت میکروبی میشود. اخیراً چند آنتی بیوتیک جدید وارد فهرست دارویی کشور شده است اما باید در مورد مصرف بیرویه و اندیکاسیونهای تجویز این داروها اقدامات جدیتری صورت گیرد.
رئیس سازمان غذا و دارو با تاکید بر لزوم ایجاد سقف مجاز و اصلاح اندیکاسیونها به خصوص در مورد اقلام دارویی دارای کمبود گفت: در برخی از داروها مانند آلبومین و IVIG که تأمین آنها سخت و پرهزینه است مصرف بیرویه و نادرست را شاهد هستیم که باید در سامانه نسخه نویسی الکترونیک برای اندیکاسیون آنها محدودیتهایی اعمال شود.
وی با بیان به اینکه اساساً با فروش اینترنتی دارو به شکل موجود مخالفیم، تصریح کرد: دارو مستقیماً با سلامت مردم در ارتباط است و با سایر محصولات قابل قیاس نیست چرا که دارو نیاز به کنترلهای خاص و دقیق دارد.
محمدی افزود: در حال حاضر فروش اینترنتی دارو غیرقانونی است و داروهای تقلبی، غیرمجاز و غیر ایمن در بستر فضای مجازی و بدون اینکه بدانیم این فرآورده دارو است یا دارونما به دست مصرف کننده میرسد. ما نظارتهای سختی روی داروخانهها اعمال میکنیم اما سکوهای اینترنتی داروهایی قاچاق، غیر مجاز و با منبع نامعلوم را به فروش میرسانند.
رئیس سازمان غذا و دارو از مردم خواست به هیچ وجه از بسترهای ناامن که سازمان غذا و دارو تا این لحظه هیچیک از آنها را تأیید نکرده است، دارو تهیه نکنند و در صورت خرید مسئولیت هر عواقبی با خریدار است.
وی با اشاره به اینکه تسهیل دارو رسانی درب منزل به صورت آزمایشی برای والدین شهدا و جانبازان بالای ۵۰ درصد اجرایی شده است، خاطرشان کرد: در حال تدوین دستورالعمل دارورسانی درب منزل هستیم تا دسترسی مردم به دارو را درب منزل مهیا کنیم. این موضوع فروش اینترنتی دارو نیست بلکه دارو رسانی درب منزل است که دستورالعمل آن در حال تدوین بوده و بر این اساس داروی سالم از طریق داروخانه، زیر نظر داروساز از مسیر سالم به دست بیمار واقعی خواهد رسید.
تمرکز ویژه بر رصد تخلف پلتفرمهای فروش دارو
در خبری دیگر سرپرست اداره کل بازرسی سازمان غذا و دارو با اشاره به رصد فضای مجازی در حوزه عرضه دارو گفت: تمرکز ویژهای روی رصد تخلف پلتفرمها داریم و تمامی تخلفات به مراجع ذیربط ارجاع میشود.
علیرضا رستمی در همایش معاونین غذا و دارو دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور اظهار کرد: بهدنبال نظارت گسترده سازمان غذا و دارو بر فعالیت شرکتهای پخش و داروخانهها طی سه هفته اخیر در حوزه شیرخشک، بیش از ۲۰۰ شعبه پخش شیر خشک و ۱۲ هزار داروخانه در سطح کشور مورد بازرسی قرار گرفتند که شامل ۷۶ درصد داروخانههای کل کشور است.
وی افزود: در بازرسیهای صورت گرفته ۸.۳ درصد داروخانهها اقدام به ثبت سامانهای شیرخشکها نکرده بودند، در ۱۶.۳ درصد داروخانهها تعداد فیزیکی شیرخشکها و تعداد ثبت تیتک همخوانی نداشت، همچنین تنها دو دهم درصد از داروخانهها قیمت مصوب را رعایت نکرده بودند.
سرپرست اداره کل بازرسی سازمان غذا و دارو تصریح کرد: بر اساس بازرسیهای صورت گرفته پس از اجرای طرح ساماندهی شیر خشک؛ ۵۲ دانشگاه سهمیه داروخانههای متخلف را حذف کردند که ۶.۵ درصد از داروخانههای مورد بازدید را شامل میشود؛ همچنین بر اساس هماهنگیهای صورت گرفته با معاونتهای غذا و دارو، بازگرداندن سهمیه منوط به حسن فعالیت، الزام به ثبت سامانه و رعایت قوانین است.
رستمی با اشاره به برنامه متمرکز سازمان غذا و دارو بر تشدید بازرسیها در حوزههای مختلف گفت: در مرحله بعدی بازرسیهای سراسری، موضوع کشف و برخورد با آزاد فروشی اجباری در دستور کار قرار دارد، بر این اساس در خریدهای نامحسوس رعایت و یا عدم رعایت قیمتها و الزام داروخانهها به خرید بصورت آزاد مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
همکاری داروخانهها با پلتفرمها مجاز نیست
رئیس انجمن داروسازان فارس گفت: فروش دارو در بستر پلتفرمها مجاز نیست و اگر داروخانهها هم در این خصوص همکاری کنند، متخلف محسوب میشود.
محمد منفرد رئیس انجمن داروسازان فارس اظهار کرد: فروش دارو در بستر پلتفرمها و یا سکوها مجاز نیست و اگر داروخانهها هم در این خصوص همکاری کنند متخلف محسوب میشود.
او افزود: تا کنون وزارت بهداشت، قانونی مبنی بر اینکه میتوانند دارو را در اختیار مصرف کننده قرار بدهند تصویب نکرده و در عین حال فروش دارو از این طریق ممنوع است.
منفرد ادامه داد: داروهایی که از طریق این پلتفرمها ارائه میشود اصالت و مبدا مشخصی ندارد و از لحاظ شرایط نگهداری و توزیع، نظارتی بر آنها نمیشود.
رئیس انجمن داروسازان فارس گفت: در حال حاضر در فضای مجازی انواع و اقسام داروهای قاچاق سقط جنین و دیگر داروها بدون نسخه توسط پلتفرمها در اختیار مصرف کننده قرار میگیرد و برخی داروخانههای استان هم با آنها همکاری میکنند.
رئیس انجمن داروسازان فارس فروش اینترنتی دارو و یا همکاری در این خصوص را تخلف دانست و بیان کرد: در صورت اطلاع با متخلفان برخورد میشود.