دعوای بیهوده بر سر فیلترینگ تلگرام
علی شمیرانی - نزدیک به دو هفته است که مردم و مسوولان بار دیگر در یک صفآرایی به دو دسته مخالفان و موافقان فیلتر تلگرام تقسیم شدهاند و فضای مجازی پر شده از بحث و گاه دعوا در این مورد.
این مباحث آنقدر گسترده و جدی است که تا سطح رییس جمهوری نیز کشیده شد و همین موضوع صدای دسته دیگری از جامعه را نیز بلند کرده که مگر تلگرام مهمتر از قیمت افسار پاره کرده مسکن و دلار و سکه و غیره است که این همه به آن توجه میشود. این عده معتقدند بلایی که قیمت مسکن و دلار بر سر جامعه در سال جاری خواهد آورد اصولا قابل قیاس با بود و نبود تلگرام نیست و این یک بحث انحرافی است.
اما من معتقدم فارغ از نگاههای مخالف، موافق و بیطرف به موضوع فیلتر شدن یا نشدن تلگرام، این دعواها اصولا اهمیتی ندارند به جز کارکرد سرگرمی، تبلیغات، خودنمایی برخی و بهرهبرداری سیاسی عدهای دیگر.
بگذارید تعارفات و لاپوشانی را کنار گذاشته و به این موضوع اعتراف کنیم که ما ایرانیها سالهاست که زندگی دوگانه داریم. یعنی در جامعه و انظار عمومی یک رفتار داریم و در زندگی، حریم خصوصی و (گاه خارج از کشور!) یک رفتار دیگر. مصادیق آن نیز بیشمار است و نیاز به یادآوری نیست.
تلگرام یا فیلتر میشود یا نمیشود و حالت سومی متصور نیست.
اگر تلگرام فیلتر نشد که هیچ، همه چیز همانطور که بود میماند. اما اگر تلگرام فیلتر شد (کمااینکه قبلا تجربه عملی آن را در کشور داشتیم) دو اتفاق متصور است. عدهای به فیلترینگ تلگرام تمکین کرده و سراغ نمونههای داخلی یا خارجی مشابه میروند.
در این میان اگر کاری برای از کارانداختن تمام فیلترشکنها نتوان کرد، عدهای که اتفاقا کم هم نیستند، با فیلترشکن به این پیامرسان دسترسی خواهند داشت. (حداقل سابقه فیلتر 10 روزه تلگرام در ایران که چنین نشان داد.)
لذا برای دسته دومی که با فیلترشکن سراغ تلگرام میروند، آنطور که پیداست، اتخاذ هرگونه سیاستی از جنس ایجاد نگرانی، اعتماد، آموزش، سیاستهای تشویقی و غیره، تاثیری بر تصمیم ایشان نخواهد داشت. چراکه این دسته اصولا به سیاستهای مذکور بیاعتماد بوده و نگران حریم خصوصی خود هستند.
خلاصه آنکه بحث و جدل پیرامون امن بودن یا نبودن پیامرسانهای داخلی و کشف باگ و امثالهم راه به جایی نبرده و تاثیری جدی بر تصمیم کاربران (چه مخالف و چه موافق فیلتر تلگرام) نخواهد داشت. چراکه هر دو دسته از قبل تصمیم خود را گرفتهاند. (منبع:فناوران)