راهاندازی ۹ دیتاسنتر در دولت دهم
راهاندازی شبکه ملی اطلاعات دارای ۴ مرحله است که ایجاد دیتاسنترهای استانی در دومین مرحله از راهاندازی شبکه قرار دارد. از مجموع ۱۸ دیتاسنتر استانی کشور، ۹ دیتاسنتر در دولت دهم ایجاد میشود و ایجاد ۹ دیتاسنتر سهم دولت یازدهم است.
به گزارش فارس، چهارمین دیتاسنتر (مرکز داده) استانی کشور روز گذشته در استان همدان افتتاح شد.
براساس بند الف ماده 46 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف به ایجاد و توسعه شبکه ملی اطلاعات و مراکز داده داخلی امن و پایدار با پهنای باند مناسب شده است.
بر این اساس سازمان فناوری اطلاعات ایران، ایجاد مرکز داده در تمامی استانهای کشور را در دستور کار قرار داد و راهاندازی 18 مرکز داده استانی آغاز شد.
به این ترتیب، پیش از این مراکز داده استانی خوزستان، قم و بوشهر به بهرهبرداری رسیده و به تازگی مرکز داده استان همدان به عنوان چهارمین مرکز داده استانی افتتاح شد.
شبکه ملی اطلاعات دارای چهار لایه شبکه دیتا، شبکه انتقال ملی استانی، لایه تجمیع و لایه دسترسی مشترکین است.مراکز داده استانی دومین لایه و مرحله دوم از ایجاد شبکه ملی اطلاعات هستند.
با راهاندازی مراکز داده استانی، اطلاعات هر استان داخل استان به گردش در میآید و دیگر نیازی به خروج غیر ضروری اطلاعات از استان نیست.
*خدماتی که دیتاسنترهای استانی ارائه میکنند
مراکز داده استانی با استفاده از پهنای باند ارتباطی وسیع و پشتیبانی و نگهداری تمام وقت از اطلاعات، انواع خدمات مرکز داده از جمله میزبانی خدمات ذخیره، نگهداری و بازیابی اطلاعات را به متقاضیان استانی ارائه خواهند کرد.
سرویسدهی مراکز داده استانی براساس فناوری رایانش ابری است که این فناوری دسترسی به اطلاعات و سرویسها را از طریق وب و بینیاز از ذخیره سازی شخصی اطلاعات فراهم میکند.
جزئیات سرویس های قابل ارایه در مراکز داده استانی به شرح زیر است:
1. میزبانی صفحات وب تحت Windows و Linux
میزبانی صفحات وب حوزه های علمیه، سازمانها و دستگاههای دولتی با امکان ایجاد SubDomain امکان پذیر است.
2. میزبانی پست الکترونیکی
این سرویس میتواند نیاز حوزه های علمیه، سازمانها و دستگاه های دولتی به ارایه پست الکترونیکی کارکنان خود و طلاب حوزه ا را برآورده کند. همچنین این سرویس به صورت گروهی، تحت یک دامنه، به سازمان های متقاضی ارایه می شود.
3. اجاره سرور اختصاصی (Dedicated Server)
حوزههای علمیه، سازمانها و دستگاه های دولتی می توانند از سرور های نصب شده در مرکز داده به صورت اختصاصی استفاده کنند و نرم افزارها و محتوای مورد نظر خود را روی آن قرار داده و راه اندازی کنند.
4. اجاره سرور مجازی (مبتنی بر رایانش ابری)
میتوان به جای اجاره سرور اختصاصی، از سرور مجازی به صورت اختصاصی استفاده کرد. مهمترین مزیت استفاده از این سرویس در مقایسه با سرویس سرور اختصاصی، هزینه بسیار کمتر آن است. علاوه بر اینکه از دید کاربر هیچ تفاوتی در نحوه عملکرد و کیفیت خدمات دو سرویس مجازی و اختصاصی وجود ندارد. این سرویس مبتنی بر رایانش ابری (Cloud Computing) ارایه می شود.
5. اجاره مرکز داده مجازی (مبتنی بر رایانش ابری)
با استفاده از سرویس های مبتنی بر رایانش ابری، امکان ایجاد مرکز داده مجازی و ارایه آن به سازمان ها و دستگاه های متقاضی وجود دارد. سازمان متقاضی، مدیریت مرکز داده مجازی را بر عهده دارد و امکان ایجاد، حذف و اضافه سرور مورد نیاز خود را در مرکز داده مربوط به خود، خواهد داشت.
6. اجاره فضا
با توجه به اینکه فضای استاندارد، امن و مناسبی برای نصب تجهیزات ایجاد شده، حوزه های علمیه، سازمان ها و دستگاه های دولتی می توانند سرورها و تجهیزات خود را در این مرکز نصب کنند. تخصیص فضا به همراه تامین ارتباط به شبکه به میزان مورد نیاز متقاضی خواهد بود.
*ایجاد دیتاسنترهای استانی دومین مرحله از راهاندازی شبکه ملی اطلاعات است
در این رابطه علی حکیم جوادی در خصوص اهمیت موضوع دیتاسنترها و به خصوص افتتاح دیتاسنتر استان همدان، گفت: استان همدان نخستین استان در غرب کشور است که دارای دیتاسنتر شده است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: ایجاد مرکز داده استان همدان، دومین قدم برای راهاندازی شبکه ملی اطلاعات در این استان است و مرحله سوم به الکترونیکی شدن استان همدان اختصاص دارد؛ به طوری که در پایان برنامه پنجم توسعه، همدان باید یک استان تمام الکترونیکی با ارائه الکترونیکی تمام خدمات دولتی باشد.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در خصوص مدل طراحی مراکز داده استانی توضیح داد: در طراحی اولیه دیتاسنترهای استانی ضمن بهکارگیری مدل بهینه اقتصادی، افزایش ظرفیت نیز پیشبینی شده است. توسعه و افزایش ظرفیت مراکز میتواند داده توسط سازمان فناوری اطلاعات یا بخش خصوصی انجام شود؛ به این صورت که برای مثال بانکها سرورهای خود در این مراکز داده قرار دهند.
*ایجاد 9 دیتاسنتر استانی در دولت دهم و 9 دیتاسنتر سهم دولت یازدهم
به گفته حکیم جوادی به دلیل اینکه سازمان فناوری اطلاعات ایران، رگولاتور (قانونگذار) حوزه فناوری اطلاعات است، به زودی برای صنعت مرکز داده که اتفاقا یکی از کسب و کارهای پر رونق در دنیا است، پروانه اپراتوری صادر خواهد کرد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطر نشان کرد: البته برای دیتاسنترهای استانی که تحت مالکیت حاکمیت است، پروانه صادر نخواهد شد.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران همچنین در خصوص برنامه جامع ایجاد دیتاسنترهای استانی در تمام استانهای کشور تصریح کرد: طرح ایجاد دیتاسنتر تمام استانها تدوین شده است؛ از این تعداد، در مرحله اول راهاندازی دیتاسنتر 9 استان در دستور کار بود که تاکنون دیتاسنتر 4 استان به بهرهبرداری رسیده و دیتاسنتر 5 استان دیگر (فارس، کرمان، گلستان، آذربایجان شرقی و اصفهان) نیز تا پایان دولت دهم به بهرهبرداری میرسد.
دبیر شورایعالی فناوری اطلاعات ادامه داد: در فاز دوم، ایجاد دیتاسنتر در 9 استان دیگر در سال 92 در دستور کار قرار میگیرد که اگر بتوانیم مناقصه آنها را در بودجه 92 برگزار کنیم، ادامه کار در دولت یازدهم انجام خواهد شد.
- ۹۲/۰۴/۱۶