ذخیره کل اطلاعات اینترنت در یک لوله آزمایش
مهندسی به نام رابرت گراس معتقد است اگرچه همه باور دارند اطلاعات همیشگی و جاودانند،اما در حقیقت اطلاعات بسیار آسیبپذیر و شکننده هستند،از این رو در تلاش است آنها را جاودان سازد.
گراس میگوید هارد درایوها و منابع فیزیکی ذخیرهسازی اطلاعات مانند کتابها،به مرور زمان فرسوده شده و از بین میروند، از این رو وی به دنبال یافتن راهی برای گنجاندن اطلاعات درون مخزنی است که برای میلیونها سال پایدار باشد: DNA.
به گزارش همشهری آنلاین, تحقیقات در سال ۲۰۱۲ نشان دادند امکان ترجمه یک مگابایت اطلاعات در قالب DNA و بازخوانی آن وجود دارد. DNA زبان مخصوص به خود را دارد که با توالی از نوکلئوتیدها نوشته میشود. همچنین DNA از این قابلیت برخوردار است که میتواند حجم بیشتری از اطلاعات را در فضای کوچکی بگنجاند. به صورت نظری، یک گرم DNA میتواند ۴۵۵ اگزابایت اطلاعات را در خود ذخیره سازد. این حجم برای گنجاندن تمامی اطلاعات گوگل، فیسبوک، و تمامی دیگر شرکتهای بزرگ فناوری کافی خواهد بود.
اما مشکلی که در مسیر مطالعاتی که برای استفاده از DNA به عنوان ذخیرهساز اطلاعات وجود دارد این است که تاکنون به پایداری اطلاعات در گذر زمان توجهی نشدهاست، عاملی که به گفته گراس از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی اکنون به همراه همکارانش در موسسه ETH زوریخ شیوهای را ابداع کردهاست که نه تنها از توانایی گنجاندن تمامی فیسبوک و ویکیپدیا درون یک لوله آزمایشگاهی برخوردار است، بلکه میتواند این اطلاعات را برای همیشه حفظ کند.
وی با الهام از فسیلهای باستانی که در آنها DNA جانداران در شرایطی به شدت پایدار حفظ شدهاند، این راهکار جدید را ابداع کردهاست. DNA در واکنش به آب و اکسیژن دچار پوسیدگی میشود، اما با بستهبندی DNA سنتز شده درون فضایی شیشهای گراس توانست از پوسیدگی DNA جلوگیری کند.
با اینهمه هیچ تکنیک محافظتی بیعیب نیست. از این رو رینهارد هکل همکار گراس برای رفع معایب این سیستم پیشنهاد داد رشتههایی را به DNA بیافزایند تا درصورتی که بخشی از اطلاعات از دست رفت،بتوان آن را دوباره احیا کرد.
- ۹۴/۱۰/۰۷